29 oktober 2019

Geroosterde pastinaak met peer en hazelnotenJa, en ook nog met beurre noisette; die gebruinde boter die zo lekker naar noten smaakt, maar dat paste niet allemaal in de titel. Ik maakte deze salade bij een kaasfondue en dat was smullen, hoor.

Op dit moment ligt er een nieuwe peer in de supermarkt onder de naam Sweet Sensation. Het is een Doyenne de Comice-variant; het soort dat ik altijd koop. Aan de Conference begin ik niet eens meer. Die is precies vijf minuten lang rijp. Vóór die tijd is ie keihard en erna vooral bruin. Nee, dan de Doyenne de Comice: zoet, sappig en redelijk lang houdbaar.  Oh ja, de Plus supermarkt heeft de Sweet Sensation deze week in de aanbieding: 2 verpakkingen, dus 8 peren, voor 3,49. Ik zeg het maar even...

Geroosterde pastinaak met peer en hazelnoten
bijgerecht voor 4 personen

500 gr pastinaken
3 peren
olijfolie
zout
40 gr roomboter
3 el hazelnoten, grof gehakt
  
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht (of 210 graden conventioneel).

Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte door. Misschien zelfs in kwarten voor erg dikke exemplaren.
Van de peren kan je de schil eraan laten. Snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
Leg de peren en pastinaak op een bakplaat, wentel ze om in een scheutje olie, en rooster ze dan ongeveer 25 minuten in de oven of tot de pastinaak gaar is.

Smelt de boter in een klein pannetje. Doe er wat zout bij en ook de hazelnoten. Laat de boter rustig bruin worden. Wanneer het bruist moet je even goed opletten: te bruin betekent verbrand, een geurige notengeur is precies goed. Maar het is lastig om te zien door het schuim heen. Als je denkt dat het goed is giet je alles over in een schaaltje. Als de groente goed is leg je deze op een schaal en bedruip het met de boter. Direct serveren.Geen opmerkingen: