Er kwam weer eens niets van terecht. Ik had dingen in
mijn hoofd die bij nader inzien iets heel anders werden. Gelukkig maar, want ik
had dit zelf niet kunnen verzinnen en vond het een verfrissend recept. Het
begon ermee dat ik visoenen had van hele kloeke, vullende, zoete pannenkoekjes
van gekookte rijst. Nu had ik al jarenlang in mijn stapel knipsels een recept
liggen voor rijstpannenkoekjes. Er leek me geen woord Russisch bij. Het waren
pannenkoekjes met rijst en kokos. Aan de slag dus maar. Maar toen bleek ik de
ongekookte rijst te moeten weken in water en dat moest ongekookt worden
gepureerd met kokosmelk. Eh… werkt dat?
Ja, dat werkt. Het blijkt dat het weken de manier is om
rijstebloem te maken. Gewone bloem gaat er dus ook niet in. Daarmee is het
glutenvrij voor wie dat interessant vindt. Het kan zelfs zuivelvrij zijn wanneer
je de melk gewoon vervangt met water. Bij nader inzien is het heel eenvoudig,
maar wel een beetje vreemd. De pannenkoekjes zijn overigens, zoals te
verwachten valt, vrij licht en hebben niets weg van de vullende exemplaren die
ik eerst in mijn hoofd had.
De pannenkoekjes zijn erg matig gesuikerd, omdat ik er
een hele zoete topping bij maakte – bananenjam. Wanneer je dit niet doet kan er
nog wel wat suiker bij in het beslag. Overigens kan je ook heel goed uitwijken
naar ‘Creme d'Ipomee’ van Aicha – een soort niet te zoete dolce de leche, gemaakt van zoete
aardappel. Te koop bij de Turkse winkel of gewoon de AH (in het laatste geval waarschijnlijk
wel een stuk duurder!)
Rijstpannenkoekjes met kokos en bananenjam
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Let op: de rijst moet minimaal een halve dag weken in
water. Ik begon laat op de avond om de volgende dag voor het avondeten te
bakken, maar 6 uur weken is ook voldoende.
Voor de pannenkoekjes:
300 gr witte basmatirijst
1 blik kokosmelk (400 ml)
50 gr suiker
150 ml melk
125 gr gedroogde, geraspte kokos
1 zakje bakpoeder (15 gr) of een goede el bakpoeder
1 tl kaneel
3 eieren (L)
goede snuf zout
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)
Doe de rijst in een kom met voldoende koud water en laat
dit minimaal 6 uur tot een dag staan. Laat het dan uitlekken en doe het in een
blender met de kokosmelk. Vermaal het langdurig tot het een glad beslag is geworden.
Voeg de suiker, melk en kokosrasp toe en blender het nogmaals tot een glad
mengsel. Voeg tenslotte het bakpoeder, kaneel, eieren en zout toe. Meng het
erdoor en bak dan met wat olie kleine pannenkoekjes in de koekenpan.
Voor de bananenjam:
200 gr suiker
100 ml water
2 el citroensap
250 gr geschilde rijpe banaan, fijn geprakt
6 a 7 kruidnagels
snuf zout
smaakmakers naar keuze: snuf kaneel, vanille(-extract),
kardemom…
Doe de suiker en het water in een kookpan en breng dit
aan de kook. Laat het tien minuten op laag vuur pruttelen om een suikerstroop
te maken. Bij mij was het water al aardig verdampt aan het einde, dus ik voegde
nog wat toe. Doe er dan de rest van de ingrediënten bij en laat het nog eens 15
tot 20 minuten op het laagste vuur pruttelen. Kijk uit dat het niet te droog
wordt. Het moet een dikke saus worden met de consistentie van jam. Laat het
afkoelen. De jam is lang houdbaar wanneer je het in een pot giet en behandelt
als normale jam.
Wat een leuk recept! Ga ik ook eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenApart. Maar ik ga eerst mijn meelvoorraad opmaken waaronder rijstmeel. Met eigengemaakte bramenjam vind ik het erg lekker.
BeantwoordenVerwijderenDeze crème van zoete aardappelen kende ik nog niet!Fijn als vervanging voor dolce de leche als je geen melk kunt verdragen.
BeantwoordenVerwijderen@Inostrate Ik gebruik die creme ook voor een soort snelle banoffee: verkruimeld koekje in een glas, plakjes banaan erop, beetje van de creme en dan een toef slagroom (okee, die is dan niet lactosevrij...). Toptoetje klaar binnen 5 minuten!
BeantwoordenVerwijderen