Kijk, zo
ziet pistache-ijs er nou uit wanneer je er geen kleurstoffen bij doet. Nu waren
mijn pistachenoten niet zo mooi groen als ik ooit eerder kocht (foto onder), want dan was het ijs toch ook groener geweest, maar toch… Koop de noten in ieder geval ongebrand, want dan zijn ze groener.
Pistache roomijs
100 gr van
de groenste pistachenootjes die je kunt vinden (ongebrand, gedopt en
ongezouten)
100 gram
suiker
300 ml halfvolle
melk
300 ml
slagroom
4
eierdooiers (L)
eventueel snufje
zout
Voor een
iets minder vet ijs kan je ook 400 ml melk gebruiken met 200 ml slagroom, maar
ik zou dan persoonlijk nog een eierdooier toevoegen
Begin met
de noten: maal de gedopte noten zo fijn mogelijk. Dat kan je samen met de
suiker doen wanneer je een keukenmachine gebruikt, of je stampt ze fijn in een
vijzel. Het lukt vast ook door ze (heel erg) geduldig fijn te hakken met een
mes…
Verhit de
room en de melk in een pan tot bijna kokend. Laat de gemalen noten en de suiker
daar enkele minuten in trekken.
Roer de
eierdooiers los in een grote kom. Giet er dan in een heel dun straaltje de hete
melk in, terwijl je de eierdooiers klopt met een garde. Het moet langzaam gaan,
want anders verhit je de dooiers teveel en dan zit je met roerei. Wanneer zeker
de helft van de melk en room bij de dooiers is gegoten, kan je alles samenvoegen
in de pan en terug op het vuur zetten. Roer het goed en verhit het mengsel op
laag vuur tot het gebonden is. Dit zal vijf tot tien minuten duren. Het
wordt geen dikke vla met slechts 4 eierdooiers, maar wanneer je er een lepel in
steekt en met je vinger over de bolle kant veegt en de lepel schuin houdt, dan
moet de streep zich niet meer vullen. Een snuf zout haalt de smaak wat verder
op.
Laat de
vla helemaal afkoelen en bewaar hem daarna in de koelkast. Wanneer het goed
koud is, en het is het liefste zo’n drie uur voordat je het ijs wilt eten, dan
kan je het ijs draaien in een ijsmachine. Laat het ijs daarna verder opstijven
in de vriezer.