Rare
meisjes/jongens, die foodbloggers... Die denken in de zomer al na over de
kerst. Zo maakte ik hartje zomer een nieuwe foto voor de ossenstaartsoep, en deze pannacotta stond toen ook al tafel. Gewoon, omdat ik het idee had, en omdat ik wist dat ik het
voor de kerst zou bewaren. Zo kwam het dat ik al in juli sterretjes zat te
knippen om het geheel op te luisteren.
Ik
heb een zwak voor Eton Mess (aardbeien, meringue en slagroom), maar ook voor
advocaat met slagroom. Dit recept is daar een combinatie van. Eerst was er het
idee voor advocaat met pannacotta (slagroompudding) en daar lag toen al snel
een portie meringue op. Om met Cas Spijkers te spreken: voila!
Pannacotta met
zelfgemaakte advocaat en meringue
recept
voor 6 kleine porties (van 1 dl dessert per persoon)
nodig:
Zelfgemaakte
advocaat
– zie recept (als je wilt koop je advocaat, maar laat die vieze Zwarte Kip toch
staan. Daar kan je namelijk je lepel rechtop in laten staan. Die van de Lidl is
trouwens wel uitstekend)
Meringuestokjes – zie recept en volg
dat met 3 eiwitten en 150 gram suiker. Spuit met een spuitzak met smal
spuitmondje of een stevige diepvrieszak met een klein puntje eraf geknipt lange
strepen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de meringue volgens recept
tot ze knapperig en door en door droog zijn. Je kunt het na een uurtje
bekijken, maar laat ze vooral in de oven liggen tot ze helemaal krokant zijn. Breek
ze daarna in korte stukjes. Bewaar ze luchtdicht. Kan prima een dag van tevoren
worden gemaakt.
Pannacotta
200
ml slagroom
120
ml (volle) melk
30
gr suiker
2
blaadjes gelatine
½
vanillestokje, in de lengte doorgesneden
Week
de gelatine in een kom koud water. Verhit de rest van de ingrediƫnten tot bijna
kokend en laat het 5 tot 10 minuten trekken. Verwijder daarna het vanillestokje,
schraap het merg eruit en voeg het merg toe aan de melk. Het stokje kan weg. Roer
de gelatine erdoor. Laat de room iets afkoelen. Klop er niet teveel met een garde
in, omdat je dan teveel luchtbelletjes krijgt.
Schenk
wat advocaat in een glaasje. Schenk dan de lauwe (niet te heet, maar
zeker ook nog niet te lobbig geworden) pannacotta op de advocaat. Dat gaat het
beste door een theelepel vlak boven de advocaat te houden en daar de pannacotta
op te gieten, zodat je geen kraters in de advocaat giet. Laat het zeker drie
uur afgedekt opstijven in de koelkast.
Wanneer
je klaar bent om ze te serveren leg je nog wat meringuestokjes erop. Trouwens
(en dat zegt ze nu pas) van die leuke bolletjes meringue, zoals bij dit recept van Deconstructed Eton Mess,
kan natuurlijk ook.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.