En
toch, en toch… die pasta met veel te veel vermouth voor kleine kinderen was een
tijdje geleden zo lekker… “Ach joh, dat verdampt toch allemaal als je het
zolang inkookt” riep iedereen, maar dat is dus niet zo. Hoe lang je je drank
ook laat pruttelen, er blijft altijd wat alcohol in zitten en elke hoeveelheid
is teveel voor kleine hersenen. Ik kook graag met een scheut wijn en dat staat
altijd wel een tijdje te koken, maar bij het vermouth-pastarecept ging er wel
erg veel in. Extra belastend was dat we de drank samen met andere ingrediënten
kookten en dat leek de zaak weinig goed te doen. Pure drank inkoken, dat zou
het beste effect hebben, dus ik heb het recept herschreven. Het heeft nog
steeds de aangezette smaak van de ingekookte vermouth, maar het
alcoholpercentage is beter te controleren.
Het recept hieronder gaat nu uit van spinazie, maar ik heb het ook gemaakt met spitskool, die dus ook apart wordt gestoofd, maar dan wel iets langer.
Het recept hieronder gaat nu uit van spinazie, maar ik heb het ook gemaakt met spitskool, die dus ook apart wordt gestoofd, maar dan wel iets langer.
Pasta met
room-vermouthsaus en spinazie
Recept
voor 3 personen, of 2 en kinderen
250ml
droge vermouth, zoals Noily Prat of Martini Extra Dry
175
ml groentebouillon van een half tablet
1
tl gedroogde tijm
1
rode ui, (als een sinaasappel) in partjes gesneden
2
tenen knoflook, gesnipperd
olijfolie
500
gr (wilde) spinazie
150
ml slagroom
75
gr geraspte parmezaan
300
gr pasta
Begin
met de vermouth, bouillon en tijm: laat deze samen inkoken tot je zo’n 150 ml
overhoudt. Zet dit even apart wanneer het voldoende is ingekookt.
Ondertussen
de ui en knoflook in wat olie zacht bakken op laag vuur. Als de ui gefruit is,
deze bij de vermouth scheppen. In de lege pan nu de spinazie laten slinken. Als
er veel water vrijkomt, schep dit dan af, of laat het verdampen (alleen als de
pan wijd genoeg is, kan er veel verdampen). Ondertussen de pasta gaar koken.
Voeg
de slagroom toe aan de vermouth. Laat dit nog enkele minuten zachtjes
pruttelen. Voeg dan ook de spinazie en parmezaan toe. Laat de saus niet meer
koken, zodat de parmezaan mooi smelt. Voeg daarna samen met de pasta.
Oordeel
van het smaakpanel: opperbeste stemming aan tafel. Kleine Chef schept tot 4
keer op. Dochter Zus likt de saus uit haar bord (gelijk heeft ze) en Dochter Zo
eet alles met haar handen op, maar dat maakt niet uit.