Meneer
was twee weken aan het grasduinen in de sneeuw. Dat vindt hij fijn, dus dat moet hij lekker doen, maar ik zit thuis met een
kermis. Als je er even alleen voor staat, merk je pas goed hoe druk drie kinderen zijn. Want zie je, de hoeveelheid tumult en herrie in huis stijgt onevenredig
met het aantal kinderen:
Eén
kind in huis is een fluitje van een cent. Twee is ook okee. Dat doe je ook nog wel
fluitend. Ongetwijfeld vliegen ze elkaar af en toe in de haren, maar dan ben je
gezegend met twee handen om ze uit elkaar te trekken. Twee kinderen mogen samen
naast je in de keuken staan en om de beurt roeren. Dat gaat allemaal goed. Maar
dan drie… Dan gebeurt er iets raars. Het is niet simpel een kind erbij; het lijkt wel alsof ze
verdriedubbelen. Dat derde kind brengt een dimensie in die de boel laat ontploffen.
Als er twee kinderen lief zitten te spelen en er komt een derde bij, dan heb je
binnen vijf minuten gedoe. Vraag me niet waarom.
Two is company, three’s a crowd?
Voor
het avondeten maak ik het mij iets makkelijker dan normaal en ik bewaar alle
experimentele zaken voor wanneer Meneer mij weer bijstaat in de opvoeding. Maar
voor deze soep zag ik mogelijkheden. Wortel-kaassoep? Dat is de soep van Tip de
Muis! Dat is de soep die Tip aan dat arme vogeltje geeft dat zit te rillen in
het bos. Het is de soep waar Tip van smult als de krekel hem vertelt dat hij
gek is om zoiets lekkers te laten staan! (U heeft geen idee? Rennen naar de
Action! Daar koop je ze voor 2,80. Dat is twee euro tachtig inderdaad,
voor een normaal kinderboek. Ik snap ook niet hoe ze het doen.) Trouwens, op
hun website kun je kleurplaten uitprinten om ze in de stemming te brengen. Helaas
niet van een etende Tip.
Dus
ik zat de verhalen op te dissen terwijl de soep werd opgedist en ze vielen er
op aan. Kleine Chef, bepaald geen soepliefhebber, overdreef het lichtelijk door
naderhand te zeggen dat dit de ‘allerheerlijkste soep was die hij ooooit had geproefd’.
Daar sluit ik me niet helemaal bij aan, maar het is beslist een heerlijk soepje om een
knapperig stuk brood in te dopen.
Ik
vraag me nog af of je de hoeveelheid kaas kan verminderen (het mag iets slanker)
wanneer je een pittigere kaas gebruikt, die nog wel goed smelt. Old Amsterdam
misschien; dat probeer ik nog wel eens.
Wortel-kaassoep / Tip
de Muissoep
voor
1 liter soep
beetje
olie of boter om te bakken
1
ui, in ringen
400
gr geschilde wortel, in plakjes
500
ml groente- of tuinkruidenbouillon
200
ml melk
200
gr geraspte, belegen Goudse kaas
Fruit
de ui en wortel 5 minuten op redelijk laag vuur in een grote kookpan. Voeg
daarna de bouillon en melk toe en laat de soep zachtjes koken totdat de wortel
gaar is. Pureer het dan.
Haal
de pan van het vuur, laat de kaas erin smelten en roer goed door. Pureer het
nog eens met een blender of een goede staafmixer om de soep volledig glad te
maken. Verdun hem eventueel met wat water als je het liever dunner hebt.
Je
kunt deze soep eerder maken en weer opwarmen, maar warm de soep heel langzaam
op het fornuis op (dus niet in de magnetron), zodat de kaas niet schift. Laat
het niet meer koken.
Jammer! Hier geen Action in de buurt en ik vraag me af of het - gezien het huidige eetklimaat bij de dames - zonder verhalen gaat lukken met die soep. (Al moet het gezegd: de oudste heeft de smaak van wortelsalade te pakken... als ik er appel doorheen rasp en het geheel doordrenk met sinaasappelsap.)
BeantwoordenVerwijderenLia
Ah, maar wortelsalade is al heel wat. Salades blijven lastig, hoewel de kinderen me soms opeens verbazen. Zoals met het dubbeldoppen van de tuinbonen wat hier helemaal 'supercool' is.
BeantwoordenVerwijderenO ja, tuinbonen doppen! Daar hebben ze me vorig jaar in het seizoen ook enthousiast mee geholpen. Maar opeten, ho maar... :-)
BeantwoordenVerwijderenWie weet dit jaar meer geluk?
Lia