Weet
je nog hoe je als kind bang kon zijn in je eigen bed? Bang voor draken, enge
schaduwen die draken hadden kunnen zijn, of draken onder het bed? Of anders
gewoon van enge kerels die je kwamen halen? Het vreemde was dat je veilig was
zolang je ondergedoken onder je deken bleef, alsof dat stoffen laagje je
beschermde voor alles. Beetje ongeloofwaardig bij nader inzien. Het licht aan
doen werkte wel, net als je moeder roepen.
Welnu,
ik had er al een tijdje geen last van gehad, maar dat kwam dan alleen omdat ze voor
mij in Engeland nog nooit een zolderkamertje in een kasteel hadden gereserveerd.
Ik garandeer jullie dat de meeste kamers van dit eeuwenoude kasteel (en tevens
voormalige gevangenis tot eind vorige eeuw) afdoende zijn gevrijwaard van
dolende geesten, maar dat zolderkamertje is niet pluis. Nu lijkt de combinatie
kasteel en gevangenis mij toch al reden genoeg voor enkele onfortuinlijke
martelpartijen met nare afloop, dus als Oxford daar niet een paar spoken aan
over heeft gehouden weet ik het ook niet meer. Maar zaten die nu wel of niet op
mijn kamer? Was het een ‘lady in white’ die mij ’s nachts kwam wekken dat ik
moest vertrekken? En waarom zaten verdomme die lichtknopjes zover van het bed
vandaan dat je er haast wel uit moest?? Mijn moeder roepen was ook al zinloos.
Kortom, ik lag er niet lekker. Ik heb geen spook gezien hoor, maar ik was blij
dat ik na vijf nachten weer mocht vertrekken. Ik weet niet wat het was, maar
die kamer klopte niet.
Is
er dan ook nog iets goeds te melden over Engeland? Ja hoor, ’s avonds tikte ik voor
vijf Engelse ponden een uitverkoopje op de kop. Het kookboek van The Hairy
Bikers, die vriendelijke jongens, die zo leuk samen kokkerellen: “Family
Cookbook, Mums know best!” Er staan een paar leuke recepten in, maar de sticky
dadelcake liet mij direct watertanden. Er zit gecondenseerde melk in. Een heel blik wit, gul,
druipend goud. Mij heb je dan al. Niets meer aan doen, want het zorgt voor een geweldige butterscotch-smaak. En verder lijkt de cake
veel op een klassieke fruitcake,
welke meer gedroogd fruit dan bloem bevatten. Het zijn stevige cakes, maar een
zegen bij een kop thee.
Sticky Dadel Cake
110
gr rozijnen + 110 gr krenten + 175 gr sultana’s (ik nam 200 gram blanke
rozijnen en 200 gr donkere, of pak gewoon 400 gr rozijnen)
225
gr gedroogde dadels, zonder pit en in stukjes gehakt
275
gr roomboter + extra om te vorm in te vetten
1
blikje gecondenseerde, gezoete melk (400 ml)
150
gr volkoren tarwemeel
150
gr tarwebloem
mespunt
zout
een
afgestreken tl bakpoeder (let op; Britten gebruiken grote theelepels van 5 ml, dat is
bijna tweemaal ons kleine theelepeltje (3 ml)
1
opgehoopte el sinaasappelmarmelade
eventueel
blanke amandelen of glacé kersen om te garneren
Doe
alle rozijnen/krenten en dadels in een pan en voeg daar de boter en
gecondenseerde melk aan toe. Breng dit aan de kook en laat het drie minuten
zachtjes doorpruttelen, maar roer regelmatig, want het kan snel aanzetten aan
de bodem van de pan. Laat het daarna afkoelen.
Verwarm
de oven voor op 170 graden (hetelucht is ongeveer 20 graden lager). Vet een
vorm in met boter of bekleed hem met bakpapier; dat kan een vierkante vorm van
20x20 cm zijn, of een springvorm. De cake zal nagenoeg niet rijzen, dus je kunt
de vorm bijna vol scheppen.
Meng
in een kom de twee soorten meel, zout en bakpoeder. Schep hier de afgekoelde
rozijnenmassa en de marmelade door. Giet het beslag in de vorm en versier het
eventueel met de amandelen of glacé kersen. Leg een dubbelgevouwen vel
bakpapier bovenop de vorm, zodat de cake niet verbrandt. Bak de cake gaar in 1 ¾
uur – jawel, 105 minuten dus. Vandaar dat dubbelgevouwen papier. Controleer de
cake aan het einde door er een satéprikker in te prikken. Deze moet er weer
schoon uitkomen. Nu alleen nog even thee zetten om erbij te drinken…
Ps.
de kamer Thomas Smith (het is heel chic en onhandig om niet aan kamernummers te
doen) in het Malmaison in Oxford dus – niet doen. In andere kamers heb ik verder prima geslapen.