27 december 2018

Pasta met tomatensaus en Paturain



Dit recept lijkt erg op mijn eigen versie van een pasta puttanesca (welke ik lang laat sudderen met een royale klont roomboter, waardoor de smaak heel rijk wordt), maar ik vroeg me af of ik een andere, en snellere versie kon maken met een kruidenkaas. Ik gebruikte in dit recept een kuipje Paturain cuisine, maar dat is vanwege de gelatine erin niet vegetarisch. De vegetariër wijkt dus uit naar een kuipje Boursin cuisine (dat is dus wel vegetarisch).

Het was een lekker romige saus, en een goede combinatie met de groene olijven. Ik kan hem aanraden.

naschrift: de oorspronkelijke foto zag er zo vreselijk uit, dat ik hem later vervangen heb. Op de foto hierboven zie je nog wat toevoegingen, die niet in het recept hieronder staan. Zo gingen er extra (gekookte) sperziebonen door de saus en er kwamen wat gebakken spekjes bij. Ook werd er een restje feta opgemaakt... Allemaal aanraders trouwens :) 

Pasta met tomatensaus en Paturain
recept voor 500 gram pasta (omdat de saus niet zo gevuld is, heb je dit zeker nodig voor 3 a 4 personen)

1 middelgrote ui, grof gesnipperd
olijfolie
2 blikken tomaatstukjes (van 400 gram per stuk)
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 lik sambal oelek of een tl chilivlokjes
1 kuipje Paturain Cuisine (185 gr)
125 ml rode wijn
1 volle tl suiker
½ tl oregano
grote hand basilicum, in reepjes
grote hand peterselie, gehakt
130 gr lekkere groene olijven, eventueel gehalveerd
zout en peper
500 gr pasta (bv pipe rigate of iets waar de saus in kan zitten)
geraspte kaas om erbij te serveren
eventueel kappertjes of kapperappeltjes voor erbij

Fruit de ui in wat olijfolie in een braad- of hapjespan. Voeg na een minuut of tien toe: tomaatstukjes, knoflook, chili of sambal, Paturain, wijn, suiker en oregano. Roer door en laat dit zonder deksel een kwartier goed door pruttelen. Pureer de saus met een blender of staafmixer. Het blijft een redelijk dunne saus. Wanneer je het wilt indikken laat je het nu nog langer pruttelen, maar dat hoeft dus niet.

Voeg dan ook de basilicum, peterselie en olijven toe. Breng op smaak als dat nog nodig is. Roer er als je wilt nog wat kappertjes door, of doe er op het bord nog wat op. 

Ondertussen de pasta gaarkoken. Schep de saus erdoor en serveer eventueel met wat geraspte kaas (het is niet eens echt nodig, maar de kinderen waarderen het hier erg.)



16 december 2018

Thaise curry met sperziebonen en visballetjes



Nou, die visballetjes van de vorige blogpost zijn een hit bij ons thuis. Ik heb ze nu al meerdere keren gemaakt in allerlei verschillende smaken. Rode pesto is lekker, met geraspte gember en chilipeper ook, en helemaal goed waren de balletjes hieronder, die in een Thais kokosbadje lagen met sperziebonen. De curry heeft een dunne saus, die je op of bij je rijst eet, met de balletjes uit de oven ernaast. Ik vond dit een erg geslaagd recept!

Het origineel gebruikt kokosroom wat dikker is als kokosmelk (het is de dikke melk die vaak bovenop drijft bij de betere blikken/pakken kokosmelk). Maar je kunt ook gewoon kokosmelk gebruiken. Ik heb beide geprobeerd en vond er niet een groot verschil in zitten. De saus wordt namelijk toch behoorlijk verdund met kippenbouillon.

En dan nog even over de verse limoenblaadjes. Dat koop je in een fatsoenlijk gesorteerde toko in de vriezer (hier zijn dat wel 100 blaadjes in een zak, maar je kunt het heel lang in je eigen vriezer bewaren). Ik denk niet dat je überhaupt de moeite hoeft te doen om uit te kijken naar stoffige, gedroogde blaadjes zonder smaak. Laat het hele recept dan maar zitten. Limoenblad is erg bepalend. Als je het gebruikt, weet je waarom – het heeft een sterke, frisse geur van citronella.

Citroengras mag tegenwoordig ook geen obstakel meer zijn. Zelfs de Lidl verkoopt ze in een zakje waar een paar stengels in zitten. Wat je niet gebruikt doe je gewoon (in hele stengels) in de vriezer en je kunt het de volgende keer zo vanuit de vriezer toevoegen aan een gerecht. Tenslotte hoef je de stengels in de meeste recepten alleen maar te kneuzen en dan maakt het niet zo veel uit of het uit de vriezer komt. 

Thaise curry met sperziebonen en visballetjes
Gebaseerd op een recept van Gourmet Traveller

800 ml kippenbouillon (van 1 tablet voor 500 ml)
250 ml kokosmelk (een pakje van GoTan)
ongeveer 6 limoenblaadjes
1 stengel citroengras, in 3 stukken
1 pakje Fairtrade Thaise Gele Currypasta van 70 gr (of een ander merk, maar ik ben erg tevreden over deze curry)
1 el tamarindepuree
2 el vissaus
2 el oestersaus
1 el suiker
500 – 600 gr sperziebonen, in stukjes van 3 cm (gebroken boontjes uit de diepvries zijn ook prima)
sap van twee mandarijnen
zout naar smaak
optioneel: een handvol gehakte Thais basilicum

verder nodig:
serveren met rijst en visballetjes, welke je maakt volgens dit recept. Ik gebruikte 600 gr koolvisfilet uit de vriezer en bracht het op smaak met 1 volle theelepel van de currypasta uit het curryrecept hierboven.

Maak eerst het deeg voor de visballetjes en zet dat koud weg.

Doe de bouillon, kokosmelk of –room, limoenblaadjes en citroengras in een grote kookpan (of een grote hapjespan) en breng dit aan de kook. Voeg de currypasta toe (ik haalde er iets vanaf voor de visballetjes en voegde de rest toe aan de curry), samen met de tamarindepuree, vissaus, oestersaus en suiker. Even roeren en dan ook de sperziebonen toevoegen. Breng weer aan de kook en laat het dan zonder deksel rustig koken tot de bonen gaar zijn (tien minuten voor diepvriesboontjes, wat langer voor verse boontjes.)
Breng het tenslotte op smaak met zout (ik vond het niet nodig – de sauzen bevatten ook al zout) en roer het mandarijnensap erdoor.

Ondertussen rijst koken en de visballetjes maken en bakken in de oven volgens het recept in de link als boven (de balletjes doen er 20 minuten over, dus wanneer je die de oven in schuift begin je direct met de curry en daarna de rijst). De saus blijft een soort dunne bouillon, dat is de bedoeling. Je schept het op of bij de rijst op je bord.


9 december 2018

Visnuggets – het alternatief voor vissticks


…of visballetjes, zoals wij thuis zeggen, maar nuggets spreekt toch wat meer tot de verbeelding. Mijn kinderen zullen wel niet de enige zijn die pure vis een wat moeilijk gerecht vinden, hoewel ze het in de vorm van vissticks wel lekker vinden. Maar als je een paar witte boterhammen door de vis draait, maak je een mild balletje dat de kinderen ook graag lusten. Bovendien maak ik ze in de oven, dus de hoeveelheid olie blijft ook nog eens beperkt. Je hebt wel een keukenmachine nodig, want je moet de vis heel fijn malen.

En ze zijn ook nog eens op allerlei manieren in te zetten, want je kunt ze elke smaak geven. Kijk, ik heb ze ook wel eens gemaakt met watermeloen en een Thaise dressing:


Visnuggets
28 balletjes ter grootte van een walnoot

1 middelgrote ui, in stukken
3 grote witte boterhammen, gewoon met korst (ongeveer 100 gr)
500 gr diepvries-vis (ik gebruik koolvis en zalm omdat dat zo mooi kleurt, maar alleen koolvis kan ook), ontdooid
1 ei (M of L)
smaakmakers naar keuze (zie onder)
1 tl zout en eventueel peper
scheutje (olijf)olie

De smaakmakers pas je aan aan het menu: verse kruiden zijn altijd een goed idee, maar denk ook aan mosterd, een opgehoopte eetlepel rode of groene pesto, gesnipperde knoflook, geraspte citroenschil, kerriepoeder, sambal, gember, thaise currypasta, etc… Dus niet alles he? Even één of twee lekkere smaken uitkiezen.

Pak de keukenmachine erbij (misschien dat je er ook komt met wat geduld en een fatsoenlijke staafmixer, maar dat zal wel lastiger gaan. Snijd dan in ieder geval alles eerst in kleine stukjes!): vermaal de ui en het brood. Knijp de ontdooide vis goed uit – het zal je nog verbazen hoeveel water eruit komt. Voeg dan alles toe aan de kom van de keukenmachine en maal het tot een fijne puree zonder stukjes. Verse kruiden pas daarna toevoegen, zodat ze mooi blijven.
Zet dit nu even koud weg en draai er daarna balletjes zo groot als een walnoot van. Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier en besprenkel het met wat (olijf)olie. Verwarm de oven ondertussen op 200 graden hetelucht en bak ze gedurende 15 a 20 minuten of tot ze bruin bakken. Keer ze halverwege.


2 december 2018

Bietjes met vermout


Als je nog een bijgerecht voor de kerst moet hebben, zoek niet verder! Dit recept van Yvette van Boven stond een tijdje geleden in de Volkskrant en is meer dan geweldig. Niet light en niet snel, maar wel zo lekker dat je dat pond bietjes met liefde in je eentje opeet.

Bietjes met vermout
Bron: Yvette van Boven in de Volkskrant

500 gr rauwe, rode bieten
70 gr roomboter
2 a 3 sjalotten, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 tl verse tijm of een ruime tl gedroogde tijm
125 ml rode vermout
zout en peper

Schil de bieten en snijd ze met een mandoline of keukenmachine in dunne plakken van zo’n 1,5 mm. Vet een ovenvorm licht in met wat olie of boter en leg de plakjes biet overlappend en in mooie cirkels (als een roos) in de vorm.

Verhit de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht, maar conventioneel heeft hier wel de voorkeur).

Smelt de boter in een pannetje en voeg de sjalotten, knoflook en tijm toe. Laat de ui op laag vuur zacht worden. Voeg dan de vermout toe en breng het op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en schenk het dan direct op de bieten, zodat alle plakjes bedekt zijn. Verdeel de uisnippers mooi over de bietjes. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet hem in de oven. Bak het 45 minuten, haal het folie eraf en bak het nogmaals 30 minuten.

Ik verkruimelde er na het bakken ook nog wat stilton over en dat was erg lekker. Ik denk dat je er ook goed (na het bakken uiteraard) een grote pluk rucola op kan leggen.