20 oktober 2019

Stoofpeertjes met roquefortsaus en saladeEen leuk voorgerechtje voor een etentje in de herfst of winter! Niet 100% vegetarisch, omdat er geen vegetarische roquefort bestaat (deze kazen worden met dierlijk stremsel gemaakt), maar desnoods vervang je de roquefort met een pittige vegetarische kaas. Een Parmezaan-achtige kaas of oude Goudse kan je geraspt in de saus verwerken en dan in grote schilfers (aardappelschilmesje!) bij het gerecht.

Eerst even een woord over die peren: je hebt 6 kleine stoofpeertjes nodig, maar schroom niet om een grote pan te gebruiken en deze vol te zetten met peertjes (alles moet op de bodem kunnen staan, zodat ze min of meer onder de wijn staan), want ze zijn ook als toetje de volgende dag(en) lekker. Wie maakt er nou maar zes stuks tenslotte…
Je kunt het steeltje eraan en het klokhuis erin laten, want dat ziet er mooier uit. Maar het klokhuis eruit en de peer verder zelfs halveren is wat vriendelijker voor je gasten aan tafel.

Stoofpeertjes met roquefortsaus en salade
recept voor 6 personen

nodig voor de peertjes:
6 stoofpeertjes (zie commentaar boven)
300 ml soepele rode wijn
300 ml water
75 gr suiker
1 vanillestokje of wat vanille-extract of desnoods vanillesuiker
1 kaneelstokje
2 kruidnagels

Zoals boven al gezegd: je kunt prima meer peertjes maken en dan kom je ook wel uit met de wijn en het water, maar zorg dat de peertjes in een enkele laag in de pan passen. Als je een vanillestokje gebruikt, snijd je deze in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe merg en het stokje in de pan. Voeg de andere ingrediënten ook toe. Breng het aan de kook en laat het dan met een deksel op de pan op het laagste vuur gaar worden. Dat kan even duren… 45 minuten ben je vast wel kwijt, maar controleer het af en toe. Een scherp mes moet je er makkelijk in kunnen steken als ze gaar zijn. Je kunt ze heel goed een paar dagen in de vloeistof bewaren, maar wel in de koelkast. Serveer ze op kamertemperatuur!

Dressing:
meng het volgende door elkaar:
1 el rode wijnazijn
60 ml walnootolie
2 a 3 el van de siroop van de peren
zout naar smaak

Roquefortsaus:
150 ml crème fraiche (voor Belgische lezers: dat is dus zure room met een hoog vetpercentage)
200 gr Roquefort

Verder nodig:
een stapeltje gemengde sla voor 6 bordjes
een paar walnoten per bord

Voor de roquefortsaus verwarm je de crème fraiche in een pannetje en verkruimel DE HELFT VAN DE KAAS erin. Laat deze goed smelten en meng goed door elkaar.

Maak zes borden op: verdeel er wat sla en walnoten over. Zet er een peertje bij of, als je een flink menu hebt, zelfs maar een half peertje. Verdeel de rest van de roquefort erover. Serveer de warme saus ernaast: je kunt een kannetje of pannetje laten rondgaan of giet het in kleine shotglaasjes die je op het bord erbij zet.
Geen opmerkingen: