Tomaten met amandelpesto… Eigenlijk iets te zomers op een moment dat de vinken in de achtertuin nog worden bijgevoerd met hartversterkende hapjes. Maar dat bedacht ik me pas aan tafel. Morgen dus gewoon maar weer boerenkoolstamppot en dit recept bewaren we nog een aantal maanden.
Gebruik tomaten met smaak en neem niet met minder genoegen. Tenslotte leunt het hele gerecht op ze. Ontvellen (kruisje erin snijden en even onderdompelen in kokend water, zodat je het vel zo los trekt) hoeft niet, mag wel. Ik stoorde me niet aan het velletje, ook omdat je alles fijnmaalt en er hooguit wat minuscule sliertjes vel te herkennen zijn in de pesto. Snijd de tomaten wel even in stukken, of op zijn minst in tweeën, anders stuitert de keukenmachine van enthousiasme van het aanrecht af…
Pasta alla Trapanese
voor 300 tot 400 gram pasta
60 gram geschaafde amandel
1 bosje/plantje basilicum
1 flinke teen knoflook, gesnipperd
zout en peper
4 ons tomaten met smaak, gehalveerd
100 gr pecorino, geraspt
een scheut olijfolie
300 tot 400 gram pasta
Rooster de amandel kort in een hete en droge koekenpan totdat ze licht kleuren.
Doe dan alle ingrediënten, behalve de olie en de pasta in een keukenmachine met sikkelmes en maal alles fijn tot een saus. Het hoeft geen gladde saus te zijn; je mag nog kleine stukjes amandel zien. Voeg dan een scheut olie toe en meng nogmaals.
Kook de pasta gaar en meng de pesto. Serveer eventueel met extra kaas.
Oordeel van het smaakpanel: het gaat er nog niet zo soepel in als een gewone Hollandse pan macaroni, maar veel gemopper hoor ik ook niet.