Een fris en chic taartje dat eigenlijk erg simpel is,
maar toch overkomt alsof je je enorm hebt uitgesloofd. Zeker als je het nog
uitbouwt met wat extra’s: toef slagroom of yoghurt ernaast, beetje citroenrasp
op die toef, wat vers fruit (citrus, mango, bessen, etc) en misschien een
glaasje limoncello? Nou ja, u kent me: als het op gebak aankomt maak ik me er
graag makkelijk van af. Dat zie je ook in de lemon curd. De chef maakt die zelf
in het originele recept (link hieronder), maar daar heb ik vervelende ervaringen
mee, dus ik koop een pot lemoncurd. Ik merkte alleen dat er flink verschil kan
zitten in de kwaliteit. Ik had eerst een pot van Chivers in handen, want die
koop ik vaker, maar ik schrok nu van de ingrediëntenlijst. Ernaast stond een
pot van Bonne Mamam. Nou ja, kijk zelf maar:
Chivers ingrediënten:
Suiker, glucose-fructosesiroop, water, palmolie,
geconcentreerd citroensap (3,2%), maïsmeel, gedroogd ei, voedingszuur
(citroenzuur, azijnzuur), geleermiddel (pectine), zuurteregelaar
(natriumcitraten) citroenolie (0,17%), antioxidant (ascorbinezuur), kleurstof
(gemengd caroteen)
Bonne Maman ingrediënten:
Suiker, citroensap, hele eieren, boter, tapiocazetmeel
Duidelijk toch?
Flensjes-citroentaart
van Michel Roux
Bron: kookboek ‘Cooking with The Master Chef: Food For
Your Family & Friends’- Michel Roux jr
Je vindt het originele recept ook via deze link
recept voor 8 personen
2 grote eieren (L)
125 gr bloem (ik gebruikte 200 gram gewone bloem en liet
de volkoren bloem hieronder weg)
80 gr volkoren meel
500 ml melk
snuf zout
rasp van 2 (liefst biologische) citroenen
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie
bv)
1 pot lemoncurd (Bonne Maman Lemoncurd - pot van 360 gram)
eventueel verse bessen en/of schepje Griekse yoghurt
ernaast
een springvorm van 18 cm
Maak een glad pannenkoekenbeslag van de eieren, bloem
(2x), melk, zout en citroenrasp. Laat dat een uur rusten.
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (180 graden
hetelucht). Bekleed de springvormbodem met bakpapier (gewoon op de bodem leggen
en de ring erop vastklemmen).
Bak mooie, dunne flensjes in een klein koekenpannetje (zodat
de flensjes in die 18 cm springvorm passen). Ik maakte er veertien van dit
beslag. Leg een flensje in de springvorm en besmeer dit met een eetlepel
lemoncurd. Bak het volgende flensje ondertussen en leg dat op de laag
lemoncurd, en besmeer dat weer met lemoncurd. Ga zo door tot alle flensjes in
de vorm liggen. Bij mij ging de pot lemoncurd schoon op. Leg bakpapier op de
bovenkant van de taart en zet hem nog twintig minuten in de oven. Laat hem in
de vorm afkoelen en snijd hem in punten als het helemaal koud is.