Dit
Midden-Oosterse gerecht staat onder verschillende spellingen bekend en tot
zover ik weet ligt de klemtoon op de ‘sa’ - maSAbacha. Het draait om de balila, eigenlijk niet meer dan een warm
mengsel van kikkererwten met pijnboompitten, komijn, knoflook en peterselie. Dat
wordt gecombineerd met hummus en vaak ook met een pittige saus van peterselie
en citroensap. Samen trekt dit een gewone hummus op tot een heus hoofdgerecht en het is dus duidelijk niet
onze standaard hummus; maar in het Midden-Oosten is dit een heel normaal
gerecht. Een simpele avondmaaltijd of een
hapje voor erbij. Overigens maakte ik de balila
op de foto met pistachenoten. Ook lekker.
Ik
gebruik hieronder kant en klare hummus, want die vind ik toch het lekkerste.
Thuis krijg ik mijn hummus niet zo fijn en zo smakelijk als dat van de
fabrikant. En het is een hele opgave voor mij om toe te geven dat de fabriek
het beter doet! Maar ik weet wel hoe het komt dat de hummus van de fabriek
lekkerder is, want die fabrikant voegt wel 20 tot 30% olie toe. Ja, kunst dat
het dan lekker wordt… Zo kan ik het ook. Maar ik doe het natuurlijk niet.
Hummus komt thuis altijd in grotere hoeveelheden dan de 200 gram van de winkel
en ik weiger een kwart fles olijfolie in mijn blender te gieten. Dat trek ik
gewoon niet. Ik eet mijn vet graag een beetje verborgen… Maar geneer u niet
wanneer u daar geen problemen mee hebt! Ik zeg niets.
Masabacha
recept
voor 2 personen
200
gram hummus, op kamertemperatuur
Voor
de balila:
50
gr pistachenoten of pijnboompitten
1
blik kikkererwten van 400 gr (niet uitgelekt gewicht)
1/2
afgestreken el komijnpoeder
1
kleine teen knoflook, fijn gehakt
1
handje gehakte peterselie
olijfolie
zout
scheutje
water
Rooster
de noten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Voeg dan een klein beetje
olie toe en voeg de kikkererwten, komijn en knoflook toe. Laat dit een minuut
doorwarmen en voeg dan de peterselie toe. Breng op smaak met zout en doe er een
scheutje water bij.
Verder
nodig voor de peterseliesaus - hak
het volgende heel fijn samen: een hand gehakte peterselie, 1 tl zout, een
teentje knoflook. Wanneer dit fijn is nog het sap van 1 citroen en een scheutje
olijfolie toevoegen.
Roer
de hummus los met een lepel van de balila (met wat van het toegevoegde water
erbij zou je het mooi los moeten kunnen roeren). Verdeel de hummus over een diep
bord met een kuiltje in het midden. Leg de balila in het kuiltje. Lepel hier
wat van de peterseliesaus op. Strooi eventueel nog wat paprikapoeder erover.
Serveer daarbij eventueel 1 of 2 gekookte eieren in plakjes en warme pitabroodjes.
De masabacha kan zowel warm als koud worden gegeten.
U
vraagt zich misschien af wat het smaakpanel hiervan vindt? Nou, de dames zijn
erg gecharmeerd van hummus en aten dit smakelijk op naast hun pompoensoep.
Overigens een trots momentje met Dochter Zo (net 4 jaar oud). Dit was de eerste
pompoensoep van het seizoen, maar toen Meneer de kom voor haar neer zette zei
ze: “mmm, pompoensoep”. En dat hadden we haar niet verteld. Jaja, kind van haar
moeder. :D
Lekker lijkt me dat. De hummus maak ik wel zelf, vond de gekocht niet lekker. Het moet volgens de workshop op site Arabia heel lang in de keukenmachine zeker 10 minuten en dan is het wat mij betreft smeuig genoeg. Ik gebruik erwten uitpot, de zelfgeweekte vond ik weer minder.
BeantwoordenVerwijderenMaar ik heb nog gedroogde staan en die ga ik maar koken en maak er jouw recept mee.
Ja, vind kikkererwten uit blik ook lekkerder voor de hummus eigenlijk. Toch wat milder van smaak.
BeantwoordenVerwijderenWelk merk kant en klare hummus kun je aanraden?
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat het heel persoonlijk is, maar ik vind Maza en de hummus van de Lidl het lekkerste. Sabra (bij de AH) vind ik toch minder.
BeantwoordenVerwijderen