Over Indiase klassiekers gesproken! Deze moest echt nog
op mijn lijstje met Indiase curry’s. Dit is de bekende curry met kaasblokjes (paneer) en
erwten. Je maakt dit heel simpel veganistisch door de paneer te vervangen met blokjes aardappel. Die kan gebakken zijn of gewoon gekookt. En dan heet het 'aloo matar'.
Matar Paneer – curry met
erwten en paneer
Vegetarisch recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen
1 tl = 5 ml / 1 el = 15 ml – ik gebruik maatschepjes
150 gr ui, grof gesnipperd
3 cm gember (zo’n 20 gr)
3 teentjes knoflook
1 ruime tl komijnzaad (en niet gemalen komijn)
20 cashewnoten (dat bindt de saus)
1 el (zonnebloem)olie of ghee
½ tl kurkuma
500 ml passata (gezeefde tomaten)
1 iets opgehoogde el korianderpoeder
1,5 tl gemalen komijn
2 tl garam masala
1/2 tl chilipoeder of meer naar smaak
1/2 tl gemalen kardemom
snuf zwarte peper
zout naar smaak
½ tl suiker
optioneel: een ½ el kasuri methi (=gedroogd fenegiekblad)
optioneel: kneepje citroensap
ongeveer 400 g paneer, in blokjes (Indiase kaas)
400 gr erwten (uit de diepvries, niet uit een pot!)
250 ml water
Doe de uien, gember, knoflook, komijnzaad en cashewnoten
in een keukenmachine of blender en maal het fijn tot een puree.
Verhit de olie in een braad- of hapjespan en bak de
uienpuree tot deze bruin begint te worden. Voeg kurkuma toe en bak tot het
mengsel droger wordt. Voeg de gezeefde tomaten toe en bak het nog 3 a 4
minuten.
Voeg alle resterende specerijen toe. Bak verder tot het
mengsel weer dikker wordt. Voeg dan de erwten toe en het water. Laat dit nog
eens een paar minuten pruttelen en breng dan op smaak met zout, peper en
eventueel kasuri methi en citroensap. Voeg eventueel meer water toe als je de
saus dunner wilt hebben.
Bak ondertussen de paneer bruin in een koekenpan (hoewel
je deze ook ongebakken kunt eten!) en voeg deze ook toe. Serveren met rijst,
naan of pappadums.
2 opmerkingen:
Was lekker! Wegens notenallergie zonder de cashews, en vanwege luiigheid met gedroogde uien, maar dat mocht de pret niet drukken.
Leuk! Dank je!
Een reactie posten