Ach, de spagaat van de hedendaagse blogger… Schrijf je
voor de kijkcijfers of over iets waar je je goed bij voelt? Wie dit jaar wilde
scoren qua populariteit blogde à la mejuffrouw Kroes en consorten: glutenvrij,
suikervrij en vetvrij. En zonder plezier, wat mij betreft. Maar dat terzijde, want dat hele
gezondheidsgedoe is mijn persoonlijke spagaat niet. Het wel of niet bloggen
over vlees is wel een probleem. Een struikelblokje. In ons huishouden sneuvelt
namelijk steeds meer: rood vlees, varkenshazen, en ach, eigenlijk alle stukken
varken of koe… Niet perse en nog steeds niet uit volle overtuiging, en ik heb ook geen idee waar dit heen gaat. Het idee
filtert wel steeds verder door naar de blogrecepten, dus die zullen voornamelijk vegetarisch zijn, maar ach, dat waren de meeste toch al. Waarschijnlijk verandert er dus nog niet veel komend jaar.
Maar goed, de top10 dus, en wanneer je alles op een
rijtje zet, zie ik gelukkig nog wel de hoofdgerechten, toch het speerpunt op
dit blog, nog steeds bovenaan staan. In 2015 zagen de statistieken er zo uit (de linkjes zitten verwerkt in de titels) :
De top 10 2015:
Dit is nou precies het soort recepten waar Eerst Koken
van houdt! Een perfect recept om heel veel groente in je kinderen te stoppen,
zonder dat ze tegenstribbelen. Dit is het vaste bijgerecht hier bij de milde
Indiase eiercurry (recept hieronder), samen met wat rijst. Echt een recept uit
ons vaste repertoire. De venkelzaadjes zijn onmisbaar trouwens. Maar als je
vaker Indiaas kookt, dan komt het wel op. Bij de ‘bottom 10’ blogs staat
trouwens ook een fabuleus recept met venkelzaadjes, dat je nog echt even moet
maken.
‘Moreish’ zouden de Britten zeggen. Iets waar je meer van
wilt eten. Ik geloof niet dat wij daar een woord voor hebben? Het is een milde
vegetarische curry zonder groente. Gewoon, eieren in een romige kokossaus met
specerijen... En daar dan dus die bloemkoolkoekjes van hierboven bij. Hmmm...
Een toppertje inderdaad. Je hebt er wat meer meer werk aan,
vooral als je de tortilla’s zelf maakt, maar dan heb je ook wel wat...
Indonesisch is altijd goed, he? Nederland is er gek op...
Deze kip komt met een vrij dunne saus, maar die kun je gemakkelijk wat dikker maken.
Gewoon minder water toevoegen.
Als we rijsttafelen, staat dit gerecht er altijd bij.
Kleine Chef is dol op de gebakken tempeh. Ik ook trouwens. Niet het slankste
recept, als je het goed doet...
Ah, een kersttoetje van vorig jaar. Ja, die was lekker.
En je kunt mooi pochen met je homemade advocaat...
Was hard nodig deze zomer. Ik maakte voor mezelf een
lijst met opties voor die week met 30 graden en meer, en besloot het direct
maar online te gooien. Jullie hadden het ook hard nodig...
Leuk projectje voor de kinderen. De kokosmelk is dunner
dan mijn favoriete merk (de tetrapakjes van Gotan), maar gelijk aan de goedkope
blikken zoals Nutco. Ik gebruik het ook zo: Nutco koop ik wanneer de kokosmelk
er niet zo toe doet, en Gotan wanneer de melk een belangrijk ingredient is. Je
maakt er trouwens ook lekker kokos-roomijs van.
Met de komst van een gietijzeren koekenpan ging er een
wereld voor ons open. Zo konden we tegenwoordig zelf onze tortilla’s bakken.
Veel, nee echt, veeeeel lekkerder dan die zure lappen uit de winkel.
Het was er de zomer voor, denk ik?
Voor de onderste 10 kan ik dit jaar wel met jullie
meevoelen. Het waren inderdaad niet allemaal de spannendste recepten, met de
uitzondering van twee evergreens die je alsnog op je vaste lijst moet zetten!
De Bottom 10:
Geen slecht recept, maar als je dit liet gaan, dan
vergaat de wereld niet... Leuk voor een feestje of de bbq, voor een verrassend
effect, maar verder kan je zonder.
Kijk, in deze vergissen jullie je! Dit is een heel erg
lekker hapje voor de zomer. Chic, charmant, de complete tegenhanger van een bak
paprikachips. Hier drink je geen cola bij, maar een glas gekoelde witte wijn...
Voor de vegetarier toch een leuk recept. Ik geef de
kinderen hier vaak homemade tortilla’s met gehaktsaus, terwijl ik voor ons een
vegetarische vulling maak. Bijvoorbeeld een mango-avocado-salsa met halloumi,
of deze pittige, koude bonensalade, want dat is het. De naam zelf geeft niet
veel weg, he?
Deze moet je ook nog even een herkansing geven. Het is
vrij snel te maken en de boter geeft het gerecht een klap smaak, samen met een gul dekentje van pesto-roomboter. Echt
iets voor de koudere dagen!
Ik maak zeker niet wekelijks hummus, want ik vind het
dubbel doppen vervelend, maar wel essentieel. Deze variant met kerrie was zeker
lekker en blogwaardig.
Nee, dat is niet mooi groen zoals in de ijssalon. Daar
zit dan ook geen echte pistache in... In deze wel: pistacheijs zoals het ooit
bedoeld was.
Wat is dat toch? Mijn bezoekers houden niet van chorizo,
denk ik. Chorizo doet het hier nooit zo goed, maar jullie weten toch wel dat
een uitgebakken stukje chorizo in het diner een zegening is? Zo onmisbaar als
spek, maar dan met pittig paprikapoeder...
Okee, deze zet ik even in rood. Want deze is beslist
GOED. Heel simpel, maar de beste recepten zijn simpel. Ik heb hem nu als vaste
begeleider staan voor mijn pasta met ragu (bolognese), wanneer er meer mensen
mee-eten. Het venkelzaad, de peperige rucola en de boterige noten doen het
fantastisch bij de gehaktsaus. Toe nou, maak hem eens?
Vega-gehakt... tja, het is een optie voor de vegetarier,
maar ik ben vooralsnog een flexitarier en heb nog geen duidelijk mening over
dit spul. Alleen wanneer je het verwerkt in producten als dit, is het
acceptabel. Het gehakt zonder toevoegingen is niet aantrekkelijk.
Misschien toch wel de beste verwerking van verse
doperwtjes die zo uit de peul komen rollen hoor. Maar ja, wie heeft die peulen nog?
Jullie kopen zeker ook steeds weer Bonduelle? Ik ook hoor (diepvries, nooit
blik), want de erwten willen het niet doen in mijn
tuintje. Maar als ze op de markt liggen in het voorjaar, dan neem ik ze beslist
mee!