Ingedikte kokosmelk, citroen en gember – man, daar blíjf
je van snoepen uit de pan. Oh ja, en de kinderen vonden het ook erg lekker. Nu
houden die toch al van tempeh, maar ik moet toegeven dat het er de eerste keer een beetje
uitzag als hondenbrokken in bruine saus. Chappie rendang. Dat kwam vooral omdat ik er blokjes van had gemaakt. De foto boven was van de tweede keer, met plakjes tempeh. Dat ziet er een stuk beter uit en het is mooi iets nieuws voor bij de rijsttafel.
Maar nog even over tempeh... Ik had er vroeger ook nogal vooroordelen over.
Het ziet er namelijk niet erg aantrekkelijk uit. Tempeh is een vaste plak van
samengepakte, gefermenteerde sojaboontjes. Het is dus heel anders dan tofu.
Tempeh is behoorlijk neutraal van smaak, maar heeft wel iets zurigs. Ook is het
erg stevig en dat blijft het ook, zelfs na drie uur sudderen.
Tempeh rendang
veganistisch recept voor 6 personen als bijgerecht
wij eten hier twee keer van en vriezen de helft in
wij eten hier twee keer van en vriezen de helft in
1 flinke ui (zo’n 130 gr geschild), gesnipperd
2 grote tenen knoflook, gesnipperd
2 cm verse gember
1 cm verse laos (koop een heel stuk en vries de rest van
de wortel gewoon in stukjes in!)
1 afgestreken tl kurkuma
2 tl sambal oelek (of meer naar smaak – dit is vrij mild)
1 liter kokosmelk (Gotan blijft favoriet van de supermarktmerken)
ongeveer 800 gr tempeh in dobbelsteentjes
1 laurierblad
1 stengel citroengras (gekneusd) of een paar verse
limoenblaadjes (diepvries)
100 ml ketjap manis
zout naar smaak (pas aan het einde toevoegen)
Het is een kort recept: vermaal de ingredienten van ui
tot en met sambal in een keukenmachine of vijzel het tot een grove pasta. Doe
dit in een grote braadpan, samen met de rest van de ingredienten. Breng het aan
de kook en laat het dan ZONDER DEKSEL pruttelen tot de kokosmelk bijna helemaal
is ingedampt en er een dikke saus is overgebleven. Dat duurt dus wel
minstens anderhalf tot twee uur, of nog langer bij erg laag vuur. Het ligt er ook aan hoe hard je het laat koken. Houd het vuur laag aan het einde; het
brandt dan snel aan. Regelmatig omscheppen! Breng het uiteindelijk nog op smaak
met zout (waarschijnlijk niet nodig) of meer sambal en serveer.
Hey, leuk recept! Het zit nu in de pan te sudderen. Alleen mijn rendang is niet zo donker als je jouwe. Weet jij misschien hoe dat komt? De mijne is een beetje geel.
BeantwoordenVerwijderenHm, dat is lang geleden dat ik deze heb gemaakt. Ik denk dat het later nog wel wat donkerder kleurt? Wanneer het helemaal ingekookt is? Dan raak je het vocht van de kokosmelk kwijt en zie je meer de kleur van de ketjap. Succes ermee!
BeantwoordenVerwijderen1 liter kokosmelk.
BeantwoordenVerwijderenYep. Ik heb niet gezegd dat het een dieetrecept is... :P
BeantwoordenVerwijderen