27 oktober 2019

Vegetarische bonenchili met chocolade en koffie




Ja hoor, er staan zat recepten voor vega chili op het internet, maar deze is precies zoals ik het wil en er zit chocolade en koffie in. Het is een samenraapsel van heel veel verschillende recepten, waar ik alle goede dingen uit gebruikt heb. Het is overigens alleen leuk om te maken als je specerijenvoorraad goed op voorraad is, want anders moet je er wel erg veel voor kopen.

Notabene… die chocolade en koffie proef je niet, hoor. Tenminste, het is het idee dat alles iets toevoegt aan de totale smaak: niet alleen die chocolade en koffie, maar ook kaneel, komijn, gerookte paprikapoeder, oregano, etc… Van alles een beetje, maar samen smaakt het geweldig.

Vegetarische/veganistische chili met chocolade en koffie
Voor 4 personen
1 tl = 5 ml (ik gebruik maatschepjes!)

2 el olijfolie
1 flinke ui, gesnipperd
1,5 tl komijnzaad of desnoods gemalen komijn
1 verse, rode chili of een ruime tl sambal oelek of iets anders heets
1 tl gemalen zoete paprikapoeder
1 ruime tl oregano
½ tl kaneel
1 ruime tl gerookte paprikapoeder
½ tl venkelzaad
1 a 2 tenen knoflook, gesnipperd
1 rode paprika, gesnipperd (zo groot als de ui is gesnipperd)
200 gr wortel, gesnipperd (zo groot als de ui is gesnipperd)
2 stengels bleekselderij, gesnipperd (zo groot als de ui is gesnipperd)
1 el bruine basterdsuiker
1 blik tomaatstukjes (400 gr)
140 gr geconcentreerde tomatenpuree (zo’n dubbel miniblikje)
125 ml water
1 tl zout
100 ml rode wijn
50 ml (sterke) koffie
2 blikken bonen (a 400 gr) naar keuze (ik had borlotti, maar bv rode kidneybonen of zwarte bonen kan ook)
40 gr pure chocolade

Voor erbij:
Verse koriander (ik had wat sla en tomaatjes, want die lagen er toevallig nog – was ook lekker)
Griekse yoghurt of zure room
Tortilla’s of gewone, gezouten tortillachips

Pak er een braadpan bij. Verhit daarin wat olie en fruit de ui, samen met de specerijen (van de ingrediëntenlijst is dat alles t/m venkelzaad). Wanneer de ui zacht is voeg je de rest ook toe, BEHALVE de bonen en de chocolade. Laat dit 30 minuten met deksel op de pan sudderen op het laagste vuur. Laat dan de chocolade erin smelten en voeg de uitgelekte en afgespoelde bonen toe. Warm dit door, proef en voeg toe wat nog nodig is. Moet het heter? Meer specerijen? Vooral de gerookte paprikapoeder doet nog wel eens wonderen.
Laat dit nog eens 5 minuten doorwarmen. Serveren met de yoghurt en tortillachips en eventueel wat groens.



Geen opmerkingen: