2 maart 2018

Japanse curry met noedelsCurry? Japans? Dat is zoiets als Chinese chili con carne…? (wat overigens echt bestaat.) En daar is nog niet alles mee gezegd, want er komt ook nog een Franse bruine roux aan te pas. Beurre Noisette meets Tokyo. En toch, en toch… Het mag dan wel een raar fusion gerecht zijn, maar het schijnt immens populair te zijn in Japan en die bruine roux zorgt voor zo’n hazelnootachtig beurre noisette smaakje, welke samen met de kerrie erg bijzonder smaakt. Doe daar die dikke udonnoedels en wat sojasaus bij en je hebt een bijzonder opbeurend bord eten. Ik was er erg door verrast en zal het zeker vaker maken!

Van udonnoedels bestaan er dikke en dunnere varianten, maar de echt dikke udonnoedels koop je kant-en-klaar bij de toko. Deze noedels zijn gekookt en hoeven alleen maar opgewarmd te worden in de pan. Ik heb wel eens gelezen dat de dikke noedels niet gedroogd verkrijgbaar zijn omdat ze moeilijk goed gaar te koken zijn. Geen idee of het waar is, maar ik zie inderdaad nooit dikke, gedroogde udonnoedels in de Aziatische supermarkt. Wel de dunnere soorten, die ook best lekker zijn, maar die dikke slierten voegen echt iets toe aan een bord ‘comfort food’.

Japanse curry met noedels
Bron: gebaseerd op Olive Magazine 
recept voor 2 grote en 2 a 3 kleine mensen

1 ei per persoon
1 grote ui, grof gehakt
400 gr wortel in lange, smalle reepjes
neutrale olie om te bakken (zonnebloem- of arachideolie)
50 gr roomboter
50 gr bloem
ongeveer 2 el kerriepoeder
chilivlokjes naar smaak
1 liter tot 1300 ml groentebouillon (ik gebruikte anderhalf blokje bouillon)
250 gr verse spinazie
600 gr kant-en-klare udonnoedels
4 el sojasaus (type Kikkoman)

Kook de eieren (half)gaar in 7 tot 10 minuten, koel ze direct en pel ze daarna. Halveer de eieren en leg ze apart.

Fruit de ui en wortel in een scheutje olie tot de ui zacht is. De wortel hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Schep ze uit de pan en houd ze even apart.

Doe de boter in de pan, smelt het en roer de bloem erdoor. Blijf dit rustig roeren op niet te hoog vuur tot het mengsel strogeel kleurt en nootachtig ruikt. Voeg de kerrie en een snuf chilivlokken toe. Daarna ook een gedeelte van de bouillon toevoegen. Roer het mengsel tot het glad is en voeg meer bouillon toe. Ik heb uiteindelijk 1 liter in de pan gedaan en daar weer de wortels en ui aan toegevoegd. Kook dit nu tot de wortel ook gaar is. Op het laatst voeg je de noedels, spinazie en sojasaus toe en verhit het tot de spinazie geslonken is en de noedels doorgewarmd. Je kunt het nu eventueel naar wens verder verdunnen met bouillon. Het origineel voegt nog eens 300 ml toe, maar dat leek mij te dun en ik was erg gecharmeerd van de lobbig-dikke saus. Serveer de curry met de eieren.


Geen opmerkingen: