16 april 2011

Boerenjongensijs


Ach, wat is zelfgemaakt ijs toch lekker en zoveel beter dan welke kant en klare bak dan ook! Het is nog niet eens bevroren of ik zit het roommengsel al voortijdig uit de bak te lepelen.

Boerenjongens zijn rozijnen in brandewijn. Boerenmeisjes bestaan ook, maar dan zijn het abrikozen. Die laatste zie je niet zoveel, maar de jongens staan in elke supermarkt. Naast de advocaat, ook al zo’n ondergewaardeerd product. Overigens las ik dat Boerenjongens met Advocaat en Slagroom BAS-jes worden genoemd. En het kan dan wel ouderwets zijn, maar ik moet toch maar weer eens advocaat kopen. Of maken.
Je kunt natuurlijk ook zelf rozijnen inleggen in brandewijn. Of in rum, maar dan wordt het malaga-ijs. Ook lekker hoor. Ik ben wat bescheiden geweest met de hoeveelheid room in dit recept, maar als het toch romiger moet, vervang dan wat van de melk met extra slagroom.

Boerenjongensijs

1 vanillestokje
300 ml melk
200 ml slagroom
4 eidooiers
75 gr suiker
1 el brandewijn uit de pot, 4 el boerenjongens + wat extra voor het serveren

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en haal met een mes het merg eruit. Verhit de melk in een pan, voeg het vanillestokje en het merg toe en als de melk kookt, de pan van het vuur halen en een half uur laten trekken. Haal daarna het stokje uit de melk.

Klop in een kom de dooiers luchtig met de suiker. Schenk de slagroom bij de melk en breng dit weer aan de kook. Zodra het heet is, een klein scheutje hiervan bij de dooiers gieten en goed roeren. Voeg nog wat van de hete melk toe aan de dooiers in een klein straaltje, maar blijf goed roeren, anders stolt het ei. Als de helft van de melk bij de dooiers zit, kunnen de dooiers worden toegevoegd aan de pan melk. Blijf roeren totdat de vla licht bindt. Steek er een lepel in en strijk daarna een vinger langs de bolle kant van de lepel: als er een schone streep achterblijft is het voldoende gebonden. Laat het mengsel nu volledig afkoelen in de koelkast.
Giet het mengsel dan in een ijsmachine en draai het tot ijs. Pas als het klaar is, de boerenjongens en de brandewijn erdoor roeren en wegzetten in de vriezer om verder te bevriezen. Als je geen ijsmachine hebt, is het mogelijk om het in een bak in te vriezen en regelmatig om te scheppen, maar het wordt nooit zo mooi als ijs uit een machine.
Serveer het ijs eventueel met extra boerenjongens en geklopte slagroom. Of toch met advocaat... BAS-ijs!

Helaas voor het Smaakpanel ligt ook dit buiten hun bereik…

4 opmerkingen:

De Bakparade zei

Dat klinkt echt te lekker ;)
Maar zoveel werk zelf ijs maken :( aangezien ik geen ijsmachine heb, misschien toch maaar gaan aanschaffen met het oog op de zomer en dit goddelijk recept ntuurlijk ;)

Marsepein zei

Het is echt zo de moeite waard!!! Even iets anders dan een bak Hertog.

Ron zei

Ziet er wederom heerlijk uit! Als u zich geroepen voelt om Advocaat te maken zou ik dat recept graag lezen! Ik geniet met volle teugen van uw recepten!

Marsepein zei

Dank je Ron! Kijk anders eens bij dit linkje: dat weet ik vast niet te overtreffen (Recept van Cees Holtkamp): http://www.youtube.com/watch?v=i7OBai5__GI