Je ziet deze rozen ineens overal opduiken op het internet. Zelfs de Allerhande had er een stukje aan gewijd. Nou,
dan weet je het wel: de appelroos is bijna 'mainstream'. Hoe dan ook, een fröbelwerkje
is het wel een beetje. Niet echt moeilijk, maar je moet er even voor gaan zitten.
Appelroosjes van bladerdeeg
recept voor 6 a 7
stuks
6 of
7 vierkantjes bladerdeeg uit de diepvries
2
rode appels (niet te groot)
sap
van een citroen
6 el
abrikozenjam of een andere gladde jam. Ik gebruikte creme d’ipomee (een soort
dolce de leche van zoete aardappel! De AH heeft het nu ook - foto boven) Maar gebruik het liefste iets zonder grote
stukjes
poedersuiker om te bestuiven
ook nodig: een muffin bakvorm
ook nodig: een muffin bakvorm
Laat het bladerdeeg ontdooien.
Vul een kom half
met water (een halve liter ongeveer) en doe het citroensap erbij. Hierin leg je zo de appelschijfjes zodat ze niet bruin kleuren.
Snijd de appel
doormidden, haal het klokhuis eruit en snij de halve appels dan in dunne
plakjes. Laat de schil eraan! Leg de appel in het citroen-water. Zet de
bak met appels in de magnetron en laat ze op vol vermogen 3 minuten warm
worden. Het is de bedoeling dat de plakjes plooibaar worden, want anders zouden
ze breken bij het oprollen van het deeg straks. Test ze even: breken ze als je
ze iets buigt? Zet ze dan nog een minuut terug in de magnetron.
Verwarm de oven
voor op 200 graden (180 graden hetelucht).
Laat de appels
uitlekken en zet alles klaar.
Snijd een plak bladerdeeg
doormidden en plak de helften met een beetje water aan elkaar.
Bestrijk het deeg
met wat jam (desnoods iets verwarmd om het vloeibaarder te maken).
Leg over de
bovenhelft overlappende appelplakjes, zoals op de foto.
Vouw de onderkant
eroverheen.
Rol het deeg
voorzichtig op. Zorg dat de appelplakjes erin blijven.
Zet de roos in een
ingevette muffinplaat en maak de andere rozen net zo.
Bak de rozen 40 tot
45 minuten. Ze moeten vrij lang in de oven omdat de kern anders niet gaar
wordt, maar mogelijk moet je de rozen na een half uur afdekken met aluminiumfolie
omdat de ‘bloemblaadjes’ anders te donker kleuren of zelfs verbranden.
Haal ze uit de oven
en laat iets afkoelen. Bestuif ze dan met poedersuiker en serveer.
1 opmerking:
Mooie foto's en goede uitleg!
Een reactie posten