1 januari 2011

Stoofpeertjesijs


Ik geloof niet dat het mogelijk is om zelf vies ijs te maken. Het is mij in ieder geval nog nooit overkomen. We hebben hier een ijsmachine staan, waarvan de kom altijd in de vriezer staat (het is zo'n apparaat waar nog een motortje met spatels op geplaatst wordt). Zo kan je op elk moment ijs maken. Als je de kom in een keukenkastje zou hebben staan, gebruik je hem vast nooit, omdat die bak minimaal 24 uur in de vriezer moet staan.
Je kan ook zonder machine ijs maken en alles direct in de vriezer zetten om vervolgens om het half uur de massa goed door te kloppen, maar het zal niet zo mooi zacht worden als ijs uit een machine.

Er zijn heel erg snelle recepten voor ijs, maar dat is deze niet, want voor stoofpeertjesijs moeten er natuurlijk wel eerst stoofperen worden gemaakt…

Stoofpeertjesijs
4 personen

800 gr stoofperen (Gieser Wildeman), nog niet schoongemaakt gewicht
200 ml rode wijn
150 gr suiker
Kaneelstokje
200 ml slagroom

Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Breng ze in een pan aan de kook met de wijn, de suiker en het kaneelstokje en laat dit zachtjes koken totdat ze gaar zijn (ongeveer in 1 uur. Je moet ze makkelijk kunnen inprikken met een vork). Haal het kaneelstokje eruit, laat alles afkoelen en pureer het dan in de blender. Voeg ook de slagroom toe in de blender en koel alles goed in de koelkast.
Dan een half uurtje in de machine laten draaien. De spatels moeten zichtbaar moeite hebben met het ronddraaien van het ijs en dan is het klaar. Schep het ijs in een bak, die je al in de vriezer had staan, en laat het nog even iets kouder worden in de vriezer, maar probeer het dezelfde dag op te eten, want dan is het ijs het lekkerst. Het liefst eet je het binnen een uur op, zodat het ijs nog mooi zacht is.Oordeel van de kleine chef: hij begint de lol in te zien van ijs eten.

Geen opmerkingen: