Ik ben al een tijdje bezig om sommige gerechten van het
Indiase restaurant bij mij in de buurt te kopiëren. Hun saag paneer en vindaloo
zijn bijvoorbeeld fantastisch, maar ook de kip korma die de kinderen als
mildste gerecht krijgen, is het waard om thuis na te apen. Dat valt alleen nog
niet mee. Zo ben ik nog niet helemaal klaar met mijn versie van de saag paneer, welke
een teer evenwicht tussen groene Olvarit en een heerlijke, kruidige spinazie’jus’ in zich draagt. De kormasaus valt ook niet één-op-één na te
bootsen, maar ik heb wel een versie die mij erg goed bevalt. Hieronder volgen
twee soorten: de eerste is een Westerse versie met veel kokosmelk, terwijl de tweede authentieker
en kruidiger is. Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste, omdat ik van romige
curry’s houdt, maar ik wilde toch perse ook die Indiase korma hier laten zien.
De foto's zijn ook van de Indiase korma, maar het had qua uiterlijk net zo goed
de Westerse kunnen zijn geweest.
Nu kun je de
korma natuurlijk met stukjes kip maken, maar voor een vegetarische versie wijk
ik uit naar gekookte en gehalveerde eieren, 400 tot 500 gram
paneer (welke je zelf kunt maken van
3 liter volle melk, hoewel ik het met liefde zou kopen - 3 liter kokende melk is erg veel op mijn kleine aanrecht...), aardappelblokjes (gekookt
en/of gebakken), of de roosjes van een kleine bloemkool, etc.
Notabene - op
beide foto’s gebruik ik kant-en-klare rijst van Tilda. Nu geloof ik niet dat ik
zelf een pak rijst zou kopen wat alleen nog maar twee minuten in de magnetron
moet, maar ik had het als culi-post ontvangen. Ik heb het merk Tilda wel heel
hoog staan en ik koop graag hun gewone basmatirijst. En toegegeven, in de
kant-en-klare rijst zit geen onvertogen woord – niets wat ik er zelf ook niet
in zou stoppen. Op de foto staan de Tilda Sweet Chilli & Lime en Tilda Coconut, Chilli & Lemongrass, en bij de Westerse korma at ik
de Tilda zilvervliesrijst met quinoa en de rijst met koriander. En heel eerlijk gezegd kon ik er weinig op aanmerken… Beetje weinig misschien?
Een verpakking bevat 250 gram rijst, wat een beetje hongerige man in zijn
eentje verorbert. En daar is het dan misschien ook precies goed voor: het
eenpersoons huishouden en de man/vrouw die nog wel een curry wil maken, maar
geen zin heeft om zo’n lullig beetje rijst te koken. Voor een gezin heb je al
snel drie van die pakken nodig, dus wij zijn waarschijnlijk niet de doelgroep. Ik moet wel toegeven dat het heel simpel was, dus prima voor een snelle hap!
Kormasaus (westerse versie)
recept voor 3
personen, of 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
Vulling naar
keuze (bv paneer, gare kip, eieren, etc - zie tekst boven)
1 opgehoopte el
verse geraspte gember
3 tenen
knoflook, gesnipperd
2 uien (200 gr), gesnipperd
1 el ghee of olie
1 el korianderpoeder
snuf zwarte peper
1 mini-snufje chili
1 tl kurkuma
1 tl garam masala
400 ml goede kokosmelk (bv Gotan) + ongeveer
100 ml (light) kookroom of melk
50 gr blanke
amandelen of amandelmeel
zout
1 el geconcentreerde tomatenpuree
sap van een
1/2 citroen
1 el suiker
eventueel vers korianderblad voor de garnering
Pureer de ui, knoflook en gember, met behulp van wat water tot een pulp. Dat
kan met een vijzel of keukenmachine, maar als het niet helemaal lukt, geeft het
niet, want de saus wordt later ook nog gepureerd met een staafmixer of blender.
Verhit de ghee
of olie in een braad- of hapjespan. Voeg de korianderpoeder, peper, chili,
kurkuma en garam masala toe, en bak dit een minuut op laag vuur. Draai het vuur
dan iets hoger en voeg de uienpuree toe, samen met de tomatenpuree. Fruit dit
tien minuten.
Voeg de kokosmelk en kookroom toe en breng het aan de kook. Roer de amandelen
erdoor en pureer de saus met een staafmixer
of blender tot het helemaal glad is en er geen stukjes noot meer inzitten. Hoe gladder, hoe beter. Voeg
dan ook de suiker en het citroensap toe, breng op smaak met zout en laat het op
laag vuur nog enkele minuten pruttelen. Voeg dan ook de gare vulling toe, laat
het doorwarmen en serveer met rijst, naan en eventueel wat verse koriander.
Kormasaus (Indiase versie)
gebaseerd op de saus
van Madhur Jaffrey
Deze hoeveelheid
saus is net voldoende voor 3 personen, maar aarzel niet om meer te maken
wanneer je graag wat saus bij de rijst wilt hebben! Het is een behoorlijk
kruidige korma en de kruidnagel is flink aanwezig.
2 dikke tenen
knoflook, gesnipperd (Madhur zegt 5 of 6, maar dat ging me te ver)
2,5 cm verse
gember, geschild en gesnipperd
50 gr blanke
amandelen, amandelschaafsel of amandelmeel
5 el neutrale olie of ghee
2
laurierblaadjes, liefst vers
8 kardemompeultjes,
gekneusd
4 kruidnagels
2, 5 cm van een
kaneelstokje
1 ui, gesnipperd
1 afgestreken el
komijnpoeder
1 afgestreken el
korianderpoeder
snufje chillipoeder
naar wens, maar je kunt het weglaten
1 el geconcentreerde
tomatenpuree
zout
½ el garam
masala
minimaal 150 ml
milde (halfvolle) yoghurt, Griekse yoghurt kan ook, of meer yoghurt ipv water
1 el suiker
10 eieren of 400
gr paneer (kaas) – zie ook tekst boven
Doe de knoflook,
gember en amandelen in een kleine kom van een keukenmachine of in een beker met
staafmixer. Voeg 100 ml water toe en pureer tot een gladde saus.
Verhit de olie
in een grote braad- of hapjespan en voeg het laurierblad, kardemom, kruidnagel
en kaneel toe en bak het tien seconden op hoog vuur. Voeg de ui toe en fruit
het op lager vuur tot het lichtbruin kleurt. Voeg daarna ook de amandelpuree
toe en kook het 3 tot 4 minuten. Voeg de komijnpoeder, korianderpoeder, chilipoeder
en tomatenpuree toe en laat het een minuut koken.
Voeg tenslotte
de garam masala en yoghurt toe, en vervolgens water en/of meer yoghurt om de saus
op de gewenste dikte te brengen. Breng op smaak met zout. Laat dit 20 minuten
afgedekt pruttelen en laat er de laatste minuten ook de vulling in warm worden.