13 november 2016

Zuurkoolpannenkoekjes met champignonroomsaus


Is dit nou een bijgerecht of een hoofdgerecht? Ik denk dat het allebei kan. De liefhebber bakt hier nog een varkenshaas bij en maakt zo een klassiek winterdiner met een twist, maar de pannenkoekjes kan je ook prima alleen met de saus eten als een lichte maaltijd. Voor een uitgebreider vegetarisch diner zou je er bijvoorbeeld ook nog pastinaak bij kunnen roosteren.


Zuurkoolpannenkoekjes met champignonroomsaus
recept van Eerst Koken voor 4 personen

nodig voor de zuurkoolpannenkoekjes:
500 ml (liefst volle) melk
250 gr bloem
2 eieren (M)
400 gr zuurkool naturel
ruime snuf gerookte paprikapoeder
olie om te bakken

Spoel de zuurkool in een vergiet kort af met water en laat het goed uitlekken.
Maak een pannenkoekenbeslag van de melk, bloem en eieren. Roer er daarna de zuurkool door. Breng op smaak met paprikapoeder. Zout zal je niet nodig hebben, want de zuurkool is ook behoorlijk zout!)
Bak er met olie kleine pannenkoekjes van. Houd ze eventueel warm in een lauwe oven (100 graden) tot alles klaar is.

Champignonroomsaus
recept voor 600 ml saus – voor 4 personen

40 gr + 25 gr roomboter (en geen margarine dus)
1 kleine ui of sjalot, fijngesnipperd (50 gram)
500 gr champignons (= 1 grote bak), in plakjes
1 flink opgehoopte el bloem (25 gr)
250 ml slagroom (of een light kookroom voor een magerder versie kan heus ook wel)
125 ml kippen- of tuinkruidenbouillon
zout en peper
optioneel: een likje scherpe mosterd
handje verse peterselie, heel fijn gehakt

verder nodig: een grote koekenpan + een kookpan

Verhit de koekenpan en doe de 40 gram roomboter erin. Fruit de gesnipperde ui enkele minuten en voeg daarna de champignons toe. Bak de champignons tot ze mooi bruin zijn. Het vocht moet eerst verdampen voordat ze bruin bakken, dus heb geduld…

Wanneer de champignons halverwege zijn smelt je de resterende boter (20 gram) in de kookpan. Voeg de bloem toe en roer het op het vuur tot een papje. Laat dit op het laagste vuur een minuut garen en voeg dan de bouillon toe. Roer het met een garde tot een gladde saus. Voeg de kookroom of slagroom toe en roer ook dit weer tot een gladde saus. Breng het op smaak met zout en peper, en eventueel een beetje mosterd. Wanneer de saus goed smaakt, voeg je de champignons toe. Voeg op het laatst de peterselie en serveer bij de pannenkoekjes.



Geen opmerkingen: