26 april 2020

Salade met frambozendressing



Hoeveel soorten azijn heeft de serieuze thuiskok nou in de kast staan? Wat is redelijk? Ik heb er zelf 7 staan en dat lijkt me wel afdoende. Maar ook de minder serieuze kok moet er toch wel minimaal 2 in huis hebben? Toch in ieder geval een balsamico en een blanke, min of meer neutrale azijn, zoals een kruidenazijn of een appelazijn, waar je heel veel kanten mee op kunt, inclusief gebruik in al je salades. Een rode wijnazijn kan daarbij een aanvulling zijn en ik heb zelf ook altijd een Chinese zwarte rijstazijn staan, die een heel eigen smaak heeft. De appelazijn van Tromp & Rueb (gewoon te koop in de supermarkt, in ieder geval bij de Plus en AH) was altijd al mijn standaardazijn, die ik in een grote fles heb staan, maar vooral voor salades wijk ik ook wel uit naar ‘smaakjesazijnen’.  Tromp & Rueb heeft nu bijvoorbeeld ook een azijn met framboos en kardemom met een heel aparte smaak, die vooral goed uitkomt bij een simpel blaadje sla. Daar moet je niet veel mee doen. Maar vandaag doe ik iets anders: die frambozenazijn was de aanleiding om eindelijk eens zo’n aantrekkelijke knalroze dressing van frambozen te maken. En daar zitten zulke sterke smaken in dat je daar prima je standaardazijn voor kan gebruiken. Ik maakte de volgende salade, waarbij ik even geen hoeveelheden noem, daar kom je wel uit:

een gewone krop sla of ander groot blad (jonge spinazie is ook lekker)
wat pecannoten of amandelen
wortelslierten (gemaakt met een dunschiller)
wat verkruimelde geitenkaas of feta
verse blauwe bessen, bramen of frambozen
dunne ringen rode ui

Frambozendressing:

2 el kruiden-, witte wijn- of appelazijn
6 el goede olijfolie
1 tl mosterd
1 tl honing
peper en zout naar smaak
100 g frambozen

Doe alles in een mengbeker en pureer het met een staafmixer. Klaar!




19 april 2020

Potato rolls (hamburgerbroodjes gemaakt met aardappelpuree)



Deze ‘potato rolls’ worden in de Verenigde Staten vaak als broodje bij het avondeten gegeten, maar ik heb ze hier ingezet als hamburgerbroodje. In het brooddeeg zit naast gewone bloem ook aardappelpuree en dat maakt de broodjes heel zacht en fluffy. Het heeft wel wat weg van mijn hamburger-briochebroodjes, maar het brood is nog malser. Het is trouwens ook een makkie om zelf te maken, dus dit is beslist een recept om te bewaren!  





foto's: ongerezen / gerezen / gebakken / en de binnenkant!

En van die broodjes maakte ik ontzettend lekkere umami-hamburgers! Even een paar aanraders: ten eerste de vegetarische champignonburgers van de Lidl, die ik erg lekker vind! Ze hebben echt een heel duidelijke en hartige champignonsmaak. Wat daar erg goed bij past is natuurlijk de truffelmayonaise van Ton. Daaronder doe ik een handje rucola en tenslotte bovenop een paar (vegetarische) ‘Parmezaanse’ kaasschilfers van Grozette. Denk daar dat lichtzoete broodje bij en ik denk dat je innig tevreden kan zijn met je vega hamburger.


 



Aardappelbroodjes (brooddeeg met aardappel)
Recept voor 12 kleine bolletjes of 8 hamburgerbroodjes

125 gr geschilde, kruimige aardappels
1 zakje gedroogde gist van 7 gram
125 ml lauw water
60 gr zachte roomboter
50 gr suiker
1/2 tl zout
1 ei (M) (liefst op kamertemperatuur)
350 gr bloem + wat extra

Schil de aardappels, snijd ze in (kleine) stukken en kook het in water gaar. Giet ze af en laat ze even droog stomen en wat afkoelen.

Ondertussen meng je de gist, lauw water, zachte boter, suiker, zout en het ei in een kom. Meng de 350 gram bloem erdoor. Dat wordt een vrij droog deeg.

Stamp de aardappels helemaal fijn, of nog mooier: duw ze door een aardappelpers. Het moet echt heel fijn en zonder stukjes zijn! Als de puree lauw is kan je het aan het brooddeeg toevoegen. Kneed het gedurende een paar minuten door elkaar. Als het goed is, is het deeg vrij plakkerig. Voeg nog wat extra bloem toe totdat je een mooi soepel en zacht deeg hebt. Liever net iets aan de plakkerige kant, dan te droog!

Verdeel het deeg in 8 of 12 gelijke stukken en vorm er mooie bolletjes van In deze link staat hoe je ze mooi strak krijgt). Leg een vel bakpapier op een bakplaat en vet deze licht in met wat olie. Leg de bolletjes erop en dek ze af met een theedoek. Laat ze minimaal 1 uur rijzen of tot ze verdubbeld zijn. Een lekker warme plek helpt daar natuurlijk bij. Je kunt de oven heel even laten opwarmen (tot echt heel lauw en dus niet warm!) en de broodjes in de gesloten oven laten rijzen. Haal ze er dan uit, verwarm de oven tot 175 graden (conventioneel. Bij hetelucht moet je het verhitten tot zo’n 155 graden). Bak de bolletjes dan in ongeveer 25 minuten mooi bruin. Wie wil kan ze na het bakken bestrijken met wat gesmolten boter, maar dat heb ik niet gedaan.

 *** 

# champignonburgers van de Lidl zijn nieuw in het assortiment en kosten 2,49 voor twee stuks
# truffelmayonaise van Ton (te koop bij de Jumbo voor 4,25 voor 160 gram)
# Grozette Cheese Sensation Flakes (te koop bij de AH voor 1,99 voor 100 gram



13 april 2020

Witte bonenpuree met ui, oregano en kurkuma



In mijn gezin is er precies één persoon dol op bonen en dat ben ik. Dat is een wat magere score en we eten hier dan ook bij lange na niet genoeg bonen, als je het mij vraagt. Maar kijk nou toch hoe lekker dit eruit ziet: die goudgele puree van witte bonen, lobbig dik, zodat het bijna een dikke saus is, die je bij de sperziebonen eet. Heerlijk, jongens, echt waar.

Het recept komt van een verpakking van gedroogde witte bonen, maar ik gebruikte bonen uit een pot. Het schilletje van gedroogde bonen blijft bij mij altijd iets harder dan bij kant-en-klare bonen. En aangezien het gepureerd moet worden leek zacht mij wel het beste.


Bonenpuree met ui, oregano en kurkuma, een vega burger en sperziebonen
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

500 gr witte bonen uit pot (dit is een uitlekgewicht – je hebt dus 2 blikken nodig)
2 middelgrote uien, gesnipperd
1 grote teen knoflook, gesnipperd
olijfolie
1 tl kurkuma
1 ruime tl oregano
1 tl tijm
zout en peper

Verhit een goede scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui op laag vuur. Daar mag je best even de tijd voor nemen. Pas op het einde doe je de knoflook en kurkuma erbij. Die hoeven maar een minuut mee te bakken.

Ondertussen pureer je de bonen met een scheut water. Dat kan op twee manieren: of direct in een kleine kookpan als je een staafmixer gebruikt, of in een keukenmachine. Het verschil is vooral de hoeveelheid water die je erbij zal moeten doen. Bij de staafmixer heb je iets meer water nodig. Dat is geen probleem, want in de pan verdampt er wel weer wat. Maar als je de bonen in een keukenmachine pureert, kan je een dikkere puree maken. Hoe dan ook: verwarm de gepureerde bonen in een pannetje en breng ze op smaak met oregano, tijm, zout en peper. Meng de gefruite uien erdoor. Serveren met vega burger of worst, en een groente of sla.



5 april 2020

Shoarma van bloemkool met wraps



Ach, waar zouden we toch zijn zonder die brave bloemkool? Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het met bloemkool doen. Je kunt hem raspen en als rijst eten, in plakken snijden en bakken, of in roosjes roosteren. Je kunt er puree van maken of soep en zelfs salade. En qua smaken kan echt alles. Hij doet me een beetje denken aan mijn kat van vroeger, die ik bij het spelen eindeloos poppenkleertjes aandeed. Alles doorstond ze zwijgend: de bloemetjesjurkjes, de jasjes, het babyrompertje. En maar stil zitten en mooi zijn. :) 

Dit keer maakte ik er een shoarma-specerijenmengsel bij. Ik had nog kleine wraps liggen, maar je kunt het natuurlijk ook met pitabrood of met Turks brood eten.  


Shoarma van bloemkool

1 grote bloemkool (zeker 1 kilo aan schoongemaakt gewicht), verdeeld in roosjes van 2 happen groot

Voor het specerijenmengsel (Nb. Ik gebruik maatschepjes van 5 ml voor de theelepels en 15 ml voor de eetlepels):
1 grote of 2 kleinere tenen knoflook, gesnipperd
1 el korianderpoeder
1 el komijnpoeder
1 opgehoopte tl kardemompoeder
1 tl Cayenne- of chilipoeder of wat sambal oelek
2 tl gerookte paprikapoeder
2 tl zout
zwarte peper
2 el citroensap
3 el olijfolie

Kant-en-klare knoflooksaus
of zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus:
250 ml Griekse yoghurt
2 gesnipperde tenen knoflook
kneepje citroensap
zout en peper
handje gehakte munt, bieslook en/of peterselie

Verder erbij:
Kleine wraps of pitabrood, Turks brood, of zelf gebakken platbrood, etc
komkommer in dunne plakjes
(vegetarische) feta, verkruimeld
optioneel: hummus of deze tahinidressing (die laatste had ik):

Tahini dressing:
100 gr tahin (sesampasta)
75 ml vers citroensap
zout en peper naar smaak

Gewoon alles mengen. Je zult zien dat de tahini heel dik wordt zodra het citroensap erbij gaat, maar je kunt water toevoegen tot het een schenkbare (dikke) dressing is.

Verwarm de oven voor op 180 graden (of 170 graden hetelucht).

Meng alle ingrediënten voor het specerijenmengsel in een kom. Verdun het met een scheut water zodat het enigszins vloeibaar is; dan mengt het beter met de bloemkool.  Voeg de bloemkool toe aan de marinade en meng het goed door elkaar (eventueel gewoon met je handen, dat gaat toch het beste), zodat alles bedekt is met een laagje. Laat dit even staan.

Voor de yoghurtsaus meng je alles door elkaar.

Leg de bloemkool op een bakplaat (met bakpapier eronder) in een enkele laag. Doe daar nog een klein beetje olie overheen. Zet de bloemkool 40 minuten lang in de oven. Keer de stukken halverwege.

Serveer de bloemkool met de (warme) wraps, komkommer, feta en knoflooksaus en eventueel de tahindressing.