27 december 2017

De beste recepten van 2017! :)

We gaan vandaag verder met de top10 van het afgelopen jaar. Na de slechtste tien recepten van gisteren volgen nu de recepten die het beste scoorden in 2017 (de linkjes zitten verwerkt in de receptnamen):



Voor als je met de handen in het haar zit, geen tijd en zin hebt, en toch iets met vitamines wilt of moet maken.



Ik hoop dat jullie dit allemaal echt met konijn hebben gemaakt, want dat is erg lekker, maar desnoods kan dit vast ook wel met kippenpoten of –bouten.




Ik dacht terug aan een restaurant waar ze de koekjes met slagroom als nagerecht serveerden en hoewel ik dat erg onconventioneel vond, kan ik er bij nader inzien geen enkele reden voor verzinnen om het niet te doen. Ook de kinderen waren het er roerend mee eens.



Patat van zoete aardappel blijft een moeilijk ding en ze worden nooit zo lekker en knapperig als gewone friet. Maar goed, het ging om de bonen. Die zijn rokerig en Amerikaans. Ik geloof dat ik zelf liever de Britse versie met tomatensaus heb.





Misschien niet helemaal authentiek…. Maar wel simpel en makkelijk. Er wordt zelfs speciaal om gevraagd door de kinderen. Zout en zoet!




Het is stamppot, maar niet zoals wij het kennen.


Een gerecht dat verplicht een dag van tevoren moet worden gemaakt. De smaak gaat er echt met sprongen op vooruit.


Yep, dit is bij ons ook een vast recept in het repertoire geworden. Komt eens in de zoveel tijd weer op tafel.


En deze ook! Als ik het ook even niet weet, maak ik deze broodjes.


En op nummer 1 - Duitse uientaart
Ik overwoog deze taart nog voor tweede kerstdag, toen we gewoon thuis waren. Comfort Food jongens… En wat ik al zei in het blog: de volgende ochtend een koud puntje taart in de koelkast vinden; dat is puur geluk.


Maar aangezien je van goede recepten er nooit genoeg hebt. Ik ben het ook zo eens met de nummers 11 t/m 13:


Indoor picknicken is leuk, en die kaascreme is ook lekker voor een borrel.


“Waarom maak jij nou nooit eens zoiets?!” vroeg een verder anonieme vrouw aan haar man, toen zij bij ons kwamen eten. Ik zeg verder niets. (Hoi J&J!!)



Een verjaardagsklassieker is geboren….




26 december 2017

De slechtste recepten van 2017... :(

Met het einde van 2017 in zicht, is het tijd geworden voor de jaarlijkse tradititie van lijstjes maken. Voor Eerst Koken betekent dat een overzicht van de teleurstellingen en toppers dit jaar. Wat moeten jullie toch echt nog even bookmarken, en wat kan je gerust vergeten? Vandaag volgt de lijst met de slechtst scorende recepten op Eerst Koken, en morgen krijgt u de paradepaardjes, de pareltjes onder de recepten, te zien.

Ik meet van december vorig jaar tot en met november 2017, om alle recente recepten nog een kans te geven. En de linkjes zitten verwerkt in de receptnamen.

Deze was op verzoek van Meneer. Ooit een grote favoriet in ons huishouden. Niet slecht en niet perse heel goed. Gewoon iets wat je doordeweeks in elkaar flanst. Oh, en die waterkastanje is wel leuk hoor. Koop je gewoon in een blikje in de toko.


Ik moet nu denken aan de caissiere bij de supermarkt, die geen idee had wat ze met pastinaak moest aanvangen. Nou eh… gewoon, precies wat je anders met wortel zou doen. Gewoon eens proberen. De kinderen kunnen wel dwars liggen, want de smaak is iets scherper dan gewone wortel.


Geen commentaar. Bij mij lag dit ook al tien jaar in mijn to-do-bak… Maar het is best simpel en ziet er toch uit alsof je ontzettend veel gedaan hebt… En ik zou nu best een schaaltje ervan lusten.


Doordeweekse hap. Makkelijk, snel en iets waar je niet over hoeft na te denken. Dit soort dingen zijn fijn voor het vaste repertoire.


Gele spliterwten? De kinderen vonden het ook moeilijk. Wel dankbare balletjes voor de veganisten onder ons. En wij zijn hier dol op Indiaas natuurlijk.         


Die zag ik aankomen. Ik zei het zelfs in het blog zelf. Dus voor diegene die zich niet aangesproken voelden; gewoon lekker doorscrollen. Maar even apart voor de incrowd: hij was lekker he?! :D


Moeilijke foto? (bruin eten is wel het lekkerste hoor!) of is dit te macrobiotisch voor mijn publiek? Het was wel lekker hoor. Anders blog ik het niet. En die bonen, daar proef je haast niets van terug.
             

Bij Kleine Chef sprongen de tranen hem nog net niet in de ogen van geluk, maar ik werd wel uitvoerig bedankt voor dit avondmaal. Het is te simpel voor woorden, maar ja… Soms is simpel heel erg fijn.

             

Voor een anglofiel als ik springt deze naam er erg uit (een knickerbocker is een damesslipje) en ik vroeg me al jaren af waar het toch vandaan zou komen. Jullie hebben deze afwijking dus heel duidelijk niet. Geeft niets. Ik had wel erg veel plezier in het schrijven ervan, want de oorsprong van het woord is Nederlands en gaat van het New York uit de 17e eeuw tot Londen in 20e eeuw. Ondertussen lees je ook nog over de oorsprong van het woord ‘sundae’, en mijn ervaringen van een bootreisje naar Newcastle. Wie nu toch nieuwsgierig is, leest maar lekker verder in het blog zelf.
             

Op nr 1 – het slechts bekeken recept van 2017: Walnootpesto voor op toastjes
Oh. Nou ja, ik ben niet gekwetst hoor. Het was maar een smeerseltje dat ik last minute in elkaar draaide en het pakte erg lekker uit.

           

En deze even als bonus. Hij stond op de 11e plek, maar als ik nou vertel dat ik overwoog om dit te serveren als voorgerecht met de kerst, geloof je dan dat de 11e plek niet terecht is? Nb. in de sambal zit geen chilipeper...




21 december 2017

Thaise tom yum soep met kip


Ik ontving laatst een pakje Tom Yum currypasta van Fairtrade om te proberen en ik was daar erg over te spreken. Maar ja, ik zou geen foodblogger zijn als ik ook niet wilde uitzoeken hoe je dat zelf kan maken. Daarom dus hieronder ook een recept voor de currypasta van deze bekende Thaise soep. En als je nou denkt, mijn hemel, wat een lijst, dan koop je gewoon de Fairtrade pasta, want die was erg goed.


Er zijn online wel vegetarische varianten te vinden van deze soep, maar ik vind de kippenbouillon en vissaus hier toch wel onmisbaar. Maar behalve kip kan er ook tofu in. Of garnalen. Zie de soep als een basis en voeg gewoon toe wat je lekker vindt. In plaats van de groente in het recept hieronder heb ik bijvoorbeeld ook wel eens een Oosterse groentemix uit de diepvries gebruikt.

Ik raad je aan om laos (oftewel galangal) te gebruiken in deze soep. Als je deze vers koopt (ziet er ongeveer uit als een witte gemberwortel) kan je de rest van de wortel prima in centimeter brede stukjes snijden en in een doosje invriezen. Met name voor Indonesische recepten heb je nog wel eens zo’n stukje nodig om mee te laten trekken en zo heb je het altijd op voorraad.

Thaise tom yum soep
recept voor 3 a 4 personen
bron van de currypasta: The Spruce 
Nb. Je hebt een keukenmachine nodig of iets anders dat kan pureren

Voor de pasta:
1 stengel citroengras
4 tenen knoflook
5 cm verse gember of verse laos, of een combi van allebei (de combi heeft mijn voorkeur)
1 verse rode chilipeper of 1 tl sambal oelek of 1/2 tl chilivlokjes
een hand verse koriander (gewoon met de steeltjes erbij)
1 el vissaus
1 el neutrale olie (bv zonnebloemolie)
1 el sojasaus (type Kikkoman, niet ketjap manis)
sap van 1 limoen
1 el palmsuiker (gula djawa)
2 niet te grote sjalotten
stuk of 6 limoenblaadjes

Je kunt simpelweg alles samen pureren in een (kleine kom van een) keukenmachine tot een vrij dunne saus. Het maakt 200 ml en je maakt er tweemaal het recept hieronder mee. Je kunt de helft ervan dus ook prima invriezen en later gebruiken.

Voor de rest van de soep:
2 liter kippenbouillon (van bouillonblokjes)
150 gr rijstnoedels of andere (eier)noedels
olie om te bakken
600 gr kipfilet, in kleine stukjes
250 gr champignons in stukjes
400 gr wortels in reepjes of julienne
verse koriander voor erop

Voor de soep breng je 2 liter kippenbouillon aan de kook. Voeg de helft van de currypasta toe en laat dit zachtjes pruttelen. Proef de bouillon en breng hem op smaak met vissaus ipv zout waar nodig.
Ondertussen de kip in twee porties bruin bakken in een koekenpan in wat olie en zet deze apart.
Doe de wortel en champignons in de bouillon en laat dit 5 minuten garen. Voeg de noedels toe en gaar deze in 2 minuten. Doe de kip er tenslotte bij en warm goed door. Is de wortel gaar? Mooi, direct serveren met wat verse koriander.




18 december 2017

Plaattaart met bloemkool en een pittige walnoten-rozemarijnpesto


Een hersenspinseltje was het. Een handje walnoten, een snufje van dit en een snufje van dat. De kinderen waren er niet van gediend, maar Meneer en ik hebben gesmuld. Ik gebruikte een rol bladerdeeg van Tante Fanny, maar had beter moeten weten. Dat werd toch te vet met de walnoten en kaas erbij. Maar makkelijk zijn ze wel, die rollen… Ze zijn er echter ook als hartige taartdeeg of pizzadeeg, en ik denk dat je daarmee beter af bent als het bladerdeeg.


Plaattaart met bloemkool en een pittige walnoten-rozemarijnpesto
recept voor 2 personen als hoofdgerecht, of voor 3 a 4 met een salade erbij

Voor de pesto:
100 gr walnoten
een vers takje rozemarijn (10 cm), alleen de naaldjes
1 opgehoopte el pesto rosso (rode pesto) – ach, groene mag ook hoor
1 tl sambal oelek
2 tenen knoflook
50 gr gruyere (maar een oude Goudse mag ook)

verder nodig:
een rol kant-en-klaar deeg (bladerdeeg, hartige taartdeeg, pizzadeeg – u ziet maar)
ongeveer 600 gr bloemkool
100 gr Gruyere (of weer Goudse oude)

Verdeeld de bloemkool in 1 haps stukken en kook ze in 8 minuten gaar. Laat het even goed uitdampen in de pan.
Voor de pesto hak of maal je alles samen tot een wat grove pesto.

Leg het kant-en-klare deeg op een bakplaat. Verdeel de pesto erover en daarop de bloemkool. Strooi de 100 gram gruyere erover en bak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (of 180 hetelucht).




13 december 2017

Pasta met doperwten-gorgonzolasaus en snijbonen


Verrassend gemakkelijk en snel. Het lijkt ‘gedoe’ om de helft van de doperwten te verwerken als saus en de andere helft als groente-component, maar het werkt erg goed qua smaak met de gorgonzola. En zo ingewikkeld is het nou ook weer niet. Je hebt een pan met groente, een pan pasta en de saus. En toch moet dit wel binnen 20 minuten op tafel kunnen staan. De meeste tijd heb je nodig om de bonen gaar te bakken.
Ook de kinderen smulden ervan en de pan ging schoon op. Dit herhalen we nog eens.

Pasta met doperwten-gorgonzolasaus en snijbonen
Gebaseerd op een recept uit de Delicious van oktober 2017
recept voor 2 grote + 2 a 3 kleine mensen

400 – 500 gr (verse) snijbonen (diepvries kan ook), in reepjes
2 el olie
400 gr doperwten uit de diepvries (in twee porties van 200 gram)
zout
150 ml witte wijn + een scheut voor de snijbonen
1 teen knoflook (heel)
150 ml (light) kookroom (ik houd erg van de light kookroom van de Lidl)
100 gr (dolce) gorgonzola
300 – 400 gr pasta
wat gehakte hazelnoten of pijnboompitten

Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de gesneden snijbonen gaar in zo’n 15 minuten (diepvriesboontjes zullen sneller gaar zijn!). Schenk er na een paar minuten een scheut wijn bij, omdat het anders te droog bakt. In de laatste 5 minuten 200 gram doperwten toevoegen en mengen. Breng op smaak met zout.

Ondertussen de saus maken: breng de wijn aan de kook met de andere 200 gram erwten en de hele teen knoflook. Laat dat 2 a 3 minuten koken. Voeg dan de kookroom toe en blender/staafmixer het tot een saus (inclusief die teen knoflook). Smelt de gorgonzola erin, breng op smaak met zout, en laat het pruttelen tot de rest klaar is.

Ondertussen ook de pasta gaar koken. Daarna de pasta mengen met de saus en de snijbonen. Garneer met wat gehakte hazelnoten.



11 december 2017

Kado-ideeën voor het kerstdiner


Nog even een snelle tip voor de kerstdagen. Gaat u ook ergens eten en is er in principe wel de goede bedoeling om eens met iets anders aan te komen dan een bosje chrysanten van het benzinestation en een fles wijn uit het eigen kerstpakket, maar u weet nog niet wat? Ik heb vier ideeen!



In de kersteditie van de Foodies, kwam ik een aanbieding tegen voor een jaarabonnement (12 nummers) voor het luttele bedrag van 15 euro. Kijk, dat zijn de betere kadootjes. Al is het maar voor jezelf. Voor mij is zo’n blad op de mat elke maand ook een klein kadootje! Hierbij de link naar de aanbieding. (Naschrift: helaas is ondertussen de uitgever failliet en een doorstart is onzeker. Schrap deze dus maar weer...)




Verder kreeg ik de Cheese Baker van Boska thuis gestuurd en was er erg van gecharmeerd: het is een porseleinen pannetje waar precies een camembertkaasje in past. Dit zet je vervolgens met wat toevoegingen in de oven, waar dat kaasje zal smelten. Vervolgens zet je het pannetje voor de visite neer, op een waxinelicht-houdertje van gietijzer en jullie kunnen er de toastjes doorheen sleuren. Bij het schrijven loopt het water me al in de mond. Als toevoeging is een teen knoflook en wat rozemarijn erg standaard, maar ook erg lekker, en wie het even opzoekt op het internet zal een waaier aan recepten tegenkomen. Ik maakte er zelf deze variant mee:

Kerf de camembert op een paar plaatsen in. Schep er een volle eetlepel abrikozenjam op, strijk daar een spaarzaam likje sambal oelek of wat druppels tabasco overheen (het moet net even wat pit krijgen tegenover de zoete jam en vette kaas), en steek er een takje rozemarijn bij. Laat dat dan 10 minuten in een oven van 200 graden warm worden en zet het daarna op zijn houdertje met stokbrood of toastje ernaast.

Er is één probleempje: ik krijg het vermoeden dat het bijna overal is uitverkocht. Online is het pannetje nu slecht leverbaar (Fonq.nl, Bol.nl, Boska.nl, etc), maar misschien kan je hem nog vinden in een normale (kook)winkel. Het ding kost trouwens 15 euro en daarmee vond ik het een schattig kadootje. Doe er direct een camembert bij en een fles witte wijn en je bent klaar.


Meneer Eerst Koken heeft een nieuwe favoriete mok voor zijn thee, namelijk de stoere bekers van Le Creuset. Niet de goedkoopste, maar waarschijnlijk wel de stevigste. Le Creuset beweert dat hun mokken geen krassen of barstjes krijgen, terwijl je ze tot -18 graden in de vriezer kunt zetten, en tot 260 graden in de oven. Maar gewoon voor de thee zijn ze natuurlijk ook geschikt. Verkrijgbaar in veel kleuren via www.lecreuset.com, in Le Creuset winkels (Amsterdam, Den Haag, Den Bosch en Maastricht) en gespecialiseerde kookwinkels voor 15 euro, maar ik zie ze ook online voor 12 euro per stuk.




Tenslotte blogde ik in 2014 over het houden van je eigen oesterzwammen’farm’. Je kocht namelijk toen bij de Coffee Company pakketten koffiepulp met oesterzwammensporen erin. Ik liet er met weinig moeite een ferme dot paddenstoelen in groeien en vond het erg mooi om te zien. Het product is nog steeds te koop voor 13,50 via deze link en ik vind het weer een origineel kado.





  

8 december 2017

Courgette-pannenkoekjes met rookamandelen en een eitje


De kinderen hadden een fles bbq-saus in de koelkast gevonden, dus die negeerden mijn yoghurtsausje, maar afgezien daarvan hebben ze er goed van gegeten. Toen ze rapportcijfers gingen geven, kwam het zelfs uit op een 8. Nou, dat lijkt me lang niet gek… Ondertussen doe ik mezelf een zeer groot plezier met zo’n gebakken ei met een zachte dooier. Dat snijd je natuurlijk stuk op zo’n pannenkoekje, en dan met een rookamandel erbovenop voor de ‘crunch’… Jaaaaa…

Courgette-pannenkoekjes met rookamandelen en een eitje
recept van Eerst Koken voor 3 a 4 personen (ik maakte 28 koekjes)

Voor de koekjes:
2 courgettes, grof geraspt (2 x 400 gr)
1 prei, in heel dunne ringetjes
3 eieren (M of L), geklutst
1 tl zout
250 gr bloem
100 gr oude geraspte kaas
(olijf)olie om te bakken

Voor de saus:
300 gr dikke Griekse yoghurt
handje gehakte, verse bieslook
eventueel 1 a 2 el mayonaise
zout en peper naar smaak

Verder nodig:
handvol rookamandelen
een gebakken ei p.p.


Begin met de koekjes: meng de geraspte courgette en prei in een grote kom.
Meng het zout door het geklutste ei en schep het daarna om met de courgette en prei. Meng er tenslotte de bloem en kaas doorheen. Het wordt een vrij droog, maar iets vochtig mengsel. Je kunt het nu direct bakken en dan krijg je rösti-achtige koekjes. Maar als je het nog een kwartier laat rusten, dan zal de courgette vocht loslaten en als je het dan bakt, krijg je een egaler koekje (met een glad oppervlakte zeg maar). Allebei is prima trouwens…
Bak dus pannenkoekjes in wat olie. Ik maak er 4 stuks in 1 normale koekenpan. Maak ze niet te dik; 1 cm dik is prima. Houd de gebakken koekjes in een oven van 100 graden warm tot alles klaar is.

Ondertussen roer je de saus van de genoemde ingrediënten. Niet te lang roeren, want daar wordt de yoghurt dunner van.

Wanneer de laatste koekjes zijn gebakken, bak je in dezelfde koekenpan nog de eieren gaar.
Daarna serveren met de yoghurtsaus en rookamandelen.



3 december 2017

Pure chocoladetaart met kaneel (glutenvrij) – Hemelse Modder 2.0


Hemelse modder? Je weet wel, de bekende chocolademousse? Dat is dit gewoon, maar dan beter, en in taartvorm. Het is een simpel taartje van chocolade, eieren, boter en suiker, en dus zonder bloem, maar opvallend luchtig en door de toevoeging van kaneel en een snuf kruidnagelpoeder ook eh… hartverwarmend. Kan het niet anders zeggen…

Het is wel erg machtig, dus een klein taartje van 18 cm is goed voor wel 8 tot 12 personen!


Pure chocoladetaart met kaneel

275 gr pure chocolade in stukjes
4 grote eieren (L) of 5 middelgrote (M)
230 gr gewone suiker
170 gr roomboter in stukjes
1/2 tl kaneel
snufje kruidnagelpoeder
snufje allspice (maar desnoods te vervangen met nootmuskaat of anders speculaaskruiden)
snufje cayennepeper
snufje zout

verder nodig: 18 cm springvorm en aluminiumfolie om de vorm in te pakken, of een andere dichte vorm

Verwarm de oven voor op 180 graden conventioneel (ik zou liever geen hetelucht gebruiken). Zet hier een braadslede in of een andere grote vorm waar de (spring)vorm in past. Giet kokend water in de grote vorm zodat het water straks tot minstens halverwege de springvorm staat. Je bakt de taart dus au-bain-marie in de oven. Het schijnt dat de taart daarom zo romig en luchtig wordt.
Je zou een dichte vorm kunnen gebruiken en deze bekleden met bakpapier, maar ik gebruikte een springvorm en pakte de onderkant zo goed en zo kwaad als dat gaat in met aluminiumfolie, zodat het water er straks niet in kan lopen.

In een kom klop je de eieren langdurig met 80 gram van de suiker tot het volume drie keer zoveel is geworden en het er wit uitziet.
In een kleine pan verhit je de resterende suiker (150 gram) met 110 ml water tot de suiker is opgelost. Doe de chocoladestukjes en boter in een andere kom en giet de hete suikersiroop erop. Roer tot alles gesmolten is. Als het wat extra hitte nodig heeft, kan je het voorzichtig even in de magnetron zetten, maar niet te lang! Voeg alle specerijen toe.

Terwijl je de eieren mixt, giet je er de gesmolten chocolade in een straaltje bij. Wanneer het gemengd is giet je dit in de bakvorm. Zet de taart in de oven, in het water. Bak hem nu tot de bovenkant een korst heeft. De taart zou redelijk vast aan moeten voelen, hoewel het steviger wordt in de koelkast straks. Ik had hier 50 minuten voor nodig, maar houd je taart gewoon even in de gaten. In een grotere vorm (en dus met een lagere cake) kan het waarschijnlijk minder lang.
Laat de taart daarna afkoelen en koel hem daarna verder in de koelkast. Serveer hem ook vanuit de koelkast.