Het wordt zo
langzamerhand tijd om eens voorzichtig aan de kerst te gaan denken… Daarom even
iets anders dan al die huiselijke pilafs van de laatste tijd. Het moet nu weer
even iets eleganter. Bijvoorbeeld een krokant bladerdeegtaartje met tomaat en rozemarijnzout,
en daarop een schep olijventapenade vermengd met crème fraiche:
Tomatentaartjes met groene olijven-crème fraiche
en rozemarijnzout
bron: Olive magazine
recept voor 4 personen
– vegetarisch voorgerecht
2 takjes rozemarijn
1 el (grof zee)zout
2 grote tomaten
120 gr groene olijven,
zonder pit, en van fatsoenlijke kwaliteit
1 klein teentje
knoflook
olijfolie
3 volle el crème
fraiche
diepvries bladerdeeg,
in ieder geval 4 plakjes, maar het hangt af van de grootte van de tomaten
zwarte peper
1 ei, losgeklopt met
een beetje water
sla om erbij te
serveren
Oven voorverwarmen op
200 graden (180 graden hetelucht).
Hak de rozemarijn
helemaal fijn, samen met 1 el zout. Snijd de tomaten in plakken. Haal er wat
zaadjes uit, maar laat de plakken verder intact.
Pureer de olijven met
de knoflook en 1 el olie. Meng er daarna de crème fraiche doorheen.
Dan het deeg: je kunt waarschijnlijk twee plakken op 1 vierkantje deeg kwijt, anders
heb je meer deeg nodig. Twee plakjes tomaat per persoon zijn mooi voor een
voorgerecht. Leg het bladerdeeg neer. Bestrooi het deeg met wat rozemarijnzout. Leg er plakken tomaat op
en snijd er rondjes omheen uit, waarbij je een centimeter ruimte aan de randen
houdt.
Leg de deegrondjes op
een bakplaat, bestrooi met nog wat rozemarijnzout en peper. Bestrijk de randjes
met ei en bak ze 20 tot 25 minuten of tot ze mooi bruin zijn. Serveer ze met
een schepje olijven-crème fraiche erop, eventueel extra rozemarijnzout en wat
sla.
Klinkt als een recept in de categorie 'kleine moeite, groot plezier' (een van mijn favoriete categorieën :-))
BeantwoordenVerwijderenGroet!
Lia
(terug van weggeweest...)