31 december 2016

Mijn favoriete cocktail


Nog 1 klein recept dit jaar… Mijn favoriete cocktail, welke voor dit blog nog een naam moest krijgen. Storm & Vuur? Is dat wat? Of eh... ‘A Liquid Blanket’? Nou ja, vul zelf maar in. Het is in ieder geval een stevige borrel met pit en een beetje zoet, en niet bedoeld voor meisjes die normaliter 'Safari jus' of witte wijn met ijsblokjes drinken.

De jenever mag vervangen worden met een milde whisky, maar daar wordt het wat ‘bijterig’ en hard van. Of anders een soepele cognac. Over de rest van de ingrediënten kan niet gediscussieerd worden.

Cocktail 2017
1,5 tot 2 delen Bols Zeer Oude Jenever
1 deel Grand Marnier, Cointreau of een andere triple sec (sinaasappellikeur)
1 deel Kirsch
1 scheutje Angostura bitter

Gewoon in het glas mengen. Naar wens serveren met ijs.

Fijne jaarwisseling! Op naar 2017!


28 december 2016

De 10 grootste miskleunen en successen van 2016


Ergens in de 1e helft van dit jaar veranderde ik mijn banner (de strook waar de titel van het blog in staat). Ik zette er wat nieuwe foto’s in en een nieuwe kreet: “Lekker eten met kinderen. Meestal vegetarisch”. En hoppa, weg waren jullie. De bezoekersaantallen stortten echt in. Ik vermoed vanwege het woord ‘vegetarisch’.
Goh. 
Daar keek ik wel van op. Is er dan zo’n algemene afkeer van vegetarisch eten, dat alleen de banner al genoeg is om nooit meer terug te komen? Dan hebben we nog ver te gaan… Maar goed, jullie kunnen hierboven zien dat ik het heb laten staan. Het moet maar zo.

Maar weet je wat wel goed blijft scoren, jaar na jaar? Vet, koolhydraten, vlees en suiker. Ondanks al het onheilspellende nieuws over (angst voor) suiker, tarwe, gluten en vet, is de aangeboren voorkeur voor vet en suiker niet in te dammen. Kijk maar naar de top 10 hieronder. Alleen… vlees en zoet zijn nou net niet de speerpunten van dit blog. J Jammer dan. Ik blijf nog steeds bij de banner en het familie-eten.

Wat waren de slechtst scorende repten van 2016?
Bijna alle matig scorende recepten zijn van oktober en november. Hebben ze gewoon niet voldoende tijd gehad, vroeg ik me af? Maar nee, jullie vinden dit echt niets. Hadden jullie gelijk, of moet je sommige gerechten nog eens heroverwegen?


Op nummer 10 hadden we de Bloemkoolpuree met kerrie-wortels en knapperige maisnuggets uit de oven. De foto had beter gekund, maar dit was serieus een goed vegetarisch gerecht. Iets voor het weekend, of iets voor een etentje, maar in ieder geval speciaal. Ik had hem zelfs voor het kerstmenu gemaakt. Die maisnuggets heb ik vaker gemaakt, maar je moet ze wel op een stalen bakplaat bakken, anders bakken ze niet mooi krokant en dan gaat het recept de mist in. Ze horen echt behoorlijk krokant te worden. Heel lekker bij de bloemkoolpuree (mousse bijna!) en de geroosterde wortels met kerrie.


De hamburger met een glansrol voor een hele serieuze ketchup, die heus een plaats op tafel kan hebben, maar uiteindelijk is Heinz lekkerder (want zoeter). Maar het kaaskoekje vond ik leuk en weer eens wat anders.


De saus staat notabene bij de top 10, dus het ligt blijkbaar aan de pannenkoekjes. Maar die zijn heus wel leuk bij een winters (wild)gerecht.


Nr 7: Rijstpannenkoekjes met kokos en bananenjam – glutenvrij en kan makkelijk lactosevrij. Ik maakte ook een hartige variant met sesamzaadjes, welke erg goed beviel. Die heb ik inmiddels al vaker gemaakt en hou ik erin als chiquer pannenkoekje.


Jullie dachten natuurlijk: ach, alweer een salade met bieten en geitenkaas? Wat orgineel! Kon je niet iets anders verzinnen?! Maar he, die pistache karamel met 5 spices is leuk, hoor. Die verandert de hele salade van ‘dit ken ik nou wel’ naar ‘he, verrassend’.


Nee, wij hebben dit ook niet meer gegeten. Het is een soort vegetarische, Indiase chili con carne en dat is al niet helemaal mijn ding. Maar het is wel een enorm bekend gerecht uit Punjab, dus ik testte het graag. Alleen, Indiaas en bonen; dat is inderdaad een vreemde combinatie.


Jawel, ik hou van ‘witte’ pizza’s. Vooral met Zwitserse kaas… J Er staan er al heel wat op dit blog.


Nee, hier sta ik nog steeds achter. Het is simpel en haast geen recept, maar het biedt een glansrol voor goede mayonaise, parmezaan en rode ui. Je mag het elk moment voor me neerzetten.


Lekkere risotto, leuk door de gebakken cervelaatplakjes en de kinderen smulden ervan. Ik zou dit opnieuw kunnen maken. De foto was slecht, ja. Dat had ik ook gezien. Misschien moet ik gaan overwegen om dat soort recepten voortaan te voorzien van een generieke vakantiefoto van een berglandschap in Duitsland ofzo… Of een weiland met schapen in Orvelte ofzo… Misschien dat dat helpt.


Tja, gans… Ik zei toch al direct in het recept, het kan ook met eend. Maar dat helpt zeker niet? Eend is lekker hoor! Nou, goed dan: kip! Of voor mijn part een royale plak gepaneerde en gebakken Goudse belegen kaas (hm… geen gek idee), maar die saus, jongens, die saus! Die komt uit Homemade Winter van Yvette van Boven en hij is GOED. Zelfs zonder dat halve pakje boter dat ik schuldbewust weg liet. Ik maak hem beslist opnieuw en dan misschien wel met die kaas… Hoe langer ik daar over nadenk hoe meer het me bevalt :D

En dan de TOP 10:


Gelukkig maar. Ik had hier weken voorbereiding in zitten. Sterker nog, de foto’s waren al gemaakt in 2015 en het artikel lag een jaar op de plank te wachten op het nieuwe kastanjeseizoen. De moeite was niet voor niets.


Heel goed… Dit is bij ons ook een classic geworden en dit verschijnt nog regelmatig op doordeweekse dagen.


Ik was erg met Yvette bezig in 2016 en vermoed dat ik dat warme gevoel nog even vast houd in 2017. Deze crumble is errug lekker!
Nb. de foto moest ik, om voor de hand liggende redenen, zojuist in mijn computer opdiepen uit het mapje "dit wordt niks' :D

Nr 7: Klassieke champignonroomsaus (foto boven - nr 8)
Het idee was wakker geschud in Duitsland deze zomer, waar je geen menukaart kon inzien zonder dat deze saus een standaard toevoeging was. Gelijk hebben ze…


Yep, als ik nu overrijpe bananen wegwerk in een bananenbrood, dan pak ik dit recept erbij. Die havermout maakt het zo knus en huiselijk en schattig en moederlijk en… enfin… u snapt het. Bij deze cake voel ik me zo’n ouderwetse moeder met een geblokt schort om enzo. En dat is prima.


Ah, kormasaus. De veilige optie voor de huiverige Hollander in een Indiaas restaurant. Mild en zoet. Wij bestelden het inderdaad altijd voor de kinderen. En tegenwoordig maken we gewoon zelf Indiaas eten.


Ik maak het niet anders als in dit recept eigenlijk…. Wat mij betreft heb je hierin geen vlees nodig. Hebben jullie de rendang van spitskool er al bij geprobeerd?


Nog een klassieker. Ook dit is mijn standaard recept. Ik wijk hier niet meer van af.


Geproefd op een babyborrel en direct verkocht. Ik verwachtte een ingewikkeld recept met specerijen, maar het zijn gewoon verkruimelde bastognekoeken en monchou. Een leuk recept voor je zoete repertoire.


Op een receptensite die pretendeert meestal vegetarisch te bloggen. Oei. Ik zag het halverwege het jaar al aankomen, want de aantallen pageviews gingen heel snel met dit recept. En het is inderdaad zo’n allemansvriend van het type Indonesisch eten waar veel Hollanders van houden: zoet en een beetje pittig. Dit is een ideaal borrelhapje of lekker bij de nasi. Ontzettend donker door de ketjap, maar dat hoort!

En wat hebben jullie onterecht niet opgemerkt? Waar hadden jullie wat beter moeten opletten?
Ik heb nog vijf recepten die hier standaard voer zijn geworden, vooral voor doordeweeks. Dit is familie-eten dat je niet mag missen op je kookrepertoire:
  • ·       Yvette’s vega andijvie-kerriestamppot met komijnekaas en piccalilly
  • ·       Boerenkoolstamppot Bombay
  • ·       Koreaanse pannenkoeken met groente en een sesamzaad-sojasausje
  • ·       Palak Paneer / Saag Paneer
  • ·       Japanse udon noedels met witte kool, sesam en een pindasausje


Oh ja, en als je nog eens zuurkool maakt, maak het dan eens met dit Duitse geheim. Dit was wel een openbaring voor me: zacht gesmoorde zuurkool met varkenshaas en aardappel-parmezaankoekjes



9 december 2016

Kerstmenu 2016


Deze recepten kwamen hier in de afgelopen maanden al voorbij, maar ze waren allemaal bedoeld (en met liefde uitgezocht) voor de kerstparade. Hierbij volgt dus weer het jaarlijkse kerstmenu van Eerst Koken.

De links naar de recepten zijn verwerkt in de teksten!

De peperkoekhuisjes hierboven zijn helaas niet van mij, maar je vindt een patroon en voorbeelden via deze link: http://www.notmartha.org/archives/2009/12/18/a-gingerbread-house-that-perches-on-the-rim-of-your-mug/

Onderaan de lijst link ik ook even door naar de menu’s van de vorige jaren, voor nog meer inspiratie!


Deze vijgentapenade is lekker als hapje met kleine stukjes van een oude, harde geitenkaas


Amandelen uit een sterrenrestaurant. Met een vleugje lavendel en zout


Bolognesesaus (ragu) van eendenbouten, die eerst helemaal zacht gesmoord zijn in de oven. Een snuf kaneel bij de tomatensaus maakt het helemaal af. Een gerecht dat je me dagelijks voor kan zetten!


Bloemkoolpuree met kerrie-wortels en knapperigemaisnuggets uit de oven – vegetarisch, chic en met een heleboel verschillende smaken op je bord. Zoet, zacht, zuur, knapperig; het zit er allemaal in.


Salade met bietjes, gedroogde kersen, geitenkaas en gekruide pistache-karamel - De gedroogde kersen in deze salade waren de aanleiding voor dit recept, maar je kunt ze eventueel vervangen met gedroogde cranberry’s . Die zijn wel wat beter te verkrijgen. Een mooi bijgerecht voor de kerst met geroosterde bietjes, rucola, geitenkaas en een gekruide pistache-karamel.



Zuurkoolpannenkoekjes met champignonroomsaus kunnen als vegetarisch hoofdgerecht of met varkenshaas erbij als winters bijgerecht.



Bloemkool van Ubuntu – zo ziet groente uit een sterrenrestaurant eruit – vast minder mooi opgemaakt dan in het restaurant, maar smaak zit een beslist in. De bloemkool wordt op 3 manieren bereidt en met vadouvan (een soort kerriemengsel) op smaak gebracht.



Ganzenborst met een saus van rozijnen, abrikozen en port…en met knolselderijpuree - een goed recept van Yvette van Boven. Je kunt het ook uitstekend met eendenborst maken. De sjeu komt hier helemaal van de saus die dan ook erg smakelijk is. Het is een fraaie combinatie van zoet, zuur, pittig van de mosterd, en me het anijssmaakje van venkel. Het vlees wordt simpelweg gebraden, maar is erg lekker met de saus en de knolselderijpuree.


Zacht gesmoorde zuurkool met varkenshaas en aardappel-parmezaankoekjes – dit recept kostte wat moeite, want die zuurkool droeg een oud geheim in zich. Hoe maken ze die toch zo lekker zacht in Duitsland…?


Sesam- en gemberrisotto met sojasaus-eieren - Als je nog een spannend en verrassend recept voor de kerstdagen zoekt, dan kan dit het wel eens zijn! Het is fusion, beetje zoet, beetje zout, anders als wat je gewend bent en het heeft ontzettend veel smaak. De gekookte eieren marineren een dag in een badje van onder andere sojasaus en 5-spicespoeder, wat een duidelijke smaak achterlaat van anijs en kaneel. Het gaat erg goed samen met de warme risotto, gember en sesamolie. Voor een chic effect kan je het ook maken met kwarteleitjes voor een voor- of bijgerecht.



Gebakken bloemkool met vadouvan crumble, rozijnen salsa verde en linzen vinaigrette - Wel eens het gezucht van een vegetariër gehoord dat ze in een restaurant weer niet verder komen dan pasta met paddenstoelen of de geitenkaassalade? Nou, een recept als dit zou daar heel goed het antwoord op kunnen zijn. De liefhebber kan het zelfs heel gemakkelijk veganistisch maken: alleen de boter en kookroom moeten worden vervangen. En die bloemkool is op dit moment natuurlijk ook nog eens superhip. Kloeke stukken bloemkool zijn DE vleesvervanger op dit moment.



Kip in spek met venkelzaad, met kokos-rijstpannenkoekjes en zoete chili-sojasaus – Aziatisch met een twist. De pannenkoekjes worden gemaakt van ongekookte rijst welke wordt gepureerd met water en melk. Daarmee krijg je wat lichtere pannenkoekjes dan normaal, maar met een opvallend knisperig effect vanwege de sesamzaadjes. Ze gaan erg goed samen met de zoete sauzen en de pittige kip.


Appelroosjes van bladerdeeg – je komt ze opeens overal tegen en ze zijn eigenlijk erg makkelijk te maken. Toch zien ze eruit alsof je uren hebt staan sloven.



Een slankere witte-chocolade pudding met een bosbessensaus – veel desserts zijn erg zwaar met de feestdagen. Ik wilde een vegetarische pudding maken (zonder gelatine dus), die ook vrij licht was, maar geen straf om te eten! Dit toetje heeft maar 225 calorieen.



Kersen en specerijen, ingemaakt met cognac of rum – ik gaf dit recept al weken geleden, zodat je het rustig twee a drie maanden kon laten staan voor een optimale smaak. Toch kan je ook met twee weken al iets heel lekkers maken. De drank zal na die korte tijd ook al heel gekruid smaken en de kersen hebben de drank ook al goed opgeslurpt. Dus… het kan nog… Lekker bij een toetje, als onderdeel van een grand dessert, of gewoon bij de koffie.



IJs van gekaramelliseerde bananen - Stel je even voor: bananen worden met bruine suiker en roomboter in de oven gekaramelliseerd. Daarna pureer je de zachte bananen met melk en vries je de hele handel in. Als ik jullie was, zou ik er daarna ook nog een handje gesuikerde pecannoten op leggen. Lekker hoor... Dit is een beproefd recept van patissier David Lebovitz die een boek schreef over ijs maken.



Chipolatapudding – een klassieker. Vertrouwde smaken, maar dan wel anders als van Mona! En eigenlijk ook alleen voor volwassenen, want er gaat flink wat drank in!



Tiramisu truffels – nog iets voor bij de koffie. Maak ze klein, want het zijn machtige balletjes gemaakt van witte chocolade, cacao en koffie.

Deze vind ik ook leuk:


Nog meer inspiratie nodig? Kijk eens bij de voorgaande jaren:




kerstmenu 2012: winterbarbecue 

kerstmenu 2011: Captain’s dinner 

En kaasfonduen kan ook altijd nog…  


Veel kookplezier deze kerst! Eerst Koken laat jullie even achter met dit menu en is er weer direct na de kerst voor de jaarlijkse terugblik op de 10 grootste successen en miskleunen.





7 december 2016

Een slankere witte-chocolade pudding met een bosbessensaus (vegetarisch)


Een beetje tegenwicht voor alle zware desserts. Vooral met de kerstdagen zie ik toetjes van tot wel 1000 calorieën per stuk langs komen (denk nu chocolade-truffeltaarten met mascarpone erin en je zoekt in de juiste hoek) en het lijkt me gewoon misdadig om dat nog na een 4 gangen menu op tafel te zetten. Dit dessert is dan een stuk vriendelijker met ongeveer 225 calorieën per persoon. Het is simpel te maken en het is dan wel minder spectaculair dan een truffeltaart, maar je kunt het natuurlijk wel wat opvrolijken met een paarse macaron of, vooruit dan maar, een goede toef slagroom. Een snuf kaneel misstaat daar trouwens niet op. Of wat witte chocoladeschaafsel. Of wat zilveren parels (bakversieringen). Of eh… nou ja, daar valt best wat van te maken, toch?

Overigens maakte ik dit recept omdat ik een vaste pudding wilde maken zonder gelatine (want vegetarisch), met weinig vet en weinig suiker. Overigens kan je ook uitwijken naar andere fruitsoorten. Gepureerde mango lijkt me ook erg lekker.


Witte chocolade pudding met een bosbessensaus
voor 6 personen
vegetarisch recept van Eerst Koken
225 calorieën per persoon

2,5 afgestreken el maïzena (=1 el is 15 ml)
2 el suiker
snuf zout
500 ml volle melk
100 gr witte chocolade, in stukjes
scheutje vanille-extract of een zakje vanillesuiker i.p.v. 1 eetlepel suiker

Doe de maïzena, suiker en zout in een pan. Voeg de melk toe en roer alles glad. Zet het op het fornuis en verhit de melk terwijl je roert. Wanneer de melk na een minuut of tien dikker wordt kan je de chocolade toevoegen. Haal de pan van het vuur en laat de chocolade in de melk smelten.  Roer er nu nog het vanille-extract of vanillesuiker door. In het geval van de suiker moet je het goed laten smelten.

Zorg dat er zes glaasjes klaar staan met daarin een laagje van de fruitsaus (recept hieronder) en schep de pudding daar voorzichtig bovenop. Zet de glaasjes zeker 4 uur in de koelkast om goed op te laten stijven.

Bosbessensaus:
200 gr bosbessen (uit de diepvries is prima)
50 gr suiker
2 el water
1 tl maïzena (5 ml) gemengd met een eetlepel water

Verwarm de bessen, suiker en het water in een kookpan en kook het tot je de bessen kapot kunt drukken. Zeef de saus en doe het vocht terug in de pan. Voeg de aangelengde maïzena toe en verwarm het tot het bindt. Laat het afkoelen.




6 december 2016

Kip in spek met venkelzaad, met kokos-rijstpannenkoekjes en zoete chili-sojasaus


Ik heb al eerder over deze pannenkoekjes geblogd, maar toen waren ze zoet met een bananenjam. In dit geval combineerde ik de kokos-rijstpannenkoekjes met kip en een zelfgemaakte zoete chilisaus. De pannenkoekjes worden gemaakt van ongekookte rijst welke wordt gepureerd met water en melk. Daarmee krijg je wat lichtere pannenkoekjes dan normaal, maar met een opvallend knisperig effect vanwege de sesamzaadjes. Ze gaan erg goed samen met de zoete sauzen en de pittige kip.

Even iets over de zoete chilisaus: het is die zoete, rode saus die wij kennen van de loempiaatjes en zelf kan je een saus maken die identiek is aan de grote flessen in de winkel. Het is zo identiek eigenlijk dat je het met goed fatsoen ook gewoon kan kopen. Ik zeg het niet snel, maar in een fles uit de supermarkt zit eigenlijk niet meer of minder dan wat ik gebruik… Het is natuurlijk wel leuk om het eens zelf te maken.


Kip in spek met venkelzaad, met kokos-rijstpannenkoekjes en zoete chili-sojasaus
recept voor 4 personen
bron: Eerst Koken
nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

nodig voor de kip:
750 gr kipfilethaasjes of je snijd kipfilets aan lange repen
1 grote teen knoflook, heel fijn gesnipperd
1 kleine tl chilivlokjes
1 iets opgehoopte tl zoet paprikapoeder
2 tl venkelzaad
2 el olijfolie
150 gr heel dun gesneden (rechte plakken) ontbijtspek, of zoveel plakjes als je repen kip hebt
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)

nodig voor de pannenkoekjes:
250 gr witte basmatirijst, ongekookt
300 ml water
150 ml melk
100 gr gedroogde, geraspte, ongezoete kokos
1 afgestreken el bakpoeder (15 ml)
3 eieren (L)
goede snuf zout (niet te zuinig)
70 gr sesamzaad
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie bv)

nodig voor de zoete chili saus:
2 el olijfolie
2 tenen knoflook, heel fijn gesnipperd
5 rode pepers (lomboks), ongeveer 100 gr samen, heel fijn gesnipperd, zonder zaad
60 ml rijstwijn-azijn (blank)
100 gr suiker
125 ml water
1 afgestreken el maïzena
1/2 tl zout

nodig voor de zoete soja & agave-saus
75 ml van de bereide zoete chili saus
75 ml Kikkoman soja saus
75 ml agavesiroop

nodig voor de garnering:
sesamzaad en lente-ui

Verder nodig: (kleine) sateprikkers



Bereiding:

Begin met het weken van de rijst: doe de rijst in een kom met voldoende koud water en laat dit ongeveer 6 uur in de week staan. Langer mag ook - het komt niet zo nauw aan op tijd.

De sauzen kunnen prima eerder voorbereid worden: voor de chilisaus doe je de olijfolie in een kookpan. Hierin ‘zweet’ je de knoflook en rode pepers – je fruit het op het allerlaagste vuur zodat het maar net bakt. Het mag niet kleuren! Wanneer de knoflook en pepers zacht zijn (na enkele minuten) giet je de azijn erbij. Meng de maïzena met een klein scheutje van de 125 ml water. Voeg dan ook de suiker en het resterende water toe aan de pan. Laat dit zacht pruttelen, voeg het maïzena papje toe en laat het rustig binden tot een ketchup-dikke saus. Laat het daarna afkoelen en bewaar het afgedekt tot verder gebruik.

Voor de zoete soja-agave-saus meng je 75 ml van de zoete chilisaus met gelijke delen Kikkoman sojasaus en agavesiroop. Dek af en bewaar tot verder gebruik.

Maak dan de pannenkoekjes: laat de geweekte rijst uitlekken en doe het in een blender met het water en de melk. Maal het tot een glad beslag. Dat kan wel even duren. Voeg de kokosrasp toe en blender het nogmaals tot een glad mengsel. Voeg tenslotte het bakpoeder, eieren, zout en sesamzaad toe. Meng het erdoor (dit niet meer blenderen!) en bak dan kleine pannenkoekjes in de koekenpan met behulp van wat olie. Je kunt ze goed warm houden in een lauwe oven van 100 graden.

Tenslotte de kip: vijzel het venkelzaad iets kleiner en meng het daarna met de gesnipperde knoflook, chilivlokjes en zoet paprikapoeder. Giet hier olijfolie bij om een ‘papje’ te maken en doe de kip erbij. Schep dit om zodat alle kip goed bedekt is met olie. Wikkel dan om elk stukje kip een dun plakje ontbijtspek. Het spek moet een subtiele toevoeging zijn, dus 1 dun plakje volstaat voor 1 strookje kip. Prik de kip vast aan een sateprikker. Tot nu toe is het goed voor te bereiden. Je kunt dit afgedekt in de koelkast bewaren.
Wanneer alles klaar staat, bak je de kip bruin en gaar in wat olie. Serveer het met de pannenkoekjes en de twee sauzen. Strooi er op het bord wat sesamzaad en ringetjes lente-ui over.




4 december 2016

Gebakken bloemkool met vadouvan crumble, rozijnen salsa verde en linzen vinaigrette


Qua kleuren sprankelt dit weer niet, maar daar moet je even doorheen kijken.

Wel eens het gezucht van een vegetariër gehoord dat ze in een restaurant weer niet verder komen dan pasta met paddenstoelen of de geitenkaassalade? Nou, een recept als dit zou daar heel goed het antwoord op kunnen zijn. De liefhebber kan het zelfs heel gemakkelijk veganistisch maken: alleen de boter en kookroom moeten worden vervangen met plantaardige alternatieven. En die bloemkool is op dit moment natuurlijk ook nog eens superhip. Kloeke stukken bloemkool zijn DE vleesvervanger op dit moment.

En nee, dit is niets voor doordeweeks. Het valt duidelijk in de categorie Uitgebreid Dineren, Kerst, Kookclub Uitsloverij, etc. En ook al werken de kleuren van het gerecht niet helemaal mee en is het geen dankbaar object voor de foto, het eindresultaat heeft echt alles in zich: iets knapperigs, zuur, zoet, romig, stevig, etc… er is over nagedacht. Kijk, ik ben niet zo’n ster in opmaken, dus dat trekken jullie zelf wel even recht, he? Maar serieus, verder is dit beslist een recept om op te slaan.

O ja, en het goede nieuws is ook dat alles, behalve de salsa verde, al eerder op de dag kan worden gemaakt en bewaard. Je hebt dan uiteindelijk maar heel weinig werk aan de samenstelling.

Vadouvan is een kerriemengsel, welke je in de supermarkt in een zakje van Verstegen kan kopen. Het is van origine Indiaas, maar de soort die hier is blijven hangen is beïnvloed door de Fransen. Het is bitterder dan gewone (Madras) kerriemengsels, maar ook heel geurig (wel op een heel andere manier). Vervang het desnoods met een gewone milde kerriepoeder.


Gebakken bloemkool met vadouvan crumble, rozijnen salsa verde en linzen vinaigrette
Bron: chef Charis Wahl, van restaurant Gather in Californië, USA
recept voor 4 personen (als onderdeel van een uitgebreid menu)

Het zijn 5 losse bereidingen die aan het einde alleen maar samen worden gebracht op het bord, dus ik schreef hieronder losse recepten voor elk onderdeel:

nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml!

De crumble:
40 gr havermout
60 gr blanke hazelnoten
45 gr sesamzaad
50 gr roomboter
1 el (15 ml) vadouvan (of desnoods een milde kerriepoeder)
1 opgehoopte el suiker
1 tl zout

Verwarm de oven voor op 135 graden (125 graden hetelucht). Hak de hazelnoten grof.
Smelt de boter, samen met de suiker, zout en vadouvan. Doe hier de rest van de ingrediënten bij en meng het. Spreid het uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak dit 25 minuten, verhoog daarna de temperatuur naar 160 graden (150 hetelucht) en bak het nog eens 15 minuten. Haal het uit de oven en laat het afkoelen. Afgedekt bewaren tot gebruik.

De linzen vinaigrette:
2 el arachide- of zonnebloemolie
75 gr rode ui, heel fijn gesnipperd
75 gr bleekselderij, heel fijn gesnipperd
75 gr wortel, heel fijn gesnipperd
1 ½ tl vadouvan
1 grote teen knoflook, gesnipperd
4,5 el witte wijnazijn of appelciderazijn
3 el olijfolie
60 gr linzen (Pardina, Beluga of De Puy – soorten die mooi stevig blijven)
zout naar smaak

Verhit de olie in een kleine (steel)pan. Doe de uien, wortel en bleekselderij erin en ‘zweet’ de groente op heel laag vuur tot het gaar is. Het mag niet kleuren! Voeg dan de knoflook en vadouvan toe, fruit nog eens 2 minuten. Haal dan van het vuur en roer er de azijn en olie door. Zet dit apart.

Ondertussen in een andere pan de linzen gaar koken in ongeveer 20 minuten, in gezouten en ruim water. Laat de daarna heel goed uitlekken en doe ze na even afkoelen bij het groentemengsel. Breng op smaak met zout (en desnoods nog wat azijn, waar nodig). Afgedekt bewaren tot gebruik.

De bloemkoolpuree:
2 el arachide- of zonnebloemolie
75 gr gewone ui, in halve ringen
1 grote teen knoflook, gesnipperd
120 gr aardappels, geschild en in kleine stukjes
375 gr bloemkool, in stukjes gesneden (zie onder bij gebakken bloemkool, je kunt eventueel de afsnijdsels gebruiken wanneer je een zeer grote bloemkool hebt)
125 ml groentebouillon (van een half bouillonblokje)
125 ml kookroom
Snuf witte peper en zout naar smaak

Fruit de ui in de olie op zeer laag vuur tot het helemaal gaar is. Niet laten kleuren! Voeg de knoflook toe en fruit nog 1 minuut. Voeg daarna de aardappels, bloemkool, kookroom en bouillon toe. Breng het aan de kook en laat het gaar koken.
Breng op smaak met witte peper en zout. Pureer alles met een staafmixer of blender tot het helemaal fijn gemalen is. Druk dit ook nog eens door een zeef. Zet het apart tot later gebruik.

Gebakken bloemkool:
1 niet te kleine bloemkool
Arachide- of zonnebloemolie

Je kunt 2 kanten op: of je maakt grote bloemkoolroosjes en snijd deze doormidden, of je snijd de bloemkool in dikke plakken van 2 cm. Bij de laatste optie maak je dus kloeke plakken en je houdt er veel afval aan over – hoewel je van de afsnijdsels prima soep kan maken. Of je gebruikt het voor de puree hierboven. Bij de bloemkoolrozen gebruik je het meeste van de bloemkool. En ik denk dat roosjes mooier presenteren bij een klein opgemaakt bord. Als je plakken maakt zal je waarschijnlijk 2 bloemkolen nodig hebben. Je hebt in ieder geval zo’n 700 tot 800 gram nodig voor het gerecht.
Doe een laag olie (zeker 1 cm) in een stevige (gietijzeren) koekenpan, verhit het, en bak de bloemkool er in porties goudbruin in. Leg ze apart, bestrooi met zout en bewaar tot gebruik.

De salsa verde:
4 el dragon, gehakt
4 el peterselie, gehakt
2 el sjalotten, zeer fijn gehakt
1 tl witte wijn azijn
125 ml olijfolie
zout naar smaak
100 gr donkere rozijnen, een uur geweekt in heet water

Alles samenvoegen. Niet te lang van tevoren bereiden!

Opmaak / finale bereiding:
Eventueel nog nodig: wat extra vadouvan om op het bord te strooien

De vinaigrette, crumble en salsa verde serveer je op kamertemperatuur.
Verwarm de bloemkoolpuree in een pan. Verwarm de gebakken bloemkool door deze tien minuten op een hete bakplaat te leggen in een oven van zo’n 175 graden.
Spreid een schep puree op een bord uit. Leg er wat gebakken bloemkool op. Schep de linzenvinaigrette en crumble eromheen. Schep wat salsa verde op de bloemkool. Bestuif het eventueel hier en daar met extra vadouvan.