Stomme titel, ja, zeg het maar gewoon, hoor. Toch wilde ik echt een vegetarische
versie maken van de bekende 'kip kerrie'. Maar dat wordt dan gewoon groente in
kerriesaus en dat allitereert een stuk minder (zeg maar: het allitereert gewoon
niet). Bovendien spreekt 'kip kerrie' tot de verbeelding en sperziebonen in saus
niet. Het is nu eenmaal zo… Maar goed, dat wil niet zeggen dat het minder
lekker is. Met een blik kokosmelk maak je een lekker romige kerriesaus, welke
je goed vult met groente en eventueel wat stevigere toevoegingen. Wie wil voegt
aan het recept hieronder bijvoorbeeld nog een verpakking (gebakken) quornstukjes toe, of
een mini-blikje kikkererwten. Ook een gekookt ei past er goed bij.
Groente in romige kerriesaus
Recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
scheutje olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 el gehakte verse gember
1 rode paprika, in smalle reepjes
250 gr bloemkool, in stukjes van een centimeter (of heb
je nog courgette of wortel liggen? Dat kan ook prima)
500 gr gebroken sperziebonen uit de diepvries (of even
voorgekookte verse exemplaren)
1 flinke el kerriepoeder (hangt ook af van de smaak en pittigheid van de
kerrie!)
1 tl kurkuma
½ tl korianderpoeder
likje sambal oelek of een andere hete saus naar smaak
1 blik kokosmelk (400 ml) van een goede, romige kwaliteit. De pakjes van GoTan zijn mijn supermarktfavoriet. Je kunt er twee van 250 ml gebruiken
eventueel: 1 afgestreken el maïzena
zout
een schepje suiker (of ananas / rozijnen - zie hieronder)
een schepje suiker (of ananas / rozijnen - zie hieronder)
·
Extra voor wie dat wil: blokjes ananas of
geweekte rozijnen – als je dat niet gebruikt, doe er dan wel een eetlepel
suiker bij; het zoetige hoort hier gewoon bij en maakt het lekker zacht van
smaak
·
ook optioneel voor een stevige vulling: stukjes
quorn of een mini-blikje kikkererwten
·
Serveren met rijst en eventueel een gekookt ei
Fruit de ui op laag vuur in de olie (10 minuten). Voeg de
knoflook en gember toe en bak nog eens zachtjes gedurende een minuut. Voeg
daarna de paprika en bloemkool toe. Bak dit tot het halfgaar is. Zeker bij erg
droge groente, zoals die bloemkool, mag er wel een scheutje water bij om het
gaar te stoven. Tenslotte de bevroren
sperziebonen toevoegen. Roer dit kort om en wanneer de bonen ontdooid zijn voeg
je alle specerijen, inclusief de sambal, toe. Laat dit weer kort bakken en giet
de kokosmelk erbij. Laat alles nu gaar pruttelen. Als je 500 ml kokosmelk hebt gebruikt is er nu misschien nog voldoende kokosmelk over en kan je dat naar wens licht binden met maïzena: roer de
eetlepel maïzena los met een klein scheutje water en roer dit door de kokosmelk
tot het bindt. Breng tenslotte op smaak met zout.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.