Die helemaal zacht gegaarde eend, dat snufje kaneel in de
tomatensaus… Dit is zo lekker, jongens... Deze Italiaanse eendenragu is een perfect
verwarmende, geurende en winterse pasta. Comfort food! En het is nog goedkoop
ook, want je hebt hier niets aan dure eendenborst, die alleen maar droog zou
worden bij dit recept. Sappige eendenbouten zijn precies wat je nodig hebt
en ze zijn stukken goedkoper.
Voor sappig vlees dat van het bot valt van gaarheid gaat
er niets boven mijn opa’s recept. Het werkt altijd voor al het vlees met een
botje erin zoals konijnen-, kippen-, eendenbouten, etc.
Het basisrecept is simpel: leg het vlees in een braadzak en voeg 100 ml
water per kilo vlees toe in de zak. Breng op smaak met wat zout en peper. Maak
de zak dicht (aan het uiteinde van de zak, zodat het vlees de ruimte heeft in
de zak) en braad het konijn, de kip of eend 3 uur lang op 150 graden (bij
hetelucht ongeveer 135 graden!) in de oven.
Je moet wel een beetje op je oven kunnen vertrouwen. Ik
maakte laatst een langzaam gegaarde hele eend bij iemand anders thuis en moest
de oven op 180 zetten om een beetje in de buurt te komen van de gewenste 160
graden. Dat is toch wel erg essentieel bij dit soort recepten.
Pasta met saus van eend
recept van Eerst Koken
voor 4 – 5 personen als hoofdgerecht
nodig voor het
eendenvlees:
5 eendenbouten (waarschijnlijk samen iets meer dan 1
kilo)
1 braadzak
zout en peper
Bestrooi het vlees met zout en peper. Haal er geen vet
af! Leg het vlees in de braadzak. Voeg 100 ml water toe in de zak. Maak de
zakken dicht aan het uiteinde van de zak, zodat het vlees de ruimte heeft in de
zak) en leg de zak op een bakplaat of in een braadslede. Braad de eend 3 uur lang op 150 graden (bij hetelucht ongeveer 135 graden!) in de oven.
Tap dan het vet en vocht af om verder te gebruiken in dit
recept – gewoon al het vocht uit een open geknipt hoekje laten lopen en
opvangen in een kom. Het vet zal drijven en hard worden in de koelkast, zodat je
het eraf kan scheppen. Ik hield 150 ml vocht over (wat overigens als een stijve
gelatine opstijft en 100 ml vet. Gooi het niet weg! Het is het ontzettend
geurig en smaakvol en je hebt beide straks nodig.
Laat het vlees wat afkoelen en pluk het van het bot. Je
kunt het fijn snijden of kleiner rafelen. Het mogen fijne stukjes worden. Vet
en bot gooi je weg. Houd het vlees apart.
nodig voor de
saus:
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml
de eend als boven – ik hield 400 gr vlees over
2 el van het opgevangen eendenvet
1 ui, fijn gesnipperd (120 gr)
2 wortels, geraspt (200 gr)
2 stengels bleekselderij, geschild en gesnipperd (120 gr)
2 tenen knoflook, gesnipperd
100 gr rauwe ham, gesnipperd (pancetta mag ook)
250 ml soepele rode wijn
150 ml eendenbouillon (het vocht uit de braadzak)-
desnoods aangevuld met water of vervangen met kippenbouillon (maar het beste is
het vocht van de eend natuurlijk!)
500 ml tomatenpassata
50 gr rozijnen
10 cm takje verse rozemarijn, alleen de naaldjes en
fijngehakt
1 groot (liefst vers) laurierblad
een krappe tl kaneel
1 tl suiker
zout naar smaak
verder nodig:
500 gr pasta
Parmezaanse kaas voor het serveren
Het is een kort recept eigenlijk: Fruit de ui, wortel en
bleekselderij in het eendenvet. Laat het zachtjes 10 minuten bakken. Voeg dan
de gesnipperde ham toe en laat het even meebakken.
Giet de wijn erbij en laat het tot de helft inkoken. Voeg
daarna alle andere ingrediƫnten, behalve de eend, toe en laat het sudderen tot het een dikke saus is geworden.
Dat zou niet zo lang moeten duren – ongeveer 30 minuten zou moeten lukken. Voeg
dan het vlees toe. Warm het door. Kook de pasta gaar en roer de saus erdoor. Houd
een beetje kookvocht van de pasta apart en voeg een scheutje ervan toe aan de
pasta. Serveren met geraspte Parmezaan.
Paar weken geleden in Duitsland een paar eenden meegenomen, heerlijk. Wij maken hem meestal gevuld met gehakt. Van het karkas maak ik boullion en als vulling gaan daar de ingewanden die in Duitsland er altijd bij zitten in en veel soepgroente en de plukjes vlees die altijd nog aan het karkas zitten. Veel werk al die kleine botjes uitpluizen maar de moeite waard.
BeantwoordenVerwijderenDe Lidl verkoopt ze ook weer, de hele eenden, maar in Nederland zonder de ingewanden etc
BeantwoordenVerwijderen