23 februari 2020

Jamie’s pasta met courgette



Dit is er eentje van Jamie Oliver, hoewel ik de hoeveelheden van de ingrediënten nogal heb veranderd, en het lijkt erg simpel, maar de pasta is goed op smaak met de sambal, wijn en kaas. En niet te vergeten venkelzaad, die ook erg aanwezig is. Dan moet je dus wel van het anijsachtige smaakje houden; ik had hier nogal wat zeurpieten aan tafel… Toch hoort dat venkelzaad er echt bij, hoor. Ik zou het zeker niet weglaten.

Het had trouwens zomaar uit zijn vijftien minuten-kookboek kunnen komen. Het is een supersnel recept en duurt niet langer dan het koken van je pasta + een beetje.

Jamie’s pasta met courgette
gebaseerd op een recept uit Jamie Oliver’s boek VEG!
vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

4 tenen knoflook, gesnipperd
1 krappe tl venkelzaad (ik gebruik een maatschepje van 5 ml)
1 rode chili, gesnipperd OF een theelepel sambal oelek
1 el olijfolie
2 grote courgettes (600 gr in totaal), grof geraspt
400 gr pasta naar keuze
150 ml witte of rosé wijn
100 gr kaas naar keuze (Parmezaan bv of een vegetarisch alternatief, gewoon Goudse kan ook)
250 ml kookroom (ik heb altijd de light versie van de Lidl)
zout
extra kaas voor erbij

Verhit de olie in een hapjespan en bak de knoflook, chili of sambal en venkelzaad even kort op laag vuur, maar de knoflook mag niet kleuren. Voeg de geraspte courgette toe en bak deze op wat hoger vuur mee gedurende 5 minuten. Kook ondertussen ook de pasta gaar.
Voeg dan de wijn toe aan de courgette en laat het grotendeels verdampen op redelijk hoog vuur. Voeg dan ook de kaas en kookroom toe. Tenslotte ook de pasta toevoegen. Breng dan nog op smaak met zout en je bent klaar.



16 februari 2020

Rijst met wortel en spitskool met kikkererwten uit Tamil Nadu



Er zijn al meerdere recepten op dit blog verschenen omdat ik collega’s in het buitenland het vuur aan de schenen legde: wat is je favoriete recept?? Graag iets uit je eigen land. Daar doen ze mij erg veel plezier mee, omdat ik vaak stuit op dingen die ik niet zelf zou hebben gevonden. Dit keer kwam ik uit bij een collega die zijn wortels heeft in Tamil Nadu, de Zuid-Oostelijke deelstaat in India, die als hoofdstad Chennai heeft (bij ons bekender als Madras).

gerechten uit Tamil Nadu

De collega vertelde mij over ‘idiyappam’ ook wel ‘stringhoppers’ genoemd (zie link voor een filmpje waarin ze gemaakt worden) en het gaat dan om een soort ‘spaghetti’ of noedels van rijstmeel. Het wordt gegeten als ontbijt. Maar ja, die dingen worden gemaakt met een soort pers, waar je het deeg doorheen drukt, maar dat hebben we hier allemaal niet… De string hoppers moesten dus even worden overgeslagen. Maar toen ik verder zocht naar recepten uit dit deel van India werd 1 ding me wel duidelijk: wat wij hier als Indiaas bestempelen is niet hetzelfde als de keuken uit het Zuid-Oosten. India is natuurlijk een enorm land met grote verschillen, ook in de keukens, maar bijna alles wat ik zag was mij compleet onbekend. Om nog maar niet te spreken van de groentesoorten die men gebruikte; ze zien je al aankomen bij de AH… Toch wilde ik wel iets nieuws maken en ik kwam uiteindelijk uit bij twee simpele recepten, allebei uit het Zuiden: rijst met geraspte wortel en gebakken spitskool met kikkererwten:

Rijst met wortel
vegetarisch/veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

300 gr ongekookte (zilvervlies)rijst
chilivlokjes naar smaak
3 el pinda’s
1,5 el gedroogde kokos
1,5 tl gemalen koriander
1 grote ui, gesnipperd
1 of 2 groene chili’s
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
een paar curryblaadjes of limoenblaadjes (curryblaadjes zijn hier haast niet te verkrijgen; zie hier mijn betoog over limoenblaadjes) 
250 tot 300 gr geraspte wortel
1/2 tl kurkuma
zout
olie
eventueel verse koriander

Kook de rijst gaar en laat deze daarna goed droog stomen. Zet hem dan apart.

Verhit wat olie in een wok of hapjespan en doe hierin de pinda’s, kokos, korianderpoeder en chilivlokjes. Laat dit even kort bakken en iets bruin worden. Haal het dan uit de pan en houd het apart.

Ga verder in dezelfde pan: verhit er weer een beetje olie in en doe er nu het mosterdzaad, komijnzaad en de curry- of limoenblaadjes in. Laat dit even heel kort bakken en doe dan direct de ui en groene chili erbij. Laat dit 2 a 3 minuten bakken. Doe de kurkuma en geraspte wortel erbij en bak nog eens 2 a 3 minuten. Voeg tenslotte de rijst toe en zout naar smaak en warm het goed door. Aan het einde meng je de gebakken pinda’s/kokos erdoor.
De limoenblaadjes eet je niet op, dus die kan je er op het bord uithalen.

Spitskool met kikkererwten
vegetarisch/veganistisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

1 el olie
½ tl mosterdzaad
700 gr met spitskool, in kwarten en dan in fijne reepjes
½ tl kurkuma
optioneel: een goede snuf asafoetida (hier meer over dit kruid
4 el gedroogde kokos
optioneel: 1 a 2 groene chili’s
½ tl komijnzaad
1 blik kikkererwten a 400 ml
zout

Verhit de olie in een grote hapjespan of wok. Laat het mosterdzaad tien seconden bakken. Doe de spitskool er dan bij, samen met de kurkuma en eventueel de asafoetida. Leg er een deksel op en laat het tien minuten rustig garen. Daar mag best een kopje water bij, anders bakt het maar aan. Voeg daarna de kokos, komijn en groene chili toe en meng het erdoor, samen met de kikkererwten. Laat het deksel eraf en bak de groente droog. Breng op smaak met zout.

Eventueel serveren met een mango chutney. Wij aten er ook wat ‘pickled garlic’ bij. Dat is ook een soort chutney, maar dan met stukjes knoflook en vrij pittig.



9 februari 2020

Zilveruitjes-chutney



Ik ben er zo eentje die graag varieert met haar eten. Nooit eens hetzelfde eten, altijd weer even iets anders proberen. Dat vind ik fijn. Maar de kinderen niet altijd en al helemaal niet in het geval van boerenkoolstamppot. Die wensen ze graag ‘gewoon’. Gekookt met een scheutje azijn er op het laatst in. En ik ben wel bereid om daaraan toe te geven. Maar nu eet ik daar altijd piccalilly bij en in het kader van het experimenteren was dit recept toch leuk. En warempel, het was een prima tafelzuur bij de stamppot.

Het recept zelf was nogal opmerkelijk, want ‘men neme een pot zilveruitjes en daarvan pureer je de helft’. Soms moet je daar gewoon voor open staan. En het recept werkt inderdaad. Bovendien is het echt zo gepiept. Het staat nota bene in het magazine van de Plus supermarkt deze maand, dus daar komt u het mogelijk ook tegen, maar het past zo goed bij de stamppot dat ik het nu al wilde bloggen.


Zilveruitjes-chutney
Bron: Plus Boodschappen magazine februari 2020

1 pot zoetzure zilveruitjes (met vocht!) – ik had een pot met een uitlekgewicht van 190 gram
4 el rozijnen
3 el bruine basterdsuiker
3 el ketchup
1 tl geraspte gember (of zeer fijn gehakt)
1 el kerriepoeder
zout naar smaak

Laat de pot met uitjes NIET uitlekken; je hebt de hele pot met vocht nodig. Haal de helft eruit en vermaal die helft in een keukenmachine of pureer de uitjes met een staafmixer. In het laatste geval gaat dat makkelijker met het vocht erbij.
Doe dan alles in een kleine kookpan (gepureerde uitjes en hele uitjes, met de rest erbij) en breng het aan de kook. Laat het 10 tot 15 minuten zacht koken totdat je een dikke saus hebt. Laat dit afkoelen.



2 februari 2020

Aardappelpannenkoekjes met schorseneren in kaassaus en gebakken ei



Ik zal het maar eerlijk zeggen. Ik wil met dit recept vooral even de schorseneren in de spotlights zetten. Want zeg nou zelf; hoe vaak heb je die in het afgelopen jaar al gegeten? Of eh… hoe vaak heb je ze in je hele leven gegeten? De kans is groot dat dit niet zo heel erg vaak is als je een beetje mijn leeftijd hebt. Maar dat is zonde, hoor. Het is een groente met een milde smaak, helemaal niet raar en eigenlijk erg lekker. En kijk, als instaprecept heb ik er ook nog eens kaassaus bijgemaakt! Hoewel ze even kort gebakken ook lekker zijn (dan wel alvast gaar en uit een pot). 

Soms zie je ze in de winter op de markt liggen. Het zijn dan (heel erg) lange, zwarte wortels en dat is ook precies wat het zijn: de penwortels van de plant. Nu noemden ze die dingen vroeger ook wel keukenmeidenverdriet, omdat het schillen ervan niet altijd simpel is. Maar vrees niet; je koopt ze nu gewoon in een pot. Geschild en wel; begin daar maar eens mee. Als je toch verse schorseneren wilt schillen, lees dan deze link maar even.


Ze werden vroeger trouwens ook wel armeluis-asperges genoemd. De smaak is inderdaad minder verfijnd, de structuur is steviger, maar ik zal op elk moment voor de schorseneren kiezen!

Goed, dan moeten we het ook nog even hebben over die pannenkoekjes. Ik maakte deze van een aardappelpuree en ze zijn wat delicaat. Lekker hoor; echt aardappelpuree in pannenkoekvorm, maar je kunt prima uitwijken naar alternatieven. Kant-en-klare rösti bijvoorbeeld, van die kleine rondjes die je in de vriezer koopt? Ik bak ze altijd in de oven op een bakplaat. Of kijk eens naar deze Duitse aardappel-kwark-pannenkoekjes – ook lekker.

Aardappelpannenkoekjes met schorseneren in kaassaus en gebakken ei
Recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

Eerst maar die pannenkoekjes:
500 tot 600 gr geschilde kruimige aardappels, in stukken
4 eieren (M)
50 gr bloem
200 ml kookroom (light is prima, zeker die van de Lidl) of desnoods volle melk
2 tl zout
verse nootmuskaat
zwarte peper naar smaak
roomboter of olie om te bakken (roomboter is nu beslist lekkerder)

Kook de aardappels in water in zo’n 20 minuten gaar. Giet af en maak ze fijn: desnoods met een stamper, maar als je het hebt is een aardappelpers ideaal; mooier wordt het nooit. Je moet in ieder geval een zeer gladde puree maken. Laat het iets afkoelen en meng er dan de kookroom en geklopte eieren doorheen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Als het goed is heb je nu een vrij slappe puree die iets uitloopt als je hem ergens opschept. Bak hier vervolgens in de boter pannenkoekjes van. Ik maak ze met een goed opgehoopte eetlepel beslag; druk dit met de lepel ook direct plat in de pan. Zo krijg je koekjes van zo’n 10 cm in doorsnede. Bak ze voorzichtig om en om bruin. Ze bruinen vrij snel!
Je kunt ze eventueel warm houden in een lauwe oven van 100 graden.

Dan de schorseneren: ik gebruik 3 potten schorseneren met een uitlekgewicht van 205 gram. Doe ze met het vocht in een pan en verwarm ze.

In een andere kleine kookpan maak je de kaassaus:
50 gr roomboter
50 gr bloem
500 ml melk + eventueel wat meer
100 gr pittige kaas (een oude Goudse bv)
1 teen knoflook, heel fijn gehakt
1 goede tl mosterd
zout en peper naar smaak en eventueel wat peterselie voor de kleur

Smelt de boter in een kleine kookpan en voeg daarna in één keer de bloem toe. Roer dit tot een stevig mengsel en laat dit even een minuut zacht bakken op laag vuur zonder dat het kleurt. Giet er daarna met scheutjes de melk bij en klop goed met een garde om een gladde saus te krijgen. Als alle melk erin zit en de saus pruttelt, moet het een dikke saus zijn. Zo niet, laat het nog even zachtjes pruttelen. Breng lekker op smaak met kaas, knoflook, mosterd, zout en peper. Er mag misschien zelfs nog wat melk bij, zodat de saus goed te gieten is.
Giet de schorseneren af en roer ze door de kaassaus.

Bak ondertussen per persoon 1 ei.

En dan dus samen opdienen: de pannenkoekjes met de schorseneren in kaassaus en een ei erop. Lekker hoor! :)