De
buurman kwam langs. Met tomaten, bietjes en een pompoen, want hij heeft zijn
daktuin serieus aangepakt. Zelf waren we best trots op onze getimmerde bakken op
het grote balkon, maar zagen meteen welk potentieel er was, toen we zijn ‘tuin’ zagen. Hij
had namelijk echt elk plekje benut en je waande je in een echte tuin, maar dan
op twee hoog. We hebben trouwens ook een normale tuin hoor, maar we krijgen de slakken
er maar niet uit. Dus we wijken uit naar betere moestuinplekken.
Maar
goed, tomaten dus. Van die mooie kleine, zoete. Nu had ik laatst bij de Britse Marks&Spencer
een pot Sticky Tomato&Chili
chutney meegenomen, welke inderdaad sticky
zoet was en wonderbaarlijk goed samen ging met van alles en nog wat: boterhammen
met kaas, salades, bij vlees, en vooruit, zo uit de pot gelepeld. Ik heb hem hier
geprobeerd na te maken, wat heel aardig in de buurt kwam. Mijn chutney is wat
donkerder, omdat ik bruine suiker gebruikte in plaats van gewone kristalsuiker.
Ook zit er veel meer tomaat in, maar dan weer geen toegevoegd water. Leek mij
een verbetering.
Sticky tomato & chili chutney
recept
voor 1 flinke pot
200
gr kristalsuiker of bruine suiker
500
gr tomaten (de beste!)
120
gr schoongemaakte appel (bv Jona Gold)
120
ml rode wijnazijn
110
gr gedroogde tomaten op olie
70
gr geconcentreerde tomatenpuree (1 klein blikje)
70
gr ui
2
tenen knoflook
1/2
el vissaus
1
tl sambal oelek of een stukje verse chilipeper
het
origineel bevat nog een lepeltje gemberpuree en iets mosterdzaad, maar ik liet
ze achterwege
Ontvel
de tomaten door er met een mes een kruis in te zetten en houd ze even in kokend
water. Het velletje trek je er daarna zo vanaf.
Zorg
dat alle ingrediƫnten gesnipperd zijn, zodat de saus straks precies goed is qua
stukjes. Laat daarna alles samen 45 minuten sudderen totdat het de juiste
consistentie heeft (stevige ketchup-dikte). Bewaar het in een goed schoongemaakte pot, dan zou het wel even mee moeten kunnen gaan.
Ik heb het nu opstaan, het ruikt goddelijk en smaakt ook zo :-). Ik moest gewoon al proeven. Ik denk dat dit wel een blijvertje wordt, dank je!
BeantwoordenVerwijderenStond al een tijd op een to do lijstje.
BeantwoordenVerwijderenDe potjes staan inmiddels op hun kop te koelen; zeer benieuwd!
Groet, Anna