Soms
sta ik zelf ook peinzend te kijken naar mijn boodschappenwagentje. Flexitariers
komen namelijk tot best wel rare combinaties. De salami ligt bovenop de
Vegetarische Slager en het blok tofu gaat in één tas met een enkel pondje
rundergehakt. Ik heb altijd het idee dat ik wat uit te leggen heb... Wat wij
eten kan je natuurlijk prima van dit blog afleiden, hoewel ik er ook wel een beetje
op let dat de vegetarische recepten de overhand hebben, maar overduidelijk
wordt mijn schizofrene verhouding met eten als je het vorige recept bekijkt
(varkenshaas die vooruit loopt op de kerstdagen) en dan deze: een veganistische
hamburger. Niet alleen vegetarisch dus, maar ook nog eens zonder ei, kaas of
zuivel. En het is een recept waar ik compleet achter sta.
Het
is dan ook gemaakt met glutenmeel, waardoor de burger feitelijk is samengesteld
met seitan. Seitan heeft al een tijdje mijn grote belangstelling. Het wordt dus
gemaakt van puur tarwegluten en het heeft een sponsachtige structuur die wel
wat aan vlees doet denken. Je kunt seitan zelf maken door een brooddeeg uit te
spoelen totdat je alleen de elastische gluten over houdt, maar nog makkelijker
is het om direct glutenmeel te gebruiken. Het is een heel fijn, wit meel dat je
koopt in eko-winkels en winkels voor bakproducten. Het wordt namelijk ook wel
toegevoegd aan brooddeeg om onze eigen slappe tarwebloem op te peppen. Je kunt
het mengen met smaakmakers zoals sojasaus en specerijen, waarna het normaliter
gekookt wordt. Stukjes seitan kunnen daarna alsnog worden gebakken, maar
grillen en barbecueën kan ook.
The Big Mock Vegan
Burger
Recept
voor 8 hamburgers
Bron:
veganmisjonen (met stap-voor-stap foto’s)
75
gr walnoten
75
gr zonnebloempitten
1
middelgrote ui, gesnipperd
4
tenen knoflook
2
afgestreken el groente- of tuinkruidenbouillon (of ongeveer 1 blokje,
verkruimeld)
2
el geconcentreerde tomatenpuree
1
el uienpoeder (vind ik een onzinnig product en ik heb het weg gelaten)
1
tl zout
1
tl nootmuskaat
150
gr tarwe-glutenmeel
75
gr gewone tarwebloem
300
ml water
Doe
de walnoten, zonnebloempitten, ui en knoflook in een keukenmachine en pureer
het tot een korrelige pasta. Doe het in een kom en voeg de rest van de ingrediënten,
behalve het water, toe. Roer het door elkaar. Voeg dan het water toe en meng de
massa tot een stevig en soepel deeg. Het doet erg aan brooddeeg denken.
de rauwe hamburgers
Vorm
er 8 hamburgers van. Bak ze in olie bruin en gaar. Ze hebben wel wat tijd nodig
om helemaal gaar te worden, dus bak ze niet te haastig.
Nou
ja, en de rest kunt u zelf wel bedenken: broodje, blaadje sla, ketchup…
Makkelijk
hè?
Wauw, ik heb ze geprobeerd en ik ben helemaal onder de indruk!
BeantwoordenVerwijderenMooi om te horen! Dank je
BeantwoordenVerwijderenIs de tarwe gluten meel dezelfde als waar seitan mee gemaakt wordt?
BeantwoordenVerwijderenja, dat is hetzelfde!
BeantwoordenVerwijderen