5 september 2015

Snelle tomaten-kerriesoep


Zo blog je over zomerse salades en liflafjes, en zo is het al weer tijd voor soep en andere verwarmende zaken. Terwijl ik dit schrijf slaat de regen tegen de ramen en spelen de kinderen al weer een uur lang vredig met de Lego (en dan vooral de nieuwe Plus-Lego-supermarktjes die je nu kunt sparen. Nog nooit was een gratis speeltje zo gewild). Wat een pittoresk herfsttafereel. Voor zolang als het duurt natuurlijk. Wat hier meestal niet zo heel lang is. Maar misschien heeft u wel twintig minuten over voor deze soep, want langer hoeft het niet te duren om dit op tafel te zetten. Gerekend vanaf ui tot blender. En waarschijnlijk heeft u ook wel alles hiervoor in de kast staan. Of het zou wel moeten eigenlijk. Dit is wel basis-inventaris, hoor. :)

Snelle tomaten-kerriesoep
recept voor ruim 1,2 liter soep
bron: een oude Foodies magazine

scheut (olijf)olie
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 tot 3 afgestreken el kerriepoeder (afhankelijk van smaak, hoe heet het kerriemengsel is, en de aanwezigheid van kinderen - even proeven dus!) 
1 afgestreken el mild paprikapoeder
mini-blikje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr)
500 ml passata (gezeefde tomaten)
600 ml groente- of tuinkruidenbouillon (van 1 bouillonblokje voor 500 ml)
snuf suiker naar smaak
zout en peper

Fruit de uisnippers op laag vuur in de olie tot ze gaar zijn en beginnen te kleuren. Voeg dan het kerrie- en paprikapoeder toe. Schep dit even door en voeg daarna ook de tomatenpuree toe. Bak de puree even een minuut mee: dit maakt hem minder zuur. Voeg ook de andere ingredienten toe en laat alles enkele minuten pruttelen. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer of blender.

De vorige keer aten wij deze soep met Surinaamse bara’s, die ik bakte in de koekenpan om nog een beetje controle te houden op de hoeveelheid olie, maar eigenlijk moeten die dingen natuurlijk gewoon in de frituur… Een Duits kaiserbroodje of Frans (zuurdesem) stokbrood is natuurlijk ook goed. Goh, wat zijn we weer lekker internationaal bezig.




3 opmerkingen:

Marieke zei

Klinkt geweldig voor tussen de middag op een koude(re) dag!

Brenda zei

Gisteren gemaakt, was heerlijk!

Eerst Koken zei

Leuk om te horen, Brenda!