Op de website De Kooktips kwam ik een eigenaardig recept tegen voor saucijzenbroodjes. Men verwerkte er namelijk een bal soezendeeg door het gehakt. Ik vermoedde dat het wel eens kon werken en het bleek echt fantastisch te zijn! Zo fantastisch dat ik dit ook nog eens in gewone gehaktballen moet gaan verwerken. Het resultaat is heel zacht en het houdt het vocht in het gehakt goed vast, zodat je niet een kurkdroog worstje overhoudt. Dus als je niet alle zestien broodjes van hieronder wil maken, dan kan je het restant van het gehakt ook prima tot balletjes draaien en bakken. Lekker op een broodje met wat ajvar!
Voor hartige taarten, maar ook voor dit soort broodjes gebruik ik meestal liever deeg voor hartige taart. Het broodachtige vind ik lekkerder dan die vette plakken bladerdeeg. O ja, en die paprika? Dat is gewoon een afwijking van een moeder die overal groente in probeert te verwerken. Eén hele paprika op 16 broodjes zal wel niet een substantieel verschil maken qua voedingsstoffen, maar toch…
Saucijzenbroodjes met paprika
recept voor 16 stuks
1 rode paprika, fijn gesnipperd
olie of boter om te bakken
30 gr roomboter
35 gr bloem
60 ml water
1 tl zout
1 ei (L)
300 gr rundergehakt
naar smaak (gerookt) paprikapoeder, nootmuskaat, zout
60 gr paneermeel (of beschuiten, of broodkruim)
16 plakjes diepvries bladerdeeg of deeg voor hartige taart
Bak de paprikasnippers zacht in wat olie en zet het daarna apart om wat af te koelen.
Smelt in een pannetje de roomboter zonder het bruin te laten worden. Roer er de bloem doorheen totdat het een smeuïge substantie vormt. Meng er dan het water en het zout door en roer tot het als een bal van de pan loskomt. Zet het van het vuur en laat iets afkoelen.
Klop het ei los in een kommetje.
Meng het deegje door het gehakt, samen met de paprika, de helft van het ei en het paneermeel. Breng het op smaak met paprikapoeder, nootmuskaat en zout. Meng het goed door en proef dan een stukje door het even kort in de magnetron te zetten of te bakken. Voeg eventueel wat meer van de specerijen toe.
Laat het (blader)deeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden (175 graden hetelucht).
Vorm zestien worstjes van het gehakt en leg deze op het bladerdeeg. Vouw de plakjes eenmaal om en druk de randen dicht. Bestrijk de saucijzen met de rest van het ei. Bak ze in 30 minuten bruin en gaar.
Oordeel van het smaakpanel: ze zaten allemaal deze week in een fase van slecht eten. Dit was het eerste wat weer (met royale hoeveelheden ketchup) naar binnen werd geschoven.
Ze hebben smaak, die drie kleine kleutertjes! Je ziet dat ze het lekker vinden ;-))
BeantwoordenVerwijderenWat een prachtige snoetjes!
BeantwoordenVerwijderenZou vega-gehakt ook opknappen van soezendeeg, denk je? Dat wordt ook zo snel droog (ik doe daar vaak wat chutney door voor de smeuïgheid).
Lia
Hoi Lia,
BeantwoordenVerwijderenIk denk het haast wel. Maar het valt allicht te proberen!