De
Tefal Actifry. Vond ik daar voorheen eigenlijk iets van? Niet zoveel eigenlijk;
het had misschien wel zijn nut, maar het was ook weer zo’n groot apparaat dat in
een kast moest passen, die net als bij iedereen, al uitpuilde. Maar ja, als Tefal
vraagt of Eerst Koken eens zo’n ding wil testen, dan ben ik uiteraard wel
nieuwsgierig. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd thuis een enorme doos afgeleverd en
ik nam mij voor om daar eens een eerlijke review aan te wijden. Ongecensureerd!
Mijn eigen woorden! Recht voor zijn raap!
Het
aardige van zo’n gratis zending is dat je niet wordt beperkt door gezond
verstand en dat je niet per se hééél erg voorzichtig doet met een pan waar een
ander toch 170 euro voor betaalt. Dus met slechts een kwart oog op de
gebruiksaanwijzing (het kan ook iets minder zijn) gooide ik er een hand popcornmaïs
met iets olie in. Iets waarover niet eens wordt gerept in het boekje of op de
website, maar wat ik wel op de Amerikaanse T-fal website had gezien. Het was
onduidelijk of het wel kon, dus ik bleef er even naast staan. Je weet maar
nooit. (U ziet wel; Eerst Koken is 'living on the edge'!)
De
Actifry Mini is een soort hapjespan met een schoepje erin dat heel langzaam
ronddraait om het eten om te scheppen. Het is zo groot als een normale
frituurpan en nog makkelijker te bedienen: hij kan aan en uit. En je kunt
kiezen hoeveel minuten hij aan staat. Een kind kan de was doen dus. Er blaast zeer
hete lucht op het eten, waarmee het eigenlijk een soort mini-heteluchtoventje
is. De belofte is dat je op deze manier eten kan bereiden met een minimale hoeveelheid
aan olie. In de Mini kan je ongeveer 600 gram voedsel kwijt. Maar er zijn ook
andere varianten en in de Family kan je anderhalve kilo patat in één keer
kwijt.
Patat
dus. Daar koopt iedereen hem vast voor, want het lijkt ervoor gemaakt te zijn: royaal
snacken met slechts een eetlepel olie. Klinkt ideaal. Maar werkt het ook? Het
Tefal kookboekje begint weliswaar met het recept voor patat, maar gaat daarna
onverstoorbaar door met een lijst gerechten die ik in een gewone pan zou maken:
goulash (maar niet van stoofvlees), kalfsfricassee, teriyaki rundvlees en boeuf
stroganoff. Waarom je dit in een oventje zou moeten maken ontgaat mij, maar
misschien zit ik er naast. Misschien is het namelijk helemaal geen oventje, maar
een of andere nieuwe subcategorie binnen de kookmethodes. En bovendien
bejubelde vriend L. zijn Actifry wel. Hij sport veel en let goed op zijn
voeding, maar bestiert ook een eenpersoons huishouden. En daarom gooit hij ’s
avonds na het werk graag wat vlees, groente en krieltjes in zijn Actifry en
laat dat zijn werk doen, terwijl hij zijn sportspullen eens klaar zet. En ik
geef hem geen ongelijk. In je eentje wil je niet 4 pannen in 1 keer vuil maken.
Maar het kán dus wel, maaltijden maken in zo’n apparaat. Toch denk ik dat het
voor de meeste mensen het interessantste is om er snacks in te maken. Dus, hoe
zat het ook al weer met het popcorn?
Test 1 – popcorn
Na
15 minuten heb ik het apparaat uitgezet. De mais deed niets, behalve verbranden. Aangezien de
kinderen wel hoopvol bij het aanrecht aan het wachten waren, maakte Meneer een
portie in een gewone pan. (“Doe er even een deksel op, lieverd”). Door naar:
Test 2 – voorgebakken
patat uit de koeling of diepvries
Voorgebakken
patat heeft al een keer in de olie gelegen, dus de olie hoef je in de Actifry
niet meer toe te voegen. Ik kan niet zeggen dat ik mij een foodblogger voelde
toen ik de zak alleen maar in de pan hoefde om te keren, maar dat doet er niet
toe. Werkte het? JA, driewerf ja: het werkt! Zeer goed zelfs. 500 gram patat had
zo’n 20 tot 22 minuten nodig om lichtbruin en knapperig te worden. Een frietje
uit de diepvries zal iets langer mogen bakken. Ik vond het resultaat zeer goed.
Als je een perfect gebakken frietje uit de frituur een tien zou geven, krijgt
de Actifry-patat zeker een 8,5. En dat is een goede score voor iets waar heel
erg weinig vet in zit. Het mag dan wel geen tien halen, maar gezien de
voordelen is het resultaat beslist acceptabel. Ik zou er geen moeite mee hebben
om frituurpatat om te ruilen met de Actifry patat. Het korstje is iets taaier
dan van een vet frietje, zoals je dat aantreft bij ovenfriet, maar het
stoort niet echt.
Test 3 – verse, zelf
gesneden patat
Ik
sneed wat patat van een licht kruimige aardappel, waste dat goed en depte het
zorgvuldig droog in een schone theedoek. Ik deed het in de Actifry met een lepeltje
olie (Tefal levert er een groen lepeltje ter grootte van een eetlepel bij) en
zette het op 25 minuten volgens het boekje. Na deze tijd was de patat mooi
bruin, absoluut gaar, maar nog te slap. De smaak was toch al superieur aan de
supermarktfriet (wat extra goed te merken is als je de verschillende soorten zo vlak
na elkaar eet) en daarmee zijn ze veel beter dan de patat uit de tweede test,
maar ze moesten wel iets langer bakken om ook krokant te worden. Het resultaat
was vergelijkbaar met aardappels uit de oven; prima. Een gewone oven zou er alleen
zeker een uur over doen, en daarmee is de Actifry een stuk vlugger.
Mooi,
voor de patat is hij goedgekeurd, maar kan het nog meer?
Test 4 – chips van
pastinaak, biet en rammenas
Notabene
even geen normale aardappel, want we houden erg van een alternatief chipje.
Lukt dat ook met minder olie? Het lukt matig. Op dezelfde manier als dat je het zelf
zou frituren, wat eerlijk gezegd hier ook matig succes geeft. Als het doel is om
een chip te maken die zo een supermarktzak in kan, moet ik toegeven dat we dat
ook nog niet haalden met de frituurpan. Zo makkelijk is het nog niet om een
superdun schijfje groente egaal bruin en mooi krokant te bakken. In de Actifry lukt het
wel, maar ze kleuren iets te bruin. De bietjes die op de mandoline op 0.5 mm
waren gesneden, verbrandden en verschrompelen zonder genade, terwijl we er
naast stonden. De rammenas op 1.3 mm doet het goed, plakt in de pan niet teveel
aan elkaar, maar wordt veel te bruin. De pastinaak (1.3 mm) levert nog de beste
resultaten. Iets te bruin, maar de smaak is goed. Ik zou het niet aan de visite
geven, maar dat doen we ook nog niet met de gefrituurde chips.
Ik
testte geen maaltijden of vlees, maar ik geloof direct dat je blokjes kip met
krieltjes uitstekend bruin kunt bakken. Ik blijf zelf wel naast mijn gewone kookpan
staan, maar ik geloof zo dat het voor mensen die geen stapels kookboeken naast
hun bed hebben liggen en niet 24/7 met eten bezig zijn (zoals ik dat wel doe), een
uitkomst is om zo hun eten te bereiden. Moeiteloos en niet te vet. En voor
mensen die wekelijks een patatdag hebben kan de pan ook nut hebben. Maar ze
zijn behoorlijk prijzig en nemen ook flink wat ruimte in. Daar komt bij dat hij
geluid maakt. Het is net alsof er een enorme föhn op het aanrecht staat te
blazen. En niet even, maar d-e-r-t-i-g minuten lang. Dat is lang voor een föhn,
hoor! Met drie kinderen, een echtgenoot en een televisie op de achtergrond word
ik dan wel een beetje kriegel. En als je een echte frituurder bent en Mora
wekelijks spekt met ook frikadel- en kroketaankopen, dan heb je meer aan een
frituurpan, want kroketten kunnen er niet in (het schoepje zou ze kapot maken) en
frikadellen passen niet. Daar staat tegenover dat het schoonmaken echt een
fluitje van een cent is. Even omspoelen en het is schoon. Dat heb ik nog nooit
kunnen zeggen van de frituurpan!
Maar
goed, in 1 zin de review samenvatten? Een goed apparaat dat zijn werk (patat of
maaltijden) prima doet. Ik was bijzonder goed te spreken over de patat.
Als je ruimte en geld hebt, kan de Actifry wel wat voor je betekenen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.