Heeft
u dat nou ook elk jaar als de eerste boerenkoolstamppot op tafel komt? Zo’n
tevreden gevoel over de herfst en winter. Je hebt er nog zin in, je ziet het
best zitten, die maanden van kou, sneeuw en duisternis. Stamppotverzadiging
komt pas veel later in het nieuwe jaar, en nu kijkt u nog verlangend uit naar
al die heerlijk stevige winterhappen. Jaaa, met worst en een kuiltje jus...
Oma
kookte de boerenkool en de aardappels samen in de pan: onderin de aardappels,
daarop de kool en bovenop lag de worst. Maar er hapert wat aan de methode, want
ik ben niet tevreden met boerenkool die 25 minuten bovenop heeft mogen stomen.
Het is een stevige groente, die een nog stevigere aanpak nodig heeft, want
anders zit je na een half uur toch met harde stukjes. Als je zelf boerenkool in
de tuin hebt staan, dan stoof je de jonge blaadjes aan het einde van de zomer
in tien minuten prachtig gaar (een aanrader trouwens), maar later in het jaar
mag het echt wel alleen in een pan, en dan zeker 30 minuten lang.
Boerenkoolstamppot
met chorizo
recept
voor 3 volwassenen, of 2 met kinderen
400
gr verse boerenkool, gesneden
1
kg geschilde, iets kruimige aardappelen
1
runderbouillonblokje
scheutje
olie
1
grote of 2 kleinere uien, gesnipperd
optioneel;
een kleine rode paprika, gesnipperd
150
gr chorizo, in blokjes
melk
om te stampen
scheutje
witte wijnazijn of een andere
lichtgekleurde azijn
Erbij:
rookworst, piccalilly, mosterd, jus en eventueel appel- of perencompote
Begin
met de boerenkool; deze heeft de langste kooktijd nodig. Doe de kool in een pan
met een laagje water en breng dit met een deksel op de pan aan de kook. Zodra
het kookt, kunnen ook de aardappels in een laag water met het bouillonblokje aan
de kook gebracht worden.
Fruit
ondertussen de ui op laag vuur in een scheutje olie. Wanneer er paprika
gebruikt wordt, kan deze direct meegebakken worden. Wanneer de ui zacht is, de
chorizoblokjes toevoegen en weer op laag vuur uitbakken.
De
aardappels afgieten wanneer ze gaar zijn. Zet de pan terug op laag vuur, giet
een scheut melk in de pan en laat dit even doorwarmen. Stamp dan de aardappels
fijn met een pureestamper. Voeg iets meer melk toe wanneer dit nodig is, maar
zorg dat het smeuig gestampte aardappels worden en geen fijne puree! Giet
daarna de boerenkool ook af en schep het bij de aardappels. Voeg de
chorizo en ui ook toe. Schenk er een scheutje azijn bij en schep alles goed
door. Proef of er nog wat zout bij moet.
Ondertussen
heeft u er natuurlijk ook voor gezorgd dat er rookworst en jus is. Verder zijn
piccalilly en mosterd op tafel voor mij onmisbaar!
Eigenlijk moet er eerst de vorst over zijn geweest. Ofwel, eerst nachtvorst alvorens het uit de tuin komt ofwel even een nachtje in de diepvries nadat je het vers uit de winkel hebt gekocht. Want dan kan het nl. wél op oma's manier. ;)
BeantwoordenVerwijderenDaar zeg je wat... dat zal inderdaad vast helpen. dank je!
BeantwoordenVerwijderen