29 december 2010

Rozijnenbrood van Oliebollenmix

Het jaar is bijna om en u bent vast nog niet bezig met de restjesverwerking van oudejaarsavond, maar nu is toch de juiste tijd voor een budgettip. Mocht de supermarkt volgende week met smart van zijn pakken oliebollenmix afwillen, en staan ze voor 50 cent bij de kassa, neem dan vooral een paar pakken mee, want je maakt er geweldig krenten/rozijnenbrood van. Waar een gewoon brooddeeg nog wel eens moeite heeft om een lading rozijnen mee te laten rijzen, heeft een oliebollenmix daar geen enkel probleem mee en tilt het alle vulling zonder moeite boven het bakblik uit. Het resultaat is een goed gevuld zoet brood. Varieer anders met stukjes stemgember, dadels, of vooruit, krenten.


Gebruik niet de speciale mixen zoals ‘Gemak in een pak’, maar gewoon de standaard mix. Ik gebruikte een pak Koopmans van 500 gram, maar let op dat er ook merken zijn met bv 450 gr in een pak. Pas de hoeveelheid water daar dan op aan.

Nb. Koopmans geeft absoluut het beste resultaat. Ik vind andere (eigen) merken minder mooi rijzen.

Rozijnenbrood van oliebollenmix
Voor 1 brood

1 pak oliebollenmix van 500 gr
500 gr rozijnen
eventueel een snuf kaneel

Wel de rozijnen een half uur in warm water.

Doe de oliebollenmix in een kom, eventueel met een theelepel kaneel erbij, en voeg 300 ml lauw water toe. Kneed goed door. Dit wordt een wat droog deeg. 
Laat de rozijnen kort uitlekken in een zeef, maar droog ze niet. Doe ze met aanhangend water bij het deeg en meng ze erdoor. Let op dat je niet te stevig kneed, want dan gaan de rozijnen kapot. Het wordt een kleverig deeg, doordat de rozijnen toch flink wat water in zich hebben, maar dat is normaal.

Vet een cake- of broodvorm in, of bekleed hem met bakpapier, en leg het deeg erin. Met natte handen kan je het deeg goed in de vorm drukken, dan plakt het niet zo. Laat dit afgedekt een tot anderhalf uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven op 200 graden (175 graden hetelucht) en bak het brood in ongeveer 45 minuten bruin en gaar. Als je op het brood klopt moet het niet meer dof klinken. Bestrijk het brood na het bakken met een beetje water.

Oordeel van de kleine chef: oliebollen kent hij op dit moment nog niet, maar krentenbrood is een gewaardeerd ontbijt.5 opmerkingen:

S zei

Ik kwam in de kelder nog een pak oliebollen mix tegen die in een kerstpakket gezeten heeft.
Ik heb dus dit heerlijk brood gebakken!
Super recept!

Eerst Koken zei

Ha! Wie wat bewaart, die heeft wat!

Mieneke Kikkert zei

Nou, ik begrijp er niets van ! Mij wil het maar niet lukken !!!!
Kleverig deeg??? Ho maar !! Stug en stijf. Rijzen boven het blik uit ???
Nee hoor !!,blijft gewoon zoals ik het er in deed.
Wat doe ik fout !!!!!!!!!!!!!
Ik zie dat dit al van 2 jaar geleden is, dus...misschien TE oud recept?
Er staat ook niet bij , of je het deeg moet afdekken of niet, weinig informatie in ieder geval. Kloppen de grammen wel? 500 gram rozijnen zijn wel heel erg veel............ en het water? is dat wel genoeg ? ik betwijfel het allemaal.
Ik hoop dat iemand me kan vertellen wat ik fout doe. Heb het 3 x geprobeerd...........
Dus voor mij geen super recept .

Eerst Koken zei

Hoi Mieneke,

Ik maak dit brood een paar keer jaar, en al jaren lang. Gebruik je een gewoon pak Koopmans oliebollenmix van 500 gram? Er zijn ook pakken met andere toevoegingen verkrijgbaar (Gemak in een Pak bv), maar dat werkt hier niet. Het is overigens een recept van Koopmans zelf en vrij bekend.
De hoeveelheid rozijnen is veel inderdaad, maar dat maakt het nou juist zo lekker.
Het deeg wordt nogal plakkerig en onhandelbaar. Beslist niet droog. Als het niet meer rijst is het of te droog, of het pak mix is over de datum, of de kom staat te koud/op de tocht.

En net als elk brood, dek je het inderdaad af bij het rijzen... Dat helpt sowieso bij het rijzen. Overigens heeft oliebollenmix zoveel rijsmiddelen dat er inderdaad iets heel erg fout gaat als er helemaal niets gebeurd!

Eerst Koken zei

Ik heb opeens een ingeving... Je gebruikt toch niet het weekwater van de rozijnen om zowel te weken als het brooddeeg te maken?