Het blijft vreemd dat zo’n typisch Indiaas recept als Vindaloo toch echt Portugese wortels heeft. Het gerecht komt uit Goa, wat vroeger een Portugese kolonie was en nog steeds kom je hier veel Portugese invloeden tegen. De naam vindaloo doet vermoeden dat er ‘aloo’ (=aardappel) in zit, maar dat is niet het geval. De naam is namelijk afgeleid van ‘ carne de vinha d’alhos’ , wat vlees met wijn en knoflook betekent. Overigens zou je die aloo er best in kunnen doen, net als paneer, vlees of eieren. Want bij ons is een vindaloo gewoon een pittige (om niet te zeggen loeihete) curry, die verder kan worden gemaakt met kip, lam of iets vegetarisch.
Vindaloo hoort dus erg pittig te zijn. Ik
halveerde de hoeveelheid chili’s vanwege de kinderen, maar desondanks vonden de
kinderen het niets, want behalve pittig hoort het gerecht ook vrij zuur te
zijn. Zoetzuur eigenlijk. Er zit een ferme dosis azijn in, samen met wat
suiker.
Vindaloo
curry met eieren
recept voor 3 a 4 personen (dit maakt 600 ml
saus; wanneer je voldoende bijgerechten maakt (rijst, naan, salades) dan red je
het voor 4 personen, anders 3)
Vindaloo specerijenpasta:
(nb. ik gebruik theelepels van 5 ml! Dat
zijn grote theelepels)
6 gedroogde pepertjes (van die kleine
minipepertjes) - ik gebruikte er 3. Neem er slechts 2 voor kritische kinderen.
Gewoon wat rode chilipeper of sambal oelek kan natuurlijk ook
1 tl kaneel of een half dun kaneelstokje
1 tl korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaadjes
1 tl fenegriekzaad
1 tl zwarte peperkorrels
1 tl kurkuma
1 tl (palm)suiker
eventueel 2 groene kardemonpeultjes
Week de pepertjes tien minuten in heet
water. Rooster ondertussen de specerijen in een hete, droge koekenpan tot ze
geuren. Vermaal de specerijen daarna met de geweekte pepers in een vijzel.
Verder nodig voor de curry:
per persoon 2 of 3 eieren, 8 minuten
gekookt, en gepeld
olie om te bakken
2 grote uien, tot pasta vermalen (samen 350
– 400 gram)
4 tenen knoflook, tot pulp gevijzeld met 30
gram verse gember
2 x mini blikje tomatenpuree van 70 gram
elk
50 ml azijn
100 - 200 ml goede kokosmelk (bv go tan)
zout naar smaak
2 el gehakt verse munt
sap van 1 kleine citroen
Ui karameliseren in een goede scheut olie
(30 minuten op laagste vuur). Daarna de knoflook, gember en tomatenpuree toevoegen.
Laat dit enkele minuten garen.
Voeg het specerijenmengsel en de azijn toe.
Roer goed om zodat alles is bedekt met de specerijen. Giet er 100 ml kokosmelk
bij. Laat dit even pruttelen totdat de
saus dikker wordt. Afhankelijk van hoe lang je de saus nu nog laat koken, kun
je het verder verdunnen met extra kokosmelk of water.
Je kunt de eieren inprikken met een vork en
bruin bakken in olie. Het gekookt/gebakken effect is verrassend, maar een gewoon
gekookt ei is ook lekker. Hoe dan ook; voeg de eieren toe aan de saus en laat
ze doorwarmen, waar nodig. Proef de saus nu: je kunt het citroensap toevoegen
naar smaak, maar het kan nu ook snel te zuur worden. Ik vind dat het verse sap
de smaak wel heel erg ophaalt. Voeg tenslotte de verse munt toe en serveer met
basmati rijst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.