Chermoula is een multifunctionele Noord-Afrikaanse saus,
welke wordt gebruikt voor marinades voor vlees, vis of groente. Maar je kunt
het ook door gekookte rijst of couscous roeren, of zoals hier, als saus serveren
bij gegrilde groente.
Het recept voor chermoula staat eigenlijk niet vast. Er
is zelfs niet echt een basisrecept. Je zou wel kunnen zeggen dat knoflook,
specerijen als komijn, groene kruiden, en olijfolie standaard zijn, maar daarna
zijn de mogelijkheden eindeloos. Er kan verse gember in, dille, tijm, citroen,
uien, of geroosterde rode chilipepers. Als het eindresultaat maar een
aromatische pasta met veel smaak is, welke de rest van het gerecht als een
magisch tapijtje optilt. In Tunesië maken ze bijvoorbeeld een chermoula van
gebakken ui en rozijnen, kaneel, kruidnagel, rozenblaadjes en peper, welke
wordt geserveerd bij vis. Ik vond een voorbeeld daarvan in het Frans via deze link.
Amandelchermoula
met gegrilde groente
Voor de chermoula:
50 gr amandelen (blank of met vlies kan allebei)
2 tenen knoflook
1 bosje koriander (een bakje van 20 gram, zoals je bij de
supermarkt koopt is goed, de steeltjes gebruik je ook)
2 tl zoete paprikapoeder
2 tl komijnpoeder
snuf chilivlokken
2 el olijfolie
zout
een kneep citroensap
een kneep citroensap
80 – 100 ml water
Ik gebruikte de extra kleine kom van mijn keukenmachine,
maar wie die niet heeft, komt ook wel uit met een vijzel. Het is namelijk maar
een kleine hoeveelheid. Vermaal de amandelen met de knoflook en hak daarna de
koriander erdoor. De steeltjes kan je daarbij ook gebruiken. Roer de specerijen
erdoor en maak de saus losser met olie, citroensap en zoveel water als nodig is
om een saus te maken met de dikte van mayonaise. Breng op smaak met zout.
Erbij grilde ik plakken groente in de grillpan en ik
bestrooide het met munt en koriander.
Serveren op kamertemperatuur.