28 september 2019

Amandeltaartje met kirschMijn bescheiden suggestie vandaag: zet dit nou eens op je lijstje voor een etentje. Het is namelijk een heel fraai taartje, dat toch simpel is, maar apart genoeg voor een speciaal moment. Denk aan een soort luchtiger variant van amandelspijs. En als je van marsepein houdt, dan lust je dit ook.

De kirsch kan je desnoods vervangen met een andere drank. Je hoeft het er niet speciaal voor te kopen, maar als je dat wel wil: kirsch is ook in kleine flesjes verkrijgbaar.

Ik serveerde dit met citroensorbet, maar je kunt meerdere kanten op. Ik had eigenlijk een mandarijn- of sinaasappelsorbet willen gebruiken, maar ook een sinaasappelkwark of -yoghurt is geschikt. En ach, slagroom,  kersenjam of zelfs zo’n blik kersenvlaaivulling, vers fruit, frambozenpuree, kersen ingemaakt in gekruide wijn (zeker met de kerstdagen), of mascarpone losgeroerd met wat cognac of amaretto zijn allemaal prima opties!

Amandeltaartje met kirsch
gebaseerd op een recept van het magazine Bon Appetit van juni 1999
- voor een klein taartje dat je zeker in 8 tot 12 stukjes kan snijden voor een dessert
- ik gebruikte een kleine springvorm van 18 cm

125 gr suiker
175 gr roomboter, op kamertemperatuur
300 gr kant-en-klaar amandelspijs (bv van Dr Oetker)
4 middelgrote eieren (M)
2 el kirsch of een andere drank (amaretto bv)
een snuf zout
60 gr bloem
1 iets opgehoopte tl bakpoeder
Optioneel: poedersuiker

Ook nodig: een 18 cm springvorm met bakpapier

Verwarm de oven voor op 175 graden conventioneel (desnoods 165 graden hetelucht). Bekleed de springvorm met bakpapier (als je het papier een beetje nat maakt, kan je het daarna verfrommelen en netjes in de vorm vouwen.)

Rasp de amandelspijs op een grove rasp, zodat het straks mooi homogeen wordt verdeeld in het beslag.

Mix de suiker en boter luchtig en romig. Mix de spijs erdoor, de eieren één voor één, de kirsch en het zout. Meng dan de bloem en het bakpoeder erdoor. Schep het beslag in de springvorm.

Bak de taart zo’n 40 tot 45 minuten. Als je er een satéprikker insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen. Laat de taart in de vorm afkoelen. De taart souffleert (rijst) behoorlijk en het midden van de taart zal ook wat inzakken bij het afkoelen, maar dat maakt niet uit.

Eventueel na het afkoelen met poedersuiker bestuiven.
Geen opmerkingen: