Het
was jullie misschien ook opgevallen dat de bloemkool de laatste jaren ultra-hip
is. Men serveert ze vaak geroosterd en in hun geheel, of desnoods in kloeke
plakken gesneden, alsof het stoere lappen vlees waren. De komende weken volgen
er nog meer bloemkoolrecepten, omdat ikzelf ook de smaak te pakken had, maar
dit is een wat verfijnder recept. Een fijn gerecht voor een (vegetarisch) diner
met gasten.
Bloemkoolpuree met kerrie-wortels en
knapperige maisnuggets uit de oven
recept
van Eerst Koken voor 3 of 4 personen. Als hoofdgerecht in een driegangenmenu kom
je wel uit met 4 personen. Voor grote eters zou ik meer wortels en maisnuggets
maken. Met de bloemkoolpuree kom je wel uit, daar heb je voldoende aan.
nodig voor de wortels:
2
afgestreken el kerriepoeder (of eventueel vadouvan!)
1
teen knoflook, heel fijn gesnipperd of uit de pers
100
gr Griekse yoghurt
2
el olijfolie
zout
en peper
700
gr kleine wortels (bospeen)
nodig voor de maisnuggets:
1
blik mais (uitlekgewicht 285 gr)
1
ei (L) of 1,5 ei (M)
80
gr geraspte, oude kaas
40
gr paneermeel
1
klein teentje knoflook, heel fijn gesnipperd
likje
sambal oelek
1
likje scherpe mosterd
zout
en peper naar smaak (let op – de kaas is ook al zout!)
1
tl venkelzaad
nodig voor de bloemkoolpuree:
600
gram bloemkool in roosjes
400-450
ml (light) kookroom of een mengsel van melk en slagroom
zout
nodig voor de
garnering:
een
handvol amandelschaafsel
een
paar eetlepels kappertjes
Begin
met het klaarzetten van de wortels:
Verwarm
de oven voor op 200 graden (hetelucht-stand, omdat de wortels en maiskoekjes er
tegelijkertijd in moeten. Als dat niet kan moet je het op 220 graden
conventioneel bakken).
Snijd
het groen van de wortels, maar houd er een klein stukje groen aan, omdat het leuker
staat. Schil de wortels.
Meng
in een kom de rest van de wortel-ingrediënten en schep de wortels erdoorheen,
zodat ze allemaal een yoghurtlaagje krijgen. Leg de wortels op een bakplaat
(met bakpapier bekleed) en zet het apart tot je ze gaat bakken.
Dan
de maiskoekjes: maal de mais fijn in een keukenmachine tot een grove pulp. Je
kunt het ook heel fijn hakken met een mes natuurlijk. Voeg de rest van de
ingrediënten toe. Het moet een plakkerig ‘deeg’ worden, waar je kleine balletjes
(ter grootte van 2 a 3 cm: éénhapsballetjes) van kan vormen. Voeg desnoods nog een
beetje paneermeel toe. Druk de balletjes op de bakplaat (weer bekleed met
bakpapier) plat tot koekjes van een krappe centimeter dik. Ze moeten zo’n 3 a 4
cm breed zijn. Als je ze dikker maakt, dan worden ze niet lekker krokant.
Zet
nu eerst de wortels in de oven. De maisnuggets volgen na 5 minuten. De wortels
blijven ongeveer 25 minuten in de oven (en de maisnuggets dus ongeveer 20
minuten). Houd de maisnuggets wel even in de gaten, want de kaas kan opeens
snel gaan en verbranden. De wortels zijn goed als ze beetgaar zijn en de
nuggets moeten bruin gebakken zijn.
Ondertussen
de bloemkool in een kookpan met 400 ml kookroom en wat zout aan de kook brengen
en dan op laag vuur gaarkoken. Wanneer het gaar is, pureer je de groente samen met
de kookroom (met een staafmixer of blender), Verdun het naar wens met wat extra
kookroom om een dunnere puree te maken. De puree wordt redelijk dun trouwens - maak het gerust dikker door minder room bij het koken te gebruiken. Haal
het na het pureren desnoods ook nog door een zeef als dat nodig is. Breng het eventueel verder
op smaak met zout. Overigens valt dit ook voor te bereiden en opnieuw op te
warmen.
Het
amandelschaafsel moet even in een droge koekenpan geroosterd worden tot het
lichtbruin kleurt. Schep het dan in een schaaltje en doe wat olie in de pan.
Bak hierin de kappertjes welke je eerst heel goed droog gemaakt hebt! Bak ze
tot ze licht kleuren. Overigens maakt dit de kappertjes wat zachter van smaak.
Ongebakken, zure kappertjes passen net zo goed bij dit gerecht! Je kunt het
bakken dus ook achterwege laten.
Maak
de borden op door er wat bloemkoolpuree op te scheppen. Leg daar enkele wortels
op en leg er maisnuggets naast. Verdeel er wat amandel en kappertjes over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.