Dit leek mij nou een erg charmant voorgerecht voor Pasen,
of een hapje bij de borrel. Je maakt zelf de sesamcrackers, welke worden
geserveerd met iets kruidige kersen op rode wijn, en zachte geitenkaas. Leg
alles op een grote schaal zodat iedereen er zelf wat van kan pakken, en schenk er een witte
wijn bij. Een pluspunt is natuurlijk dat alles van tevoren kan worden klaar
gezet. Als je nou enorm tegen die crackers op ziet, zou je lekkere hartige
crackers kunnen kopen, maar ze zijn uiteindelijk rap gemaakt en deze crackers, die voor de helft van sesam zijn gemaakt, koop je nergens, hoor. Deze zijn ontzettend 'homemade'.
Geitenkaas met sesamcrackers en kruidige kersen op wijn
Voorgerecht of borrelhapje
recept voor 4 personen
Voor de sesamcrackers:
60 gr maismeel (ik gebruik voorgekookt maismeel van het
merk Pan – zie foto)
70 gr sesamzaad
100 ml koud water
3 el zonnebloemolie
1 ruime snuf (grof) zout
Meng het maismeel met het sesamzaad en water. Meng goed
door elkaar en zet dit een uur afgedekt weg.
Verhit de oven tot zeer heet; 250 graden (230 graden
hetelucht).
Meng het deeg met de olie tot een soepel (maar breekbaar)
deegje. Rol het daarna op bakpapier uit tot crackerdikte. Ik maakte een lap van
iets groter dan een a4-tje. Maismeel bevat geen gluten, dus het deeg breekt en
scheurt snel. Als je voorzichtig rolt en de scheuren weer dichtdrukt, zou je
wel een mooie plak moeten kunnen uitrollen. Zet dit in de oven en bak het 10
minuten lang. Zet de oven heel even open om de grootste hitte eruit te laten,
maar sluit hem dan weer op een kier (of met een pollepel ertussen), en laat de
cracker in de oven staan tot deze is afgekoeld. Houd wel even in de gaten of de cracker niet te ver doorbakt! Het is nu in ieder geval wel een stuk
steviger en kan in stukken worden gebroken. Verpak de stukken tot je ze verder gebruikt.
Voor de kersen:
500 gr ontpitte kersen (in het seizoen is vers natuurlijk
lekker, maar diepvries is nu ook uitstekend)
200 ml soepele rode wijn
50 ml rode wijnazijn
2 el suiker
10 zwarte peperkorrels
1 laurierblad
1 steranijs (Meneer gruwelt van anijssmaakjes
en ik verving het met een snuf venkelzaad. Dat vindt hij ook niet lekker, maar
het was niet veel en levert toch een wat kruidiger smaakje)
Doe alle ingrediënten, behalve de kersen, in een pan en
breng dit aan de kook. Doe de kersen erbij en laat het 5 minuten doorpruttelen.
Laat het daarna afkoelen. Bewaar de kersen in de wijn tot je het serveert. Serveer ze op kamertemperatuur.
En tenslotte serveer je alles met zachte geitenkaas of
bijvoorbeeld een geitencamembert. Ik serveerde alles op een grote schaal,
waarvan men zichzelf kon bedienen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten