29 maart 2014

Citroenschil is giftig


Het meeste citrusfruit (dus behalve citroenen ook sinaasappels, mandarijnen, grapefruit, etc) wordt bespoten met schimmelwerende middelen en je kunt de schil niet eten. Ook niet als rasp. Ook niet als je het fruit goed schoon geboend hebt met heet water. Weet u wat er op dat beetje citroenrasp is gespoten?

Eerst maar het onschuldige glanslaagje: nagenoeg al het citrusfruit wordt bespoten met een waslaagje. Daarom glanzen ze zo mooi. Wanneer je de vruchten pelt, bladert het laagje er soms in schilfertjes vanaf. Dit waslaagje is op zich niet schadelijk. Men gebruikt een natuurlijk middel,  E904 of schellak, wat een harsachtige afscheiding is van de lakschildluis. En anders bestaat er ook een synthetische was, namelijk E914 of geoxideerde polyetheenwas.

Veel kwalijker zijn de schimmelwerende middelen die er op gespoten worden om het fruit fris te houden tijdens het transport. De meeste van deze middelen moeten tegenwoordig op de verpakking worden vermeld. Een greep uit wat verpakkingen van vandaag (let op de kleine lettertjes onderop de etiketten):





En oordeel zelf of u dit schilletje in een cake wilt raspen. De volgende stoffen kunnen worden gebruikt:

Imazalil is irriterend voor de ogen en corrosief voor de huid. Op lange termijn kan het nadelige effecten hebben op de lever. De stof is zeer giftig voor waterorganismen.
De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van imazalil is vastgesteld op 0,025 mg/kg lichaamsgewicht.

Bifenyl-2-ol (of ook: 2-fenylfenol / orthophenylphenol (Orthofenylfenol) / Bifenyl / Natrium-ortho-fenylfenol) - is slecht oplosbaar in water, maar wel goed oplosbaar in vele organische oplosmiddelen en oliën. Het natriumzout lost wel op in water. Bifenyl-2-ol kan irritatie veroorzaken van de ogen en de luchtwegen. Het natriumzout is een corrosief voor huid en ogen. Beide zijn schadelijk bij inslikken. De stof is zeer acuut giftig voor waterorganismen, vooral algen.

Propiconazool is een matig toxische stof. Ze is wel giftig voor waterorganismen. In watersediment en in de bodem is ze vrij stabiel en breekt ze slechts langzaam af. De aanvaardbare dagelijkse inname bedraagt 0,04 mg/kg lichaamsgewicht/dag.

Thiabendazool heeft een lage acute toxiciteit. Het is matig giftig voor waterdieren. De aanvaardbare dagelijkse inname is vastgesteld op 0,1 mg/kg lichaamsgewicht per dag.
(bron: Wikipedia)

Wanneer je de schil wilt gebruiken, helpt wassen of schoon boenen niet, want met name bifenyl-2-ol lost nagenoeg niet op in water. Dat het toch op fruit mag zitten komt doordat men er van uitgaat dat de schil van dit soort fruit niet gegeten wordt.


Wanneer je alleen het vruchtvlees eet, wordt tegenwoordig aangeraden om na het pellen eerst je handen te wassen. Wie wel de schil van citrusfruit wil raspen of een stuk ervan in een drankje wil doen, kan beter zoeken naar biologische soorten. Bij de AH zag ik laatst al biologische sinaasappelen liggen. En ja, biologisch, dat zijn die doffe, vaag oranje dingen. Zo ziet een sinaasappel er nou echt uit. Maar ze smaken hetzelfde als die met het glimmende feloranje jasje. En wanneer er niets bij staat, ga er dan maar vanuit dat het fruit is behandeld. 


Tenslotte nog een laatste punt over de kleur van vooral mandarijnen. Heb je wel eens gezien dat sommige mandarijnen geen wít laagje onder de schil hebben, maar een zacht-oranje laag? En na het pellen zijn je handen ook oranje. Ik zoek er al een tijd naar, maar ik kan niets vinden over het verven van mandarijnen. Maar mogelijk krijgen mandarijnen toch een verfbadje om ze zo mooi oranje te krijgen? Hoewel het bij ons verboden schijnt te zijn, mag het fruit in de VS en sommige andere landen worden behandeld met een verf genaamd Citrus Red #2. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) noemt Citrus Red #2 mogelijk kankerverwekkend bij mensen en het schijnt dat een verbod op Citrus Red #2 in behandeling is genomen. Wie weet er meer over het wel of niet verven van mandarijnen? Voor mij blijft dit onduidelijk en verdacht.

NB. sinaasappelen kleuren uit zichzelf oranje wanneer de nachten koud genoeg zijn. Heel vroeg of juist laat in het seizoen, of in tropische streken, wordt het niet koud genoeg en blijven sinaasappels gewoon groen. Wat overigens niets aan de smaak afdoet. Maar groene sinaasappels willen wij hier niet, dus men kleurt het fruit bij in kamers met ethyleengas. Dit is verder niet schadelijk, maar het breekt alsnog het chlorofyl af, wat normaliter door de kou wordt gedaan. Groene plekken betekenen dus niet dat ze niet rijp zouden zijn.

Groene sinaasappels in Honduras
bron foto: lagringasblogicito.blogspot.com





14 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik weet niet wat erger is: de schil van bio-fruit gebruiken of de chemische producten van Oetker, ik betwijfel of daar wel citroenen gebruikt worden die niet bespoten zijn.

Eerst Koken zei

Dat vroeg ik me idd ook al af. Wat gebruikt dr oetker? Maar voor mij scoort het wel beter dan een gifcitroen.

Maris zei

als dr. Oetker biologische citroen (dus niet giftig) zou gebruiken voor het aroma, dan waren ze daar vast trots op en maakten ze er zeker reclame voor.
Blijf kritisch, nu koop je dus hetzelfde als waar je voor waarschuwt!

Eerst Koken zei

Nou, daar heb je helemaal gelijk in! Ik koop het ook niet meer. Er zit overigens geen schil in, alleen de olie uit de schil. Ik weet niet hoe ze dat eruit halen.

Anoniem zei

Wat zijn de E-nummers van die stofjes?

Eerst Koken zei

Ze hebben geen e-nummers, lijkt mij, want ze zijn niet eens bedoeld voor consumptie. Men gaat ervan uit dat je de schil niet eet.

Eerst Koken zei

Ze hebben geen e-nummers, lijkt mij, want ze zijn niet eens bedoeld voor consumptie. Men gaat ervan uit dat je de schil niet eet.

Anoniem zei

toch ga ik dadelijk citroenrasp door het eten doen :)

Anoniem zei

Goedemiddag,

Een interessant Artikel waaruit blijkt dat ´we´ nog te weinig communiceren naar de consument over de toepasbaarheid en herkomst van fruit. Alsmede het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen en de toepassing van het fruit. Mocht u vragen hebben mbt bovenstaande kunt u altijd contact met ons opnemen. Als teler en leverancier van een breed scala aan fruit kunnen wij u allicht antwoord geven op ongeantwoorde vragen

Mvg

Daan van der Giessen
0651965111
SanLucar Fruit

Eerst Koken zei

Beste Daan,

Bedankt voor je reactie! Deze tekst is alweer 5 jaar oud, maar als bovenstaande niet (meer) klopt, hoor ik het graag? Ik kan niet uit je reactie opmaken wat je ervan vindt?

Ik ben op zich niet tegen e-nummers en geloof graag dat het wel losloopt wanneer ze zijn goedgekeurd, maar het probleem hier ligt in het feit dat consumenten de schil gebruiken bij het koken en opeten, en de genoemde stoffen zijn niet voor consumptie bedoeld. Dat moet duidelijker zijn voor consumenten. Ik gebruik zelf liever biologisch citrusfruit wanneer ik de schil opeet.

mvg
Antoinette van Eerst Koken

Griet De Backer zei

ik was op internet op zoek naar de veiligheid van San Lucar " citroenen met eetbare schil "die ik gekocht heb. Nergens een Bio aanduiding of andere onderbouwing.
Zo kwam ik op dit blog terecht. Maar uit het antwoord van Daan van der Giessen, noch op de San Lucar website kom ik verder. En in zijn antwoord op deze blog word ik ook niets wijzer. Net als u ?

mvg
Griet De Backer

Eerst Koken zei

Dag Griet,

De reactie van Daan hierboven zegt inderdaad niet veel. Wordt de schil nou behandeld met iets of niet? Ook op hun website zijn ze er niet duidelijk over. Ik kan alleen vinden dat: "Its peel is no longer conserved after harvest – therefore, you can eat it with a clear conscience." Maar dat zegt nog niet dat er na de oogst helemaal geen stoffen op worden gespoten, want wat bedoelen ze precies met 'conservation'? Wanneer een fabrikant/teler vaag moet doen over zijn producten betekent dat meestal niet veel goeds...

Staat er niets op de verpakking? Als er iets opgespoten is, moet dat er wettelijk bij staan, dus als dat niet zo is, zou je mogen aannemen dat ze onbehandeld zijn.

Hun citroenen zijn in ieder geval NIET biologisch, dat staat op de website.
https://www.sanlucar.com/en/faqs_/faqs/

Paul Koning zei

Het zou een goede zaak zijn als duidelijk op het schap staat dat de schil van citrusvruchten giftig is

Andere Daan zei

Dan koopt natuurlijk niemand die citroenen meer hahaha