1 juni 2014

Wat te doen met restjes ansjovis?


Ansjovis is fantastisch. Ansjovis heeft de X-factor. En ansjovis is een zwaar onbegrepen visje… Wanneer je het niet goed gebruikt, is het alleen maar zout en vissig. Maar het kleine visje kan breed worden ingezet als smaakmaker. In een hete pan, in een badje van olie, smelten stukjes ansjovis langzaam weg tot alleen maar de smaak overblijft: wie heeft het nog over zout als je er zo´n smaakbommetje in kan smelten. Gesmoorde uien met knoflook en ansjovis is zoiets anders dan alleen maar uien en knoflook. Niemand die er een stukje vis in zal herkennen (echt niet), maar dat enkele filetje uit blik maakt wel het verschil.

Maar ja, daar zit je weer met de rest van dat blikje. Het weerhoudt mij er wel eens van om weer een blikje open te trekken. Maar gelukkig kan je de ansjovis voor veel gerechten gebruiken.

Om te beginnen kun je ze best nog een aantal dagen tot weken bewaren in de koelkast. Afgedekt met een laagje olie zou je ze zelfs langer moeten kunnen bewaren, maar de olie stolt en het ziet er na een tijdje niet meer lekker uit. Invriezen kan ook, maar is misschien erg veel gedoe voor zo’n klein visje. Tenslotte kan je de ansjovis gepureerd in een tube kopen, die je vrij lang kan bewaren. Over de kwaliteit ervan verschilt men van mening. Ik vind het zelf lang niet slecht en erg praktisch. Ook bestaat er ansjovis ingemaakt in zout (droog dus), wat houdbaar blijft, maar deze moeten wel eerst geweekt worden.

De ansjovis op olie kan ook eerst geweekt worden in melk om te ontzouten, maar ik vind het zoute eraan altijd wel lekker en bruikbaar.

Wat doe je met een paar ansjovisfilets?

Bak het (fijngewreven of gesmolten) mee met groente. Vooral bij uien en knoflook, maar ook bij paprika en courgette.

Maak in een blender een vinaigrette van een ansjovisfiletje, olijfolie, kappertjes, gehakte peterselie, azijn, zout en peper.

Smelt een ansjovisje in dit lekkerste recept voor een mosselpan die ik ken. In de link vind je ook het recept voor ansjovisboter.


Food52 heeft overigens ook een leuk recept voor uien-ansjovisboter

Hak ansjovis mee voor een pangrattato (een knapperig korstje of strooisel van broodkruimels), zoals Jamie Oliver dat doet. 

Verwerk er eentje in gehaktballen. Of bouw de gehaktbal helemaal uit voor Italiaanse polpette.


Maak een pissaladiere (Franse uienpizza), hoewel je daar direct meerdere blikjes ansjovis voor moet opentrekken.

Ook voor Janssons Frestelse (een Zweedse ovenschotel met aardappel) heb je flink wat ansjovis nodig.


Smelt wat ansjovis in de pan voor een pittiger tomatensaus of tonijnsaus.

Bij deze tomatensalade met spek en peterseliemayonaise gaat een beetje ansjovis door de mayonaise.

Ansjovismayonaise : prak wat ansjovisfilets met een vork zeer fijn en meng ze met wat geperste knoflook en uitgelekte kappertjes door enkele eetlepels mayonaise. Dip met rauwe groenten of stukjes knapperig brood.

Een enkel filetje in de dressing van een salade met geroosterde aubergine maakt een enorm verschil.

Een klassieker: pittige pasta met broccoli, chili en ansjovis

Pollo alla cacciatore van Jamie Oliver (oftewel kip van de jager)

Nog een klassieker: tapenade van zwarte olijven, een beetje tonijn uit blik en 4 ansjovisfiletjes

Ook onmisbaar in een klassieke Caesarsalade. In dit Engelse recept maak je de mayonaise zelf, maar je kunt ook een kant-en-klare mayonaise onder handen nemen, zoals bij mijn eigen recept.



Maak ansjovisstengels als borrelhapje: hak enkele ansjovisfilets met een teentje knoflook fijn. Voeg olijfolie toe om een smeuïge pasta te maken. Bestrijk hiermee reepjes bladerdeeg en bak ze in de oven bruin.

Maak een marinade voor lamsvlees  van 2 geprakte ansjovisfilets, 2 geperste tenen knoflook, 3 el olijfolie en 1 el fijngehakte rozemarijn.

Bagna cauda is een warme dipsaus met knoflook en ansjovis.

Pasta puttanesca: een hete en pittige tomatensaus met ansjovis, tomatensaus, olijven, knoflook en chili. Deze is van Jamie Oliver. Van mij mag er meer tomatensaus zijn. Dit is de pasta puttanesca van Eerst Koken.


En klinken soesjes met ansjovis en cayenne niet als een serieus hapje voor bij de borrel? 

Persoonlijk loop ik ook wel warm voor dit Engelse recept van aardpeer (of wat dan ook) met een relish van ansjovis, walnoten en peterselie 

Wat doen jullie met ansjovis? Laat het weten in de reacties!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vond je dit bericht leuk? Deel het dan aub op Facebook of Twitter via de knoppen hieronder!






4 opmerkingen:

  1. Mail uit Spanje! Iemand mailde de volgende tip voor dikke vissen, bv dorade:

    Dorade aan beide zijden voorzien van 3 of 4 inkepingen tot op de graad.
    In de vijzel een pasta maken van anjovis + anjovisolie, peterselie, bieslook, zout, peper, citroen en eventueel nog een scheutje lekkere olijfolie uit Andalucië.
    De inkepingen vullen met deze pasta en bovendien een laurierblad erin steken.
    De vis in een ovenschaal en in de oven (op 200 graden) een half uurtje laten garen.
    Heel lekker met een groene salade.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldige ideeen, dank je wel hiervoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn favoriet is een recept van een Siciliaans pastapak. Pasta met mozzarella, hardgekookt ei, peterselie, boter en ansjovis. Ik heb het vorig jaar na Pasen gepost (voor mensen die hardgekookte eieren over hebben) maar het is zo zalig dat ik er regelmatig eieren voor hard kook ;-).
    Je smelt de ansjovis in een niet onaanzienlijke hoeveelheid boter. De mozzarella mag net niet smelten. En er mag niets extra in verder. Recept staat op mijn blog.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou Sophie, gooi de link er hier dan ook maar in! :) klinkt goed!

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.