Is dit nou een bijgerecht of een hoofdgerecht? Ik denk dat het allebei
kan. De liefhebber bakt hier nog een varkenshaas bij en maakt zo een klassiek
winterdiner met een twist, maar de pannenkoekjes kan je ook prima alleen met de
saus eten als een lichte maaltijd. Voor een uitgebreider vegetarisch diner zou
je er bijvoorbeeld ook nog pastinaak bij kunnen roosteren.
Zuurkoolpannenkoekjes
met champignonroomsaus
recept van Eerst Koken voor 4 personen
nodig voor de
zuurkoolpannenkoekjes:
500 ml (liefst volle) melk
250 gr bloem
2 eieren (M)
400 gr zuurkool naturel
ruime snuf gerookte paprikapoeder
olie om te bakken
Spoel de zuurkool in een vergiet kort af met water en laat het
goed uitlekken.
Maak een pannenkoekenbeslag van de melk, bloem en eieren.
Roer er daarna de zuurkool door. Breng op smaak met paprikapoeder. Zout zal je
niet nodig hebben, want de zuurkool is ook behoorlijk zout!)
Bak er met olie kleine pannenkoekjes van. Houd ze
eventueel warm in een lauwe oven (100 graden) tot alles klaar is.
Champignonroomsaus
recept voor 600 ml saus – voor 4 personen
40 gr + 25 gr roomboter (en geen margarine dus)
1 kleine ui of sjalot, fijngesnipperd (50 gram)
500 gr champignons (= 1 grote bak), in plakjes
1 flink opgehoopte el bloem (25 gr)
250 ml slagroom (of een light kookroom voor een magerder
versie kan heus ook wel)
125 ml kippen- of tuinkruidenbouillon
zout en peper
optioneel: een likje scherpe mosterd
handje verse peterselie, heel fijn gehakt
verder nodig: een grote koekenpan + een kookpan
Verhit de koekenpan en doe de 40 gram roomboter erin.
Fruit de gesnipperde ui enkele minuten en voeg daarna de champignons toe. Bak
de champignons tot ze mooi bruin zijn. Het vocht moet eerst verdampen voordat
ze bruin bakken, dus heb geduld…
Wanneer de champignons halverwege zijn smelt je de
resterende boter (20 gram) in de kookpan. Voeg de bloem toe en roer het op het
vuur tot een papje. Laat dit op het laagste vuur een minuut garen en voeg dan
de bouillon toe. Roer het met een garde tot een gladde saus. Voeg de kookroom
of slagroom toe en roer ook dit weer tot een gladde saus. Breng het op smaak
met zout en peper, en eventueel een beetje mosterd. Wanneer de saus goed
smaakt, voeg je de champignons toe. Voeg op het laatst de peterselie en serveer
bij de pannenkoekjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.