30 december 2019

De 10 best bekeken recepten van 2019!

Er waren 59 recepten dit jaar; een stuk minder dan de jaren daarvoor en dat komt vooral omdat ik al vorig jaar al had besloten om mij meer op het schrijven van fictie te richten. Er zitten tenslotte maar zoveel uren in een dag, zeker met drie kinderen erbij ;) Zo gezegd, zo gedaan, maar ik heb nog wel even naar het top 10 lijstje gekeken dit jaar en het was weer interessant:



Op nummer 10 - Citroen op een wolkje


Nummer 9 - Ricotta- en spinazieballetjes in tomatensaus - ziet er moeilijk uit? Het stelt niets voor! Echt waar.


Nummer 8 - Pasta met paprikasaus en geitenkaas - zo jaren '90, maar wel het recept dat ik kookte toen Meneer Eerst Koken voor het eerst bij mij kwam eten :) 


Nummer 7 - Hier wordt thuis nog regelmatig om gevraagd:


Nummer 6 - Quesadillas met witte bonen en spinazie - romig en vullend!




Nummer 4 - Vegetarische enchiladas - helemaal op z'n Mexicaans, maar zonder vlees.


Nummer 3 – de foto was een drama (!!!), maar daar keken jullie doorheen: Pasta met tomatensaus en Paturain


Nummer 2 – dit recept stond heel lang te wachten om te worden geblogd, omdat het eigenlijk haast geen recept is, maar de kinderen vinden het zo lekker, dat ik het er toch maar op waagde: Indonesische macaroni en smoor van eieren


En het best bekeken recept van 2019 is: Duitse pruimen-kruimeltaart. En gelijk hebben jullie, hoor. Het is inderdaad een supermakkelijk recept dat er toch uitziet als een Taart (met hoofdletter). Je kunt het met verse of ingemaakte pruimen maken en allebei is lekker.


Met pijn en moeite heb ik er nog 5 wildcards uit gehaald. Deze eten wij nog vaak en kan ik warm aanbevelen:


Laugenbrezeln


Thaise curry met sperziebonen en visballetjes


Matar Paneer – curry met erwten en paneer


Kuchen Borracho (Chileense appelcake met rum)


Kaasbroodjes



28 december 2019

Uiensoep met bier





Ik heb al eens over een Franse uiensoep geblogd (9 jaar geleden!), maar die is toch heel anders, want hij is heel klassiek met witte wijn en cognac. Nee, dan deze uiensoep. Die is een stuk steviger van smaak. Zoet en mag ik zeggen wat brutaal? Ik gebruikte hier namelijk een blond bier in plaats van wijn en wel de Cornet Oaked Blond. De makers gebruiken snippers eikenhout tijdens het brouwen. Ik weet niet of ik dat proef, maar het is een krachtig bier met smoel en 8,5% alcohol. De smaak deed het in ieder geval uitstekend in de uiensoep, want daar mag wel een drank met wat pit in.

Uiensoep met bier
vegetarisch recept voor 4 personen

40 gr roomboter
800 gr schoongemaakte gele uien, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden
2 el suiker
2 el balsamicoazijn
2 grote tenen knoflook, fijngehakt
2 tl gedroogde tijm
50 gr bloem
250 ml stevig blond bier (ik gebruikte Cornet Oaked Blond)
1 liter bouillon naar keuze (tuinkruiden-, runder- of kippenbouillon, maar ik had dus de eerste voor een vega soep)

voor erbij:
stokbrood in plakjes
geraspte kaas (een mengsel van 1/3 parmezaan en 2/3 Gruyere is fijn, maar gewone Goudse kan ook)


Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze 30 tot 40 minuten onder af en toe roeren tot ze gekaramelliseerd zijn. Houd het deksel erop, want anders bakt het te droog. Desnoods kan je ook wat water toevoegen als dat nodig is, maar als de deksel goed sluit zal dat niet nodig zijn. Hou het vuur vrij laag tot middelhoog. De uien moeten bruin worden, maar ze moeten wel zacht blijven, dus je moet het niet te hard bakken. Aan het einde moet je dus een lekker smeuig en bruin uienmengsel hebben.

Voeg dan de suiker, balsamicoazijn, knoflook en tijm toe en meng goed. De deksel mag er nu afblijven. Voeg de bloem toe en meng opnieuw, schraap over de bodem van de pan om eventuele aanbaksels los te maken. Giet het bier erbij en laat het 5 minuten sudderen.

Voeg tenslotte de bouillon toe en laat het nog eens 20 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper als je dat nodig vindt.

Maak ondertussen de stokbroodsneetjes met kaas: snijd een (afgebakken) stokbrood in dikke sneetjes, leg het op een vel aluminiumfolie en beleg het naar smaak met kaas. Zet dit even onder een hete grill zodat de kaas mooi kleurt. Als je geen grill hebt, dan bak je het gewoon in de oven tot het bruin is. Schep de soep in kommen en leg het brood erin.

Je kunt overigens ook het brood met de kaas in de soep leggen en dan pas gratineren, maar dat vind ik zo’n gedoe en bovendien krijgen de kinderen dan een gloeiendhete kom voor zich. Slecht plan… 



17 december 2019

Ginger snaps met Amarula crème



Nog even snel voor de kerst: deze koekjes waren zo lekker….! Het zijn gemberkoekjes met een romig laagje van witte chocolade met Amarula-likeur. Dat laatste is een heerlijke, romige likeur uit Zuid Afrika, op smaak gebracht met Afrikaanse marulavruchten. Dat kan samen alleen maar goede dingen betekenen.

Ginger snaps met Amarula crème
Recept voor 12 koekjes

125 gr zelfrijzend bakmeel
½ tl gemalen gember
50 gr donkere basterdsuiker
een snuf zout
50 gr koude roomboter
6 bolletjes stemgember op siroop, gesnipperd
2 el ahornsiroop of honing


Verwarm de oven voor op 175 graden conventioneel (of 160 graden hetelucht). Doe het bakmeel in een kom en meng het gemberpoeder, suiker en zout erdoor. Voeg dan de boter toe in kleine stukjes en wrijf/kneed het met je handen door het bakmeel tot een korrelig mengsel. Voeg de ahornsiroop en gemberstukjes toe en kneed het snel tot een samenhangend geheel. Niet te lang kneden; daar wordt het taai van. Ik vond mijn deeg nog wat droog en voegde een klein beetje van de gembersiroop toe.

Ik vormde het deeg tot een dikke worst en sneed deze in 12 plakken.  Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze plat tot koekjes van zo’n 7 cm breed. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Ze zijn dan nog wel zacht, maar ze zullen bij het afkoelen hard worden.
Laat ze dus afkoelen en maak ondertussen het glazuur:

Amarula-crème
100 gr witte chocolade, in stukjes
20 ml Amarula likeur

Doe chocolade en likeur in een diep bord en zet dat op een kookpan met daarin een laagje net niet kokend water (dit is ‘au-bain-marie’ smelten). Het bord mag het water niet aanraken.
Roer en wacht tot de chocolade smelt. Meng het dan goed door elkaar. Wanneer het lijkt te schiften (het wordt korrelig en dik), voeg je een eetlepel koud water toe en roer het erdoor. Als het goed is, kan je het nu weer gladroeren. Schep nu een opgehoopte theelepel op elk koekje en strijk het snel uit. Laat dit afkoelen; de chocolade stijft weer op tot een stevig glazuur.

Eén van de dochters deed mee met de foto-sessie :) 




7 december 2019

Het grote vegetarische kerstmenu

bron foto: Pixabay


menu 1 - vegetarisch - ook voor kinderen
menu 2 - vegetarisch - beetje klassiek
menu 3 - vegetarisch - gemakkelijk en je hoeft niet alles zelf te maken           
menu 4 - vegetarisch - tijdrovende familierecepten
menu 5 - vegetarisch - lekker winters

De links naar de recepten zijn verwerkt in de tekst:

menu 1 – vegetarisch - ook voor kinderen      


voorgerecht: kerriesoep met ei, stokbrood en gepofte knoflookdip
Serveer dit in kleine kommetjes of koffiekopjes. Ik snijd een stokbrood in schijfjes zo dik als melba toast en deze rooster ik knapperig in de oven. Erop of erbij serveer ik een heel erg lekkere gepofte knoflookdip.
In de soep kan je ook gekookte kwarteleitjes doen in plaats van kwarten gewoon ei. 


Ik maak twee taarten: eentje met de noten en eentje met alleen kaas, vooral voor kinderen die geen noten willen. De sla ziet er simpel uit, maar is echt geweldig.


Simpel taartje, maar iedereen vindt hem lekker en je kunt hem mooi optuigen met slagroom, fruit of een fruitsaus.
             
menu 2 - vegetarisch - beetje klassiek


Roquefort is niet een vegetarische kaas, dus als je daar strikt in bent, kan je deze vervangen met een andere (vegetarische) blauwe kaas of een pittige, oude kaas


Dit vindt iedereen lekker! De taart zelf is gevuld met een brood, lente-ui en kaasmengsel en dus vrij mild van smaak. Erbij komen veel complexere smaken van uienjam en een stiltonboter.


Dessert: Ik kan niet kiezen! Mijn favorieten voor een feestje zijn nog steeds de deconstructed’ Eton Mess’… (foto boven) of....




…deze chique tiramisu met moorkopjes erop.

             
menu 3 - vegetarisch – gemakkelijk en je hoeft niet alles zelf te maken


Een heel verrassend recept met bijzondere smaken. Goed voor te bereiden, zodat je bij het diner alleen de soep hoeft op te wamen. Je denkt nu misschien 'wortelsoep... wat feestelijk... maarnietheus', maar de smaak is heel bijzonder en je kunt het feestelijk maken: kleine croutons van bladerdeeg bakken (in stervorm natuurlijk) waarop een beetje sesamzaad niet misstaat. Of je bakt er soesjes bij en die vul je met een kaasboter. Maar ook gewoon kant-en-klare kaascrackers zullen er lekker bij zijn. Geef daar eventueel een beetje geitenkaas bij ofzo.



Hoofdgerecht: kaasfondue
Zelf maken kan, maar er zijn prima kant-en-klare kaasfondues te koop! Kijk eventueel in dit blog voor ideeën. Bij een fondue hoort iets van een salade en die maak je natuurlijk wel zelf. Bijvoorbeeld een winterse salade van geroosterde pastinaak met hazelnoten en beurre noisette, en/of gegrilde paprika in citroenolie.



bron foto: Lil'Vienna

Dessert: koop een goede apfelstrudel die nog moet worden afgebakken en geef er zelf geklopte slagroom of roomijs bij.

             
menu 4 - vegetarisch - tijdrovend, maar met familierecepten


Een van de beste soepen die ik ooit heb gemaakt. Er zit kaneel in, wat hem heerlijk verwarmend maakt. De pompoen moet worden geroosterd, dus je hebt er wat meer werk van, maar het kan wel goed van tevoren worden voorbereid.


Veel snijwerk en er zijn meerdere stappen om dit te maken, maar het is het allemaal waard. Je kunt het eten met lekker brood, of aardappelpannenkoekjes of gewone aardappelpuree. Misschien zelfs een aligot? Dat is een Franse aardappelpuree met boter en kaas, maar dan zoveel kaas dat de puree draden trekt als je het eet. Om het verder aan te kleden kan je er nog een groene salade bij maken. Deze tomatensalade met venkelzaad en macadamianoten is ook geweldig. 





Ook weer wat meer werk, want je moet de flensjes bakken, stapelen en weer bakken in de oven, maar eenmaal klaar zijn al die laagjes min of meer aan elkaar gesmolten door de lemon curd. Het is een heel elegant taartje.


menu 5 - vegetarisch - lekker winters


Voorgerecht: Salade met bramen, oude kaas en popcorn, met een sneetje stokbrood met gepofte knoflookdip
De bramen mogen ook uit de vriezer komen, hoor, hoewel je ze met de feestdagen vast ook vers kan kopen. Die popcorn is een grappig alternatief voor croutons en het werkt heel goed! De sneetjes met knoflookdip noemde ik ook al bij menu 1: ik rooster hele dunne sneetjes stokbrood knapperig als een soort melbatoast. Daarop smeer ik wat van de knoflookdip.
Verder gebruik je een lekker pittige kaas, zoals een Parmezaanse kaas, en voor de noten kan je ook alle kanten op. Op deze foto zie je bijvoorbeeld pecannoten.


Hoofdgerecht: 
* Sjalotten met PX sherry, oregano en paprikaknoflookboter
* aardappelgratin 
* poezelzachte zuurkool

PX sherry is een dikke, zoete dessert-sherry, die wel wat doet denken aan chocolade, rozijnen en dadels. De sjalotten worden daarin gebakken en op het einde wordt er wat blauwe kaas op meegebakken. Een stevige camembert zou ook kunnen. Hierbij het recept van de sjalotten:

Sjalotten met PX sherry, oregano en paprikaknoflookboter
Bron: Delicious november 2019

750 gr (banaan)sjalotten, schoongemaakt en gehalveerd (van die lange banaansjalotten zijn het mooiste)
zout naar smaak
75 gr zachte roomboter
½ el zoet paprikapoeder
2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
100 ml PX sherry (kopen bij een slijter)
150 gr blauwe kaas die te verkruimelen is, zoals Stilton, Roquefort, Cabrales, etc
1 bosje verse oregano (ik gebruikte verse tijm; verse oregano is niet altijd goed te verkrijgen, maar misschien met de kerstdagen wel?)

Verwarm de oven voor op 180 graden (of hetelucht 170 graden).
Als het lukt kan je de rokken van de uien losmaken, maar dat ging bij mij haast niet zonder ze te breken, dus ik liet dat achterwege.
Doe er wat zout op. Meng de boter met het paprikapoeder en knoflook, en meng dat met de sjalotten. Doe het in een ovenschaal, giet de sherry erbij en zet dit 50 minuten in de oven.
In de laatste 5 minuten verdeel je de kaas erover. Zet het dan dus weer even terug om de kaas te laten smelten.
Haal het uit de oven en verdeel de oregano of tijm erover.


Het vervelende van dit recept is dat het samen met de aardappelgratin in de oven gaat en de temperaturen zijn niet hetzelfde. Ik zou dan toch in het midden gaan zitten met de temperatuur: doe maar 190 graden voor beide (of 175 graden hetelucht). De sjalotten kunnen ook van tevoren worden gemaakt, zonder kaas, en worden opgewarmd bij de hogere temperatuur van de gratin.


aardappelgratin 

poezelzachte zuurkool

Daarbij komt een klassieke aardappelgratin met room en gruyere.
En tenslotte een gestoofde zuurkool, maar dan wel zoals ze het in Duitsland maken, namelijk met een geraspte aardappel erin. Daar wordt die zuurkool heerlijk smeuig van.



Dessert: Chocolade in ieder geval! Ik zou gaan voor een moelleux met kastanjepuree en chocolade
of de koffie-chocolademousse van Gordon Ramsay


En dan nog wat losse eindjes voor wie nog andere ideeën nodig heeft:

Deze kerstboom maakte ik vorig jaar voor de kinderen, voor het kerstdiner op school. Ik maakte twee lappen brooddeeg (zoals ik ook mijn pizza's maak) en daartussen ging een goede laag groene pesto en royaal geraspte kaas. Dan insnijden zoals je op de foto's kan zien en alle takken een paar slagen omdraaien, bakken op 200 graden (of 180 graden hetelucht):






Patate al forno – een salade van koude aardappels die zijn gegaard in slagroom





Escalivada met champignonfritters – volwassen smaken! Escalavida is een zoetzuur groentegerecht uit Spanje. Watertandend lekker!




Pecannoten met kerrie – voor een geweldige snack


Witte tomatensoep – vraag ze maar wat het hoofdingrediënt is. Zonder kleur is dat nog niet zo gemakkelijk. Een intrigerende soep!


Chipolatapudding - en tenslotte nog een toetje. Niet voor kinderen overigens, tenzij je twee aparte puddingen maakt... Er zit flink wat drank in.