In
de categorie Je Moet Er Wat Voor Over Hebben, oftewel ‘vegetarisch’ en ‘beetje
veel werk’, geef ik u het champignonballetje. Ja, het is makkelijker om een
kipfilet in de pan te vleien, maar als u nu nog steeds leest, heeft u vast ook
een goede reden om iets minder vlees te eten en dan moet er maar wat meer werk
tegenover staan.
Ik
ben een groot liefhebber van balletjes, ben niet snel tevreden, maar deze
balletjes mogen nog wel eens terugkomen. Het is niets voor doordeweeks
trouwens. En je moet een keukenmachine hebben. Of engelengeduld en een goed,
groot mes.
Champignonballetjes
Ik
meen dat ik er 30 pingpongballetjes van kon draaien. Het was meer dan genoeg
voor ons vijven en ’s avonds heb ik de overgebleven koude balletjes met zoete chilisaus
opgegeten bij een Harry Potter film. Koud deden ze een prima imitatie van rundergehakt, maar warm hadden ze ook wel wat weg van gewoon vlees.
600
gr champignons
300
gr wit brood
20
gr platte peterselie, gehakt
3
tenen knoflook, gesnipperd
100
gr feta, fijn verkruimeld
100
gr Goudse belegen, geraspt
50
gr parmezaan, geraspt
1
flinke sjalot, gesnipperd
zout,
peper
2
eieren (L)
Nog
niet geprobeerd, maar wat er eventueel bij kan: fijngemaakte ansjovis, gehakte
walnoot of gedroogde paddenstoelen (als
je die heel fijn hakt, zou ik ze niet eens wellen. Er zit voldoende vocht in de
ballen).
Maak
de champignons schoon en hak ze tot flinters in de keukenmachine. Behoorlijk fijn
dus. Doe ze in een vergiet en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Het is vast
niet veel, maar alle beetjes helpen.
Maal
het brood (als de korsten zacht zijn maal ik die gewoon mee, haal het er
anders even af) ook fijn tot kruimels. Meng nu alles met de handen door elkaar
tot een niet te stevig deeg. Je moet er wel balletjes van kunnen vormen. Zo niet,
voeg nog iets broodkruimels toe. Rol dan kleine balletjes ter grootte van een
pingpongbal. Leg ze nog minimaal 30 minuten in de koelkast om iets op te
stijven en bak ze daarna in wat boter of olie bruin. Ze blijven iets kwetsbaar
tot ze gebakken zijn, dus voorzichtig draaien met bijvoorbeeld twee lepels.
Oordeel
van het smaakpanel: het werd wisselend ontvangen, maar dochter Zo (enfant
terrible aan tafel op dit moment) at ze met smaak koud uit de koelkast op toen
ze halverwege de avond nog even beneden kwam kijken (jaja, we hebben Harry Potter
toen even uitgezet).
Leuk, lekker veel kaas erin dus! En geen ei, dat zou ik nou altijd toevoegen denkend dat dat voor de binding onmisbaar is?!
BeantwoordenVerwijderenJawel! Wel ei, 2 stuks op het einde!
BeantwoordenVerwijderenLekker, ik ben ook van de balletjes, en het minder vlees enzo. Maakte laats hamburgers van paddestoelen (recept op mijn blog) die door manlief uitgeroepen werden tot de lekkerste ooit. En dat was voor hij doorhad dat ze vegetarisch waren!!
BeantwoordenVerwijderen