En..... we zijn al weer zes jaar verder! Vandaag vier ik mijn blogverjaardag maar weer eens. Met taart natuurlijk. Eentje die je beslist eens moet maken.
Deze cake is razend populair op de Amerikaanse food website Food 52 en kreeg zoveel lovend commentaar van hun lezers dat ik besloot om de cake te maken toen Meneer Eerst Koken terug kwam van twee weken veldwerk. Het loont vaak om alle reacties op zo’n recept te lezen, want dan hoef je niet dezelfde fouten te maken. Zo bleek de baktijd in het originele recept veel te kort te zijn, waardoor je eerder een soort cheesecake krijgt. Maar het moet toch echt een normale cake worden, die overigens heel licht is en doet denken aan lente en high tea met dure theekopjes en de pinken in de lucht. Die appel proef je overigens niet terug in de cake. Die smelt er helemaal in weg, maar doet blijkbaar toch zinnig werk voor de structuur. De smaak moet het helemaal hebben van de citroen en het verzachtende van de ricotta.
Deze cake is razend populair op de Amerikaanse food website Food 52 en kreeg zoveel lovend commentaar van hun lezers dat ik besloot om de cake te maken toen Meneer Eerst Koken terug kwam van twee weken veldwerk. Het loont vaak om alle reacties op zo’n recept te lezen, want dan hoef je niet dezelfde fouten te maken. Zo bleek de baktijd in het originele recept veel te kort te zijn, waardoor je eerder een soort cheesecake krijgt. Maar het moet toch echt een normale cake worden, die overigens heel licht is en doet denken aan lente en high tea met dure theekopjes en de pinken in de lucht. Die appel proef je overigens niet terug in de cake. Die smelt er helemaal in weg, maar doet blijkbaar toch zinnig werk voor de structuur. De smaak moet het helemaal hebben van de citroen en het verzachtende van de ricotta.
Louisa’s cake (cake met ricotta en
citroen)
nb. ik gebruik grote theelepels van 5 ml
125 gr roomboter op
kamertemperatuur
225 gr suiker
150 gr ei, dat zijn er
ongeveer 3 (M)
160 gr zelfrijzend
bakmeel + 1 tl bakpoeder extra (of gebruik gewone bloem en een afgestreken
eetlepel bakpoeder)
snuf zout
250 gr ricotta
rasp van een citroen
(liefst biologisch)
1 grote appel, geschild
en grof geraspt
poedersuiker voor het
serveren
Verder nodig: een
springvorm van ongeveer 20 cm. De cake op de foto is gemaakt met een vorm van
18 cm, maar ik zou de volgende keer uitwijken naar een iets grotere vorm, zodat de
cake wat sneller bakt, omdat hij dan uiteraard wat lager wordt.
Verwarm de oven
voor op 180 graden (of 170 graden voor een hetelucht-stand). Bekleed een springvorm met bakpapier
(wanneer je het nat maakt en uitknijpt, kan je het goed vouwen in de vorm).
Meng de boter en
suiker met een mixer tot het wit en luchtig wordt. Voeg daarna één voor één de
eieren toe. Voeg dan ook de andere ingrediënten toe en meng het kort door
elkaar.
Schep het beslag in
de vorm en bak de cake gaar en bruin. Wanneer je er een satéprikker in steekt
moet deze er weer schoon uitkomen. In de 18 cm vorm duurde dat bij mij 70
minuten. Een grotere vorm zal waarschijnlijk een iets kortere baktijd
opleveren. Even erbij blijven dus. Wanneer de bovenkant te donker wordt kan je
het afdekken met wat aluminiumfolie.
Gefeliciteerd met je blogverjaardag. Ga maar weer eens kijken wanneer die van mij ook al weer is...
BeantwoordenVerwijderenIk snap zelf ook niet hoe het kan dat ik er elk jaar toevallig aan denk :D
BeantwoordenVerwijderen