15 september 2015

Toscaanse rijst- en custardtaart (Torta di Riso alla Carrarina) - 5 jaar Eerst Koken!


Zozo… even niet opletten en je bent vijf jaar verder. Met 537 recepten. Driewerf¹ hoera voor Eerst Koken, want het blog viert deze week zijn lustrum²! Ik wil niet in herhalingen vallen, maar ik blijf het een wonder vinden dat ik ben begonnen terwijl er een tweeling in de wieg lag, en Kleine Chef net anderhalf was. What was I thinking? Maar goed, dat zeg ik elk jaar.

Taart dan maar weer, want dat schijnt te horen. Nu weet u allang dat u hier niet komt voor de bakrecepten, en als ik iets doe is het meestal iets dat een kleuter ook nog wel kan maken. Nou, ik heb er weer eentje. Namelijk een taart met twee lagen en geen deeg. Bovendien maakt het die twee lagen zelf, daar hoef je niets voor te doen! En wie van rijsttoetjes houdt, lust dit zeker ook.

Deze taart maak je van risottorijst en een custard. Een soort huwelijk tussen creme caramel en rijst… Het gaat dan ook prima door als dessert, maar ’s middags bij de thee zie ik ook graag een stukje voorbij komen. Wanneer je het rijst- en custardmengsel in een vorm giet, zakt de rijst vanzelf naar de bodem en de custard wordt een prachtig vast laagje daar bovenop. Zo simpel zien we het hier graag. Voor de foto's kun je beter doorklikken naar het origineel. :) Die zien er op Food52 iets beter uit (link staat hieronder).


Toscaanse rijst- en custardtaart (Torta di Riso alla Carrarina)
bron: Food52 

roomboter om de vorm in te vetten
250 gram suiker, en een beetje extra voor de bovenkant (dat extra schepje kan ook worden vervangen met een lepel bloem)
100 gr risottorijst
2 snufjes zout
6 grote eieren (L)
60 ml likeur of sterke drank (rum, cognac, limoncello…)
rasp van 1 citroen, maar alleen als het biologisch is. Laat anders maar weg.
een scheutje vanille-extract, of een zakje vanillesuiker, of het merg van een half vanillestokje
500 ml lauwe volle melk

Zoek een dichte ronde vorm van 23 tot 25 cm groot, of iets soortgelijks in het vierkant ofzo. Als het maar geen springvorm is, want die zal leeg lopen! Vet de vorm in met wat boter. Strooi er wat suiker (of bloem) overheen.

Verwarm de oven voor op 180 graden (170 graden hetelucht).

Kook de rijst in ruim water (licht gezouten), zoals je met pasta zou doen, maar niet langer dan 10 minuten. Giet het dan af in een zeef. Laat het een beetje afkoelen.

Roer samen in een kom: eieren, suiker, drank, eventueel rasp van de citroen, vanille en een snuf zout. Maar zorg ervoor dat je niet teveel lucht in het mengsel klopt. Op mijn foto zie je dat wel: kleine luchtbelletjes in het custardlaagje, maar dat komt omdat ik het met een garde flink heb geklopt.
Voeg er ook de lauwe melk en rijst aan toe. Giet het mengsel in de vorm. Geef even een tik tegen de vorm om eventuele luchtbelletjes te laten ontsnappen.

Zie je wel? Luchtbelletjes. Niet met een garde kloppen dus.

Bak de taart 50 tot 60 minuten, of langer: de bovenkant moet echt bruine plekken krijgen. Wanneer dat gebeurt is de taart ook stevig en niet meer vloeibaar. Als je er een sateprikker insteekt moet deze er ook schoon uitkomen. Laat de taart in de vorm afkoelen. Serveer hem koud of op kamertemperatuur. Hij blijft in de koelkast nog 2 dagen goed.


¹ Driewerf – Ja, sorry, het is een afwijking, maar dat zocht ik direct eens op. Wist je dat het een middeleeuws woord is om ‘keer’ mee aan te duiden? Drie werven hoera - Drie keer hoera. Het is alleen nog maar overgebleven in dat driewerf, want verder kennen we het woord niet meer. Er is nog wel verwantschap met ruggenwervel, wervelend, wervelwind, etc, want werven betekent behalve ‘keren’, ook keren in de zin van draaien (wervelen). En ook nog als werf van een werkplaats (scheepstimmerwerf). De ontwikkeling van dat woord moet je ruim zien: keren, draaien, je ergens mee bemoeien, inspannen, werken… Jazeker, het Nederlands is soms van een grote schoonheid. :)
  
² Nou vooruit, nog eentje: lustrum komt van een zoenoffer dat de Romeinen elke vijf jaar maakten om de god Mars tevreden te houden. Daarbij offerden ze een varken, een schaap en een stier. Zo gezien is het dan wel weer passend dat ik een Italiaanse taart offer offreer bij mijn lustrum.7 opmerkingen:

johanneke zei

Gefeliciteerd dat je het al zo lang volhoudt. Blijft ook leuk om te lezen. Na mijn rijstevlaai van afgelopen week heb ik nog dessertrijst staan, zal dit vast ook wel mee kunnen. Maar eerst staat er nog een andere italiaanse rijsttaart van de andere antoinette op mijn te-bakken-lijstje. Groeten Johanneke
Ps Poeh, moeilijke opgave hoor om door je anti-spam heen te komen. Op de ipad worden de afbeeldingen wel heel klein. Heb ik er eindelijk eentje goed, lukt het plakken van de code niet. Dus hij lijkt leuk, maar hij werkt niet zo goed.

Anoniem zei

Gefeliciteerd, Antoinette! En dank voor deze taart en de etymologische kersjes erop. Ik heb hier binnenkort wat te bakken vanwege een verjaardag, en het zou maar zo kunnen dat ik dit recept eens ga proberen.

Groet,
Lia

Renske zei

Gefeliciteerd met je geweldige blog/site! Geniet ervan. Afgelopen weekend nog je heerlijke notentaart gemaakt. Hiermee kon ik zeker mee voor de dag komen.

groetjes Renske

Eerst Koken zei

dank jullie wel!

@Johanneke; ja joh, die anti-spam heb ik niet bedacht, dat is Blogger. Zelfs ik worstel ermee. Helaas is het wel nodig, anders staat het hier al snel vol met computer geneuzel.

@Lia, Ik ben een sucker voor etymologie. Ik vind dat altijd zo mooi... :)

@Renske, oh ja, die notentaart. Die is zo goed! Helaas wat overdreven qua calorieen...

Sanne zei

Gefeliciteerd! Ik word elke keer weer blij als ik zie dat je een nieuw recept hebt geschreven. En hoe je dat toch allemaal combineert... ik vind het knap! En inderdaad, die kersen op de taart maken je blog helemaal uniek en leuk om te lezen :-)
Dank je wel en ga vooral door!
Groetjes, Sanne

Eerst Koken zei

Dank je Sanne!

Lot zei

Ja ik kom ook graag bij je kijken naar leuke en vooral aparte recepten. Hoop dat je nog lang doorgaat enne gefeliciteerd met je lustrumx.