27 maart 2018

Kabeljauw met garnalen en vanillesausDe combinatie ligt misschien niet erg voor de hand, toch is witvis met een hartige vanillesaus vrij bekend en het schijnt vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw in Franse kookboeken te worden beschreven. Je moet nu natuurlijk niet denken aan vanillevla-zoet, want de romige saus wordt op smaak gebracht met zoute visbouillon en witte wijn, zodat het toch een erg hartige saus is. Maar de smaken blijven overal zacht: zachte kabeljauw uit de oven, romige saus en gebakken garnalen. Dit is beslist een subtiel recept dat nergens schreeuwerig wordt. Lekker met gebakken aardappel of pommes duchesse, en asperges.

Kabeljauw met garnalen en vanillesaus
recept voor 3 a 4 personen
bron: gebaseerd op een recept uit de Boodschappen 5/2017

Voor de saus:
250 ml witte wijn
250 ml visbouillon gemaakt met 1 blokje voor een ½ liter bouillon
1 vanillestokje
250 ml kookroom
1 opgehoopte tl maïzena

Verder:
750 gr kabeljauw, verdeeld in porties
boter of olie voor de ovenschaal
200 gr grote garnalen, gepeld (of alleen met staart)
snufje milde paprikapoeder
klein handje gesneden bieslook


Voor de saus verhit je de wijn en bouillon in een kleine pan. Snijd het vanillestokje in de lengte door en leg het erbij. Kook het vocht in tot je ongeveer 200 ml over hebt. Schenk de kookroom erbij en laat het nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen. Schraap het merg uit het vanillestokje en doe dit bij de saus. Het stokje mag nu weg. Tenslotte roer je de maïzena los met een scheutje koud water en voeg dit toe aan de saus om te binden.

Verhit ondertussen de oven tot 200 graden (of 180 gr hetelucht). Vet een ovenschaal in en leg de kabeljauw erin. Bestrooi met zout. Bak de vis in de oven gedurende ongeveer 10 minuten. Dunne stukken zijn waarschijnlijk eerder gaar.

Ondertussen bak je de garnalen in enkele minuten in een koekenpan. Garnalen die al gaar zijn bak je natuurlijk maar kort; rauwe exemplaren bak je gaar. Bestrooi ze met wat paprikapoeder.

Serveer de kabeljauw met wat garnalen en de saus. Bestrooi met bieslook.
Ook lekker met gebakken aardappel, of zoals wij hadden, pommes duchesse.2 opmerkingen:

Ilse zei

Ooh, ziet er supergaaf uit! :)

Nel zei

De combinatie is heel verrassend en superlekker. Geserveerd met risotto. Hmmmm