Van die dingen die kinderen zeggen in gezelschap, maar
waarvan je liever hebt dat ze dat alleen thuis zeggen.
Zo vroeg Kleine Chef toen hij al ruim vier was in een stampvolle
wachtkamer bij de huisarts (en hij praatte vrij hard) of hij even uit de borst
mocht drinken. Op een toon alsof hij die ochtend nog een slokje had gehad, terwijl
zijn laatste moedermelkmoment toch echt in zijn babytijd plaats had gevonden.
Dochter Zus vroeg in het winkelcentrum naast een zwart
gesluierde dame of dat soms een heks was. Natuurlijk niet fluisterend, maar wel
alsof ze iemand aan de andere kant van de AH iets moest mededelen…
En toen de buurman even een gaatje moest boren op het
balkon, schreeuwde Zus in de tuin: “JA, KAN HET EVEN WAT ZACHTER, BUURMAN??!”
En dezelfde Zus vroeg vorige week op school wanneer ze
weer eens een blikje cola mocht hebben. Nu ben ik bepaald niet van de
suikerpolitie, maar cola en kleuters vind ik een beroerde combinatie en ik weet
vrij zeker dat ze nog nooit een blikje cola heeft gedronken. En trouwens, dat
ze het ook nog nooit in dit huishouden heeft gezien.
Maar goed, u begrijpt waar het bruggetje vanaf cola naartoe leidt: suiker en
suikervrije muffins. Of in ieder geval dan zonder normale suiker, want er wordt
wel (gedroogd) fruit in gebruikt. Het recept is beslist het proberen waard,
maar verder onthoud ik mij van enig commentaar: Ik wil helemaal niets bijdragen aan die hele anti-suikerhype... Er is wel genoeg over gezegd. Ik blijf erbij dat als je alles met mate eet, niets echt slecht voor je kan zijn.
Deze muffins zijn serieus lekker en toch braaf. Er zit
geen reguliere suiker in; het zoete erin komt van dadels en
een banaan. Dat is ook (fruit)suiker en dat is misschien wel net zo slecht, en daarom moet je nog
steeds niet de hele muffinplaat opeten. Maar verder zou ik niet weten waarom je
dit niet als ontbijt zou kunnen eten. Of als gezonde snack. Er zit echt geen
onvertogen ingrediënt in. Kijk maar:
Gezonde bananenmuffins – suikervrij en vetarm
recept voor 8 muffins
Bron: The muffin myth
100 gr gedroogde dadels, zonder pit en in stukjes gehakt
125 ml water
1/2 tl bakpoeder
1 grote zeer rijpe banaan, in plakjes of geprakt
1 flinke el roomboter (een klontje) + extra om de
muffinvorm in te vetten
1 ei (L)
125 ml melk
30 gr tarwezemelen
40 gr havermoutvlokken
160 gr volkorenmeel
½ afgestreken el bakpoeder
snuf zout
Vet de muffinvorm in verwarm de oven voor op 200 graden
(ongeveer 180 graden voor hetelucht).
Doe de dadels in een pan met het water en breng het aan
de kook. Wanneer het kookt, voeg je de theelepel bakpoeder toe. Het zal gaan
schuimen. Roer door en haal van het vuur af. Laat dit afkoelen. De dadels
worden door het bakpoeder afgebroken tot een zachte pap. Misschien zitten er
nog wat stukjes in. Je kunt ze fijn drukken of laten zitten.
Pureer de banaan en boter met een mixer tot zacht en luchtig.
Voeg het ei toe en daarna de melk, tarwezemelen, havermout en zout. Roer goed
door en voeg daarna het meel, en bakpoeder toe. Voeg het dadelmengsel toe en
roer goed door. Schep het in de muffinvorm (je kunt er 8 stuks van maken). Je
kunt de holtes tot de rand vullen.
Bak ze ongeveer 25 minuten. Test ze door er een
satéprikker in te stekken. Wanneer deze er schoon uitkomt, zijn ze goed.
Oordeel van het smaakpanel: "Is er nog meer?"
Oh? Dadels koken met bakpoeder?! Interessant!
BeantwoordenVerwijderenja, het bakpoeder doet echt iets met de dadels. Kleine stukjes worden pulp. Heel wonderlijk.
BeantwoordenVerwijderen